Domů » Pro řidiče » Hasící přístroj v autě: výmysl či naprostá nezbytnost?

Hasící přístroj v autě: výmysl či naprostá nezbytnost?

0

Ve většině případů totiž hasiči hasí už jen ohořelou kostru. Při vzniku požáru jde především o čas. První zavoláte hasiče, musíte jim vysvětlit kde vůbec jste, a až poté začne čekání na jejich příjezd. I malý požár, vzniklý například stříknutím oleje na žhavou část motoru, se dokáže rozšířit neskutečně rychle. A tuto situaci můžete okamžitě zastavit s malým hasícím přístrojem.

Hasící přístroj v autě: výmysl či naprostá nezbytnost?

Vždyť tak drahý není

V dnešní době již takový kompaktní hasící přístroj výrazná investice není. Jejich ceny se pohybují kolem 500 Kč. Ty nejkvalitnější se mohou vyšplhat až k 1500 Kč. Bavíme se o přístrojích s váhou minimálně 2 kilogramy. Nejlevnější jsou zpravidla ty s práškovou náplní. Ty dražší jsou nazývány sněhové a plněny jsou oxidem uhličitým. Hasicí přístroj musíte každý rok nechat zkontrolovat, ale jejich životnost je až 20 let.

A co hasící spreje?

Určitě jste v obchodech narazili na hasící spreje. Vypadají jako skvělá volba, protože jsou levné, skladné a ovládají se snadno jako každý sprej. Ale. Jejich schopností se rovnají pouze zlomku toho klasického hasícího přístroje. Ale i ony vám pomohou při řešení počátečního požáru. Takže je lepší něco než nic.

Jeho nevýhody tím nekončí. Jejich obsah je v podstatě vodný roztok. A každý ví, že sprej obsahující vodu není ideální vystavovat horku. Hasící sprej by neměl být vystavován teplotě přesahující 50 stupňů. A to v létě v zavřeném autě rozhodně není problém.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články

vznětový motor

Vznětový motor – jak funguje, jeho výhody a nejlepší naftové motory

0
Za mne je vznětový motor jedním z nejlepších vynálezů, které člověk mohl učinit. Dnes se „chrochtáků“, jak se se vznětovým motorům říká zkusíme podívat...