Domů » Zajímavosti » Nepodceňujte přípravu na cestu: Co s sebou do auta kromě povinné výbavy?

Nepodceňujte přípravu na cestu: Co s sebou do auta kromě povinné výbavy?

0

Plánujete cestu autem? Jistě máte zařízené vše potřebné. Stav vozidla zkontrolován, nádrž dotankovaná, povinná výbava na místě. Kromě povinné výbavy, která je daná zákonem, je ale dobré v autě mít i další věci. Nezaberou mnoho místa, přesto se v některých situacích mohou hodit.

Nepodceňujte přípravu na cestu: Co s sebou do auta kromě povinné výbavy?

Zdánlivě nepotřebné, přitom užitečné

Ostrá čepel, svítilna, balicí papír, igelitové sáčky, pláštěnka, náhradní hygienické potřeby. To jsou jen některé věci, které by se vám mohly hodit, kdykoliv se na vašich cestách přihodí něco neočekávaného. Například zmíněný balicí papír (myšleno obyčejný, který se většinou prodává v rolích) se hodí pro zakrytí interiéru vozu, pokud převážíte znečištěné věci jako je oblečení, obuv, nářadí a podobně. Náhradními hygienickými potřebami může být míněn např. toaletní papír. Pochopitelně není možné si brát na cestu vše, záleží, kam a za jakým účelem se vydáváme na cestu a jakou kapacitu má váš automobil. Pamatujte, že i zdánlivé maličkosti vám na cestách můžou usnadnit život a zpříjemnit zážitek.

Povinná výbava

Na rozdíl od výše zmíněných předmětů je ze zákona povinné mít v autě povinnou výbavu.
Oproti předchozím letům se množství položek spadajících do povinné výbavy snížil.

Co patří do povinné výbavy vozidla v České republice? Aktuálně v r. 2024 to je:

  • Autolékárnička
  • Výstražný trojúhelník
  • Reflexní vesta pro řidiče
  • Sada pro opravu pneumatiky nebo rezervní kolo

Samozřejmě pamatujte také na platné doklady k vozidlu. 

Doporučená výbava

Rozhodně není na škodu, pokud v autě budete mít i další předměty. Hodit se může třeba tažné lano, hasicí přístroj nebo další reflexní vesty – buď pro další pasažéry nebo pro účastníky silničního provozu, kteří ji nemají a nachází se v situaci, kdy ji potřebují.  

V zahraničí pozor

Povinná výbava se v každém státě EU liší. Při cestách za hranice si proto zjistěte, jaká silniční pravidla platí v daném státě. A pozor také na specifika jako je např. zákon o zbraních. Například v Německu je zakázáno převážet nože s čepelí delší než 12 cm. Za porušení hrozí vysoké pokuty. Při cestě do zahraničí je dobré se dostatečně informovat. 

Ať už se chystáte vycestovat kamkoliv, nepodceňujte přípravy a plánování. Důležitá je nejenom samotná cesta, ale i vaše bezpečnost a pohodlí. Proto si před cestou auto důkladně zkontrolujte a nezapomeňte si vzít s sebou vše, co byste na cestách mohli potřebovat. Přejeme šťastnou cestu!

Zdroj náhledového obrázku: DepositPhotos.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články