Domů » Aktuality » Přehledně: Cestování do zahraničí po karanténě

Přehledně: Cestování do zahraničí po karanténě

0

Cestování v době koronavirové není vůbec jednoduché a v nejrůznějších opatřeních se docela složitě orientujete. Češi mohou podle nařízení vlády volně cestovat do zahraničí, ale ostatní státy jsou s přijímáním cizincům velice opatrné. Můžeme uvést, že letadla z Prahy aktuálně létají pouze do Bulharska a Běloruska. Pojďme se podívat na to, na co se musíte připravit při cestování autem do zahraničí.

Přehledně: Cestování do zahraničí po karanténě

Cesta na Slovensko a do Maďarska

Bez nutnosti doložení negativního testu je možné cestovat na Slovensko a do Maďarska. Má to ale stále svoje podmínky, které je potřeba dodržet, abyste se vyhnuli problémům. Do Maďarska a na Slovensko můžete vycestovat pouze na dva dny a musíte mít připravený a vyplněný formulář, který najdete v článku. Při přejezdu hranic vám na něj policie zapíše datum a čas, což odstartuje 48 hodin dlouhé okno, kdy můžete v zahraničí pobývat. Pokud se do 48 hodin nestihnete vrátit, tak je nutné podstoupit test na Covid-19, či zůstat doma 14 dní v karanténě.

Bude vás zajímat: Formulář ke stáhnutí pro cestu na Slovensko a do Maďarska

Jedná se o mezikrok, který vede postupně k úplnému uvolnění hranic se sousedními státy. To by se za ideálních podmínek mohlo realizovat už 15. června. Občané si proto zatím musí připravit formulář a do 48 hodin se vrátit zpět. Pokud se vydáte do Maďarska přes Slovensko, tak vám bude stačit stejný formulář. Snažte se vyplnit si jméno a příjmení předem, jelikož to pozitivně ovlivní rychlost přechodu hranic a usnadní to práci policistům.

Tip: Dálniční známka Slovensko 2020

Tip: Dálniční známka Maďarsko 2020

Cesta do Polska

Česká republika zažádala polskou vládu, aby zvážila otevření dalších hraničních přechodů. Týká se to hlavně těch v kraji Libereckém a Královehradeckém. Na druhou stranu Polsko zažádalo o povolení tranzitního pohybu polských pracovníků přes Českou republiku. O všem se aktuálně jedná. Jinak je vstup na území Polska zakázán všem cizincům.

Tip: Dálniční poplatky v Polsku

Cesta do Rakouska a Německa

Onen formulář jako v případě Slovenska a Maďarska se cest do Rakouska či Německa bohužel netýká. Při návratu musíte podstoupit test na Covid-19 nebo musíte do 14 dní dlouhé karantény. Vláda aktuálně pracuje na rozvolnění režimu a pracuje na systému, který by země rozdělil na rizikové a nerizikové. Následně by bylo upuštěno od testování při příjezdu z nerizikových zemí. To je naplánováno na 15. červen.

Tip: Dálniční známka Rakousko 2020

Cesta do Chorvatska

Občanům Česka, Rakouska, Slovenska, Maďarska, Polska, Slovinska, Německa a dalších 3 pobaltských států byla uložena výjimka z opatření, které dělalo cestování do Chorvatska poměrně složité. Od 28. května proto mohou občané uvedených zemí volně vstupovat do Chorvatska. Musejí pouze povinně poskytnout údaje a umožnit volné vysledování jejich pohybu na území Chorvatska. Není potřeba uvádět důvod příjezdu, ale musíte uvést místo pobytu, telefonní číslo a e-mail. Vláda vás tak bude moci snadno upozornit, pokud se situace nenadále zhorší.

Online formulář pro vstup na území Chorvatska

Bude vás zajímat: Cesta do Chorvatska autem – Kudy jet a za kolik?

Budete potřebovat: Dálniční poplatky – Chorvatsko 2020

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články

opel vectra c caravan 1.9 cdti

TEST: Opel Vectra C Caravan 1.9 CDTI 88 kW – jak...

0
Dnes se podíváme na poměrně zvláštní ojetinu, která se netěší velké přízni. Mnozí lidé ji dokonce přehlíží, a nebo je ani nenapadne zvažovat koupi...