Domů » Historie » Pontiac Firebird kdysi zamotal hlavy mladých Američanů

Pontiac Firebird kdysi zamotal hlavy mladých Američanů

0

Pontiac Firebird představoval dostupnější alternativu k hvězdě amerického trhu, Fordu Mustangu. Vyráběl se dlouhých 35 let celkem ve čtyřech generacích. Máte i vy slabost pro americké sportovní vozy? Pak je tento článek přesně pro vás.

Pontiac Firebird kdysi zamotal hlavy mladých Američanů

Dostupný Pony car pro mladé dobrodruhy

Pontiac Firebird patří mezi sportovní vozy, které jsou odpovědí na senzaci po uvedení Fordu Mustang na americký trh. Řadí se mezi tzv. pony cars. Což je americká třída aut, pro kterou jsou charakteristické menší rozměry, finanční dostupnost, styl a sportovní vzhled i výkon. Cílovka? Mladí Američané, kteří toužili po pořádném vzrušení.

Mezi poníky patří nejen Pontiac Firebird, ale právě i Ford Mustang. Je to v podstatě označení pro celý segment aut, která jsou Mustangem inspirovaná, nebo přišly před ním, ale mají obdobné vlastnosti (např. Chevrolet Corvair).

Krátká historie Pontiac Firebird

Firebird (neboli ohnivý pták) pochází z dílny michiganské automobilky Pontiac. Firebird se vyráběl v letech 1967 až 2002, přičemž světlo světa spatřily celkem čtyři generace. Poprvé byl Pontiac Firebird představený v únoru roku 1967 jako dvoudveřové kupé a kabriolet.

První generace v mnohém vychází z Chervoletu Camaro, ovšem přidává své vlastní prvky. Ač jsou oba vozy postavené na platformě F, mají vlastní motory. Firebird v základní řadě byl dokonce výkonnější než základní řada Camaro. Verze Sprint pak překvapila výkonem 215 koní.

Druhá generace byla bez větších změn představená v roce 1970, třetí v roce 1982. Do výroby třetí generace se výrazně promítla ropná krize a modernizace. Pontiac přehodnotil hmotnost vozu a jeho spotřebu. Čtvrtá generace je perfektně aerodynamická a ve své době se prodávala za velice pěknou cenu.

Pontiac Firebird je sem tam k vidění i na českých inzertních portálech. Podívejte se na inzerát na sportovnivozy.cz a ulovte si vlastního amerického poníka.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články

Kontrolky systému kontroly tlaku v pneumatikách

Kontrolka tlaku v pneumatikách

1
Při cestě za babičkou se vám rozsvítila kontrolka tlaku v pneumatikách? Co teď s tím? Řešení je celkem jednoduché a poradíte si s ním sami. Zjistěte i...