Domů » Zajímavosti » Nesprávná přeprava kola zavání pokutou a leckdy i hazardem se životem. Jak to dělat správně?

Nesprávná přeprava kola zavání pokutou a leckdy i hazardem se životem. Jak to dělat správně?

0

Češi jsou nadšení cyklisté a často si s sebou berou kolo i na dovolenou. Převoz autem se na první pohled jeví jako jednoduchá záležitost, ale ve skutečnosti se spousta sportovních nadšenců dopouští zásadních chyb. Pokud si nejste jistí, jestli je neděláte také, zopakujte si pravidla bezpečného převozu. Prozradíme vám, zda je bicykl lepší poskládat do auta, nebo ho ho na něj pověsit.

Nesprávná přeprava kola zavání pokutou a leckdy i hazardem se životem. Jak to dělat správně?

Jak převážet kolo uvnitř vozu?

Máte kombíka nebo jiné dostatečně prostorné auto a cestujete ve dvou? Pak vás jistě napadlo, že nejjednodušší a zároveň nejlevnější způsob přepravy kola nebo elektrokola je uvnitř. Stačí sklopit zadní sedadla a je to. Problém může nastat v případě nehody – pokud bicykl neukotvíte, vymrští se směrem kupředu a může vás škaredě poranit. Na zajištění si dejte záležet a zajistěte, aby se kolo při jízdě pohybovalo jen minimálně.

Při převozu kol uvnitř vozu nezapomeňte na prostěradla nebo deky, které poslouží jako ochrana před poškrábáním.

Pokud nemáte uvnitř auta prostoru na rozdávání, ale přesto chcete mermomocí přepravovat kolo uvnitř, budete muset sundat přední kolo.

Přeprava kola na střeše auta

Většina cyklonadšenců přeci jen volí možnost přepravy mimo kabinu. Rozhodnete-li se k nim přidat a převážet kolo na střeše, budete ji muset připravit na přimontování střešního nosiče. Respektive se neobejdete bez podélných nosičů (tzv. hagusů) – ovšem ne každé auto montáž umožňuje, raději si proto předem ověřte, jak je na tom váš vůz. 

Co se týče výběru střešního nosiče, pohlídejte si následující parametry:

  • kapacita (kolik kol umožňuje převážet),
  • tvar rámu (jednotlivé typy nosičů mohou být uzpůsobeny pro různé typy kol),
  • nosnost,
  • úroveň zabezpečení,
  • doporučená rychlost jízdy.

A samozřejmě nepodceňujte celkovou kvalitu zpracování. Raději si připlaťte za odolnější a dílensky dobře zpracovaný střešní nosič, který vydrží v provozu po mnoho dlouhých let. V případě nákupu u vybraných prodejců můžete získat zajímavou slevu, například můžete zadat slevový kód Sportisimo. Slevu můžete třeba uplatnit na nosiče Thule ve Sportisimu po uplatnění příslušného kuponu z https://buykers.com/cz/slevove-kody/sportisimo.

Sleva Sportisimo pro ještě lepší dovolenou

V největším řetězci se sportovním zbožím je vůbec radost nakupovat. Kromě střešních nosičů v nabídce najdete také nosiče kol na tažné zařízení, střešní boxy a široké spektrum příslušenství, které   vy vám na cyklovýletech nemělo chybět. Ceny jsou příznivé, prodejce nabízí mnoho produktů se slevou – a jakmile uplatníte Sportisimo slevový kód, ušetříte ještě o něco více.

Nosič kol na tažném zařízení

Proč kola převážet na držáku přimontovaném ke „kouli“? Nespornou výhodou je komfort – nebudete je muset zvedat na střechu a následně sundávat. Ovšem pozor! Musíte si pohlídat, aby nosič nezakrýval registrační značku. Jak na to? Máte dvě možnosti:

  1. Registrační značku vždy před jízdou odmontujete a připevníte k nosiči na k tomu určené místo. Připouštíme, že je to krajně nepraktické řešení.
  2. Pořídíte si třetí značku a umístíte ji na nosič natrvalo. Sice si připlatíte pár set korun a počkáte několik týdnů, v budoucnu se však nebudete zbytečně zdržovat.

Žádný další (legální) způsob neexistuje. Pokud se s umístěním značky poperete jinak, riskujete pokutu ve výši až deseti tisíc korun.

A ještě něco – pokud vaše volba padne na nosič na tažné zařízení, nezapomeňte, že vám auto naroste o nějaký ten centimetr do šířky a zároveň se o poznání natáhne do délky. Myslete na to nejen při parkování.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články