Domů » Cestování » Emisní zóny » Emisní zóny a ekologické známky v Německu

Emisní zóny a ekologické známky v Německu

0

Na ekologické zóny natrefíte v mnoha městech Německa – v Berlíně, Mnichově, Frankfurtu nad Mohanem a dalších. Do těchto zón smí vjet pouze vozidla s platnou ekologickou známkou. Pokud vozidlo emisní normy nesplňuje, má vstup do nízkoemisní zóny zcela zakázaný. Kde zelenou plaketu sehnat, kolik stojí a co hrozí za to, když nařízení porušíte?

Emisní zóny a ekologické známky v Německu

Ekologické zóny v Německu

Ekologické, jinak také emisní, zóny v Německu najdete hned na několika místech. Každé důležité město ji má, například Berlín, Mnichov, Düsseldorf, Stuttgart, Brémy, Hannover, Lipsko, Cáchy, Dortmund, Essen, Frankfurt nad Mohanem a další. Města v Porúří chtějí do budoucna zavést jednu velkou ekologickou zónu.

Ekologické zóny se začaly zavádět v roce 2008. Do těchto zón smíte vjet jen se speciální platnou značkou. Jejich celkový počet je v současné době okolo 50 a o dalších zónách se diskutuje. Některé mají podoby jen určitých lokalit/čtvrtí, jindy je zónou celé město a okolí. Jestli ale máte namířeno do centra města, s nejvyšší pravděpodobností do některé takové zóny vstoupíte.

Seznam lokalit a měst, kde jsou již zavedené ekologické zóny:

1. 1. 2008Berlín, Hannover, Kolín nad Rýnem
12. 1. 2008Dortmund
1. 3. 2008Ilsfeld, Leonberg, Ludwigsburg, Mannheim, Reutlingen, Schwäbisch-Gmünd, Stuttgart, Tübingen
1. 1. 2008Pleidelsheim
1. 10. 2008Bochum, Bottrop, Dortmund, Duisburg, Essen, Frankfurt nad Mohanem, Gelsenkirchen, Mülheim an der Ruhr, Mnichov, Oberhausen, Recklinghausen
1. 1. 2009Brémy, Heilbronn, Herrenberg, Karlsruhe, Mühlacker, Pforzheim, Ulm
15. 2. 2008Düsseldorf, Wuppertal
1. 7. 2009Augšpurk
1. 11. 2009Nový Ulm
1. 1. 2010Bonn, Freiburg (Breisgau), Heidelberg, Münster, Pfinztal
4. 1. 2010Osnabrück
15. 2. 2010Neuss
1. 1. 2011Krefeld
1. 3. 2011Lipsko
1. 7. 2011Markgrönningen, Dinslaken
1. 1. 2011Magdeburg, Halle/Saale
1. 1. 2012Freiberg am Neckar, Urbach, Heidenheim
1. 1. 2012Porúří: Bochum, Bottrop, Castrop-Rauxel, Dortmund, Duisberg, Gelsenkirchen, Gladbeck, Herne, Herten, Mülheim/Ruhr, Oberhausen, Recklinghausen
1. 10. 2012Erfurt
1. 1. 2013Okres Ludwigsburg (Asperg, Bietigheim-Bissingen, Freiberg a. N., Großingersheim, Kornwestheim, Ludwigsburg, Markgröningen, Möglingen, Pleidelsheim, Tamm), Langenfeld, Mönchengladbach, Remscheid,
1. 2. 2013Wiesbaden, Mohuč
2. 4. 2013Wendlingen
1. 7. 2013Schramberg
2. 12. 2013Leonberg/Hemmingen a okolí (Leonberg, Hemmingen, Ditzingen, Gerlingen, Korntal-Münchingen, Schwierberdingen)
1. 1. 2015Offenbach, Siegen
v roce 2015Darmstadt

Na této mapě Německa můžete vidět, ve kterých městech je třeba ekologická známka pro vjezd.

Mapa ekologických zón v Německu

Některé typy vozidel mají do nízkoemisních zón vjezd zcela zapovězený. Typicky se jedná o auta, která nesplňují emisní normy. Nezachrání je tedy ani ekologická plaketa. Ta je povinná pro všechny ostatní.

Kromě Německa se s ekologickými zónami setkáte také ve Francii, Rakousku a v dalších zemích.

Chystáte se na výlet do Německa? Podívejte se na dopravní předpisy a pravidla v Německu, ať neschytáte pokutu!

Pokuta za jízdu bez ekologické plakety

Pokud byste se tato opatření rozhodli nedodržet, hrozí vám tučné pokuty. A to, že se policisté s hříšníky v Německu nemazlí, víme všichni moc dobře (více info v článku o pokutách v Německu). Za jízdu bez zelené nálepky hrozí pokuta 100 EUR. Nezapomeňte si ji proto opatřit.  

Pokud se do německých měst nechystáte, nízkoemisní zóny se vás nedotknou. Při cestě zemí tak zaplatíte jenom poplatky na dálnici. Tedy jestli je to váš případ. V Německu totiž řidiči osobních automobilů dálniční poplatky neplatí. Pozor, emisní zóny platí i v Rakousku.

