Domů » Zajímavosti » Má používání vyhřívání sedadel vliv na zdraví?

Má používání vyhřívání sedadel vliv na zdraví?

0

Komfort v podobě vyhřívaných sedadel je v zimě k nezaplacení, jenže mohou způsobovat vážné zdravotní problémy. A to není jediné nebezpečí. Nedávno se například v USA automobilky Ford, Jeep, Mercedes-Benz a Volvo dočkaly neblahého překvapení, když vyhřívání sedadel vozů dokázalo propálit i kožené čalounění. V roce 2001 Chrysler s legendárním vanem Town & Country, v Evropě jde o Voyager, dopadl asi nejhůř. Americká Národní asociace pro bezpečnost silničního provozu – NHTSA obdržela stížnosti majitelů modelu 1999 a přišel postih. Díry o velikosti tužky naštěstí nikoho nepopálily a nebylo vyžadováno lékařské ošetření.

Má používání vyhřívání sedadel vliv na zdraví?

Ohrožení na zdraví

Později se u těchto vozů objevily případy s tělesnými popáleninami řidičů a v jednom případě šlo o vozíčkáře. Celkem 63 případů v USA naštěstí není velké číslo. U mladších Chryslerů výrobce zapracoval na tepelné izolaci a ovládání, aby vyhřívání nebylo spuštěno omylem. Dalším tématem je bolest zad ze špatného sezení řidičů. Vyhřívání vás bolesti zad nezbaví, spíše naopak. Doporučuje se nechat zapnuté vyhřívání jen chvíli, než se sedačka ohřeje. Pak dochází k nadměrnému prohřátí svalů, které následně po opuštění vozidla rychle prochladnou a hrozí bolesti zad. Veškeré záněty, zejména v aktivní fázi, se teplem zhoršují.

Žvýkání za volantem pro udržení koncentrace

Němečtí vědci ve výzkumu zjistili, že sezení po dobu 90 minut ve vyhřívaném sedadle výrazně zvýší teplotu mužského pohlavního orgánu, konkrétně šourku. Studii také publikoval Andreas Jung z univerzity v německém Giessenu roku 2008. Testu se zúčastnilo 30 mužů a teplota byla měřena příslušnými čidly. Již po hodině vzrostla průměrná teplota inkriminované části těla na 37,3 °C, u jednoho dokonce na 39,7 °C. Pánové na sedadlech bez vyhřívání, dosáhli jen 36,7 °C. Optimální produkce spermií vyžaduje teplotu o 1 až 2 °C nižší než je tělesná teplota, tedy rozmezí 35 až 36 °C. Následkem je snížená kvalita spermatu, neplodnost až impotence. Používejte tento prvek výbavy jen po krátkou dobu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články