Ekologická známka – kdo ji potřebuje a kdo ne

Zelená nálepka pro vjezd do enviromentální zóny (Umweltplakette) je povinná pro:

  • řidiče osobních i nákladních automobilů,
  • autobusů,
  • a také pro tahače.

Dobrou zprávou je, že ekologickou známku nemusí mít motocykly a traktory. Plaketa se dává na vnitřní stranu čelního skla. Buď vpravo nahoru nebo dolů.

Kromě zelené plakety existuje i červená nebo žlutá. Do bezemisních zón ve městech vás ale s jinou, než zelenou nepustí, až na jednu výjimku, město Neu-Ulm (stačí žlutá). Do jaké emisní kategorie vás systém zařadí záleží na tom, kdy bylo auto vyrobené, jaké používá palivo a jak je na tom s emisemi (=údaje z technického průkazu). Většina vozů s benzínovým motorem s třícestným katalyzátorem (standard od 90. let), zelenou nálepku dostane. Problémy mohou mít vozy na naftu (emise jemného prachu).

Nálepka platí ve všech ekologických zónách v Německu, nikoliv pouze v JEDNOM městě. Se zelenou nálepkou na vozidle tedy můžete do všech měst v Německu. Setkáte se však s některými regionálními výjimkami. Ty se týkají zón bez nafty – vozidla na diesel nesmí do určitých oblastí. Na to se podíváme v následujících kapitolách.

Zajímá vás, jakou ekologickou známku pro své auto budete potřebovat? Podívejte se na environmentalbadge.com, kde vyplníte druh paliva a rok výroby vozu.

Kde koupit ekologickou známku do Německa a kolik stojí

  • Cena německé ekologické známky je 300 až 500 Kč

Ručně vypsanou ekologickou známku pořídíte na STK po předložení technického průkazu. Jelikož se ale vypisuje ručně, mohou údaje vyblednout. V takovém případě si musíte nechat vypsat novou. Lepší variantou je plaketa s registrační značkou vytištěná na laserové tiskárně.

Německá ekologická známka se dá také objednat online, např. na webu TÜV SÜD za 15 EUR. Přijde vám poštou jako nálepka. Cena je 17,50 EUR. Není to bůhvíjak velká investice. Základem samozřejmě je, aby vaše auto splňovalo dané nároky.

Při osobním nákupu předložte velký technický průkaz. Při nákupu online musíte zaslat jeho kopii. Stačí vyfotit. V Německu nelze používat eko známku z Rakouska.

Zákaz dieselů v Německu

Majitele nafťáků nepotěšíme. V Německu na ně čeká dost komplikací. Např. do nízkoemisní zóny Stuttgartu mají zapovězený vjezd dieselové vozy, které nesplňují euronormu 5 (= nesmí projet regionem Sttutgartu po státních silnicích).

Obdobná omezení platí i v Hamburku, i když trochu mírnější. Dieselová auta, která nespadají do třídy Euro 6, mají zákaz jen v některých ulicích. Obdobné modré zóny chystá také Berlín, Kolín, Essen a Mnichov.

Problémy by ještě nějakou dobu neměla mít naftová auta, která splňují normu Euro 6 (ta vešla v platnost 2014). Nic ale není jisté. Auta normy Euro 6 zase vylučují vysoké hodnoty oxidu dusičitého. Dokonce víc, než auta ze tříd Euro 4 a Euro 5. Nějaká forma restrikcí se tedy nevyhne ani jim.

Mají ekologické zóny smysl?

Cílem nízkoemisních zón v Německu je snížit emise CO2 v kritických oblastech. Toto opatření má chránit nejen životní prostředí, ale hlavně zdraví obyvatel měst před vdechováním nadměrného množství toxických plynů. Kromě toho mají zóny pobídnout k využívání ekologičtějších alternativ – městské hromadné dopravy.

Aplikace Green-Zones

Stáhněte si aplikaci Green-Zones a získejte přehled o všech eko zónách po Evropě, i mimo Německo.  

Zdroje: green-zones.eu./cs, umweltbundesamt.de, environmentalbadge.com

Nejčastější dotazy

Co jsou to ekologické zóny v Německu?

Ekologické zóny jsou oblasti v německých městech, kam nesmí vozidla bez ekologické známky. Známka je podmíněná splněním euronorem a adekvátním technickým stavem vozu. Tyto zóny mají za cíl snížit emise způsobené vozidly a zlepšit kvalitu ovzduší.

Kde narazíte na nízkoemisní zóny v Německu?

Ekologické zóny se nacházejí v mnoha významných městech Německa jako Berlín, Mnichov, Frankfurt nad Mohanem a v dalších. Každé důležité město ji má, a celkový počet ekologických zón je v současné době okolo 50.

Kdo potřebuje ekologickou nálepku v Německu?

Ekologická nálepka je povinná pro řidiče osobních i nákladních automobilů, autobusů a tahačů. Motocykly a traktory nálepku mít nemusí. Nálepka se dává na vnitřní stranu čelního skla vozidla.

Jaké jsou sankce za vjezd do ekologických zón bez platné ekologické nálepky?

Za vjezd do nízkoemisní zóny bez nálepky hrozí pokuta 100 EUR.

Jak se dá získat ekologická nálepka v Německu?

Platnou ekologickou nálepku lze objednat online ale i koupit osobně. Cena je okolo 17,50 EUR.  

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články