Domů » Cestování » Cestování vypůjčeným vozidlem do zahraničí

Cestování vypůjčeným vozidlem do zahraničí

0

Víte, proč potřebujete potvrzení o užívání vozidla v zahraničí a jak má taková listina vypadat? V článku pro vás máme připravené vzory ke stažení pro firemní vozidla i auta v osobním vlastnictví. Co by se stalo, kdybyste při kontrole papíry neměli?

Cestování vypůjčeným vozidlem do zahraničí

Chcete zažít svůj první roadtrip do vaší vysněné země? Jde to i s vypůjčeným vozidlem! Podívejte se na náš článek: Jak si užít svůj roadtrip: Kompletní průvodce přípravou pro nezapomenutelný zážitek.

Cesta do zahraničí s firemním autem nebo vozem známého

Jestli cestujete do zahraničí s firemním vozem nebo autem v osobním vlastnictví, které ale není vaše, nezapomeňte si obstarat potvrzení o tom, že to máte povolené. Jinak byste se mohli dostat do potíží. Na lámání chleba může dojít během přechodu na hranicích, ale i kdykoliv jindy během namátkové kontroly.

A co se může stát, když potvrzení mít nebudete? Tak například by si mohla dopravní policie myslet, že jste auto ukradli. Z toho plyne spousta nepříjemností. Nebo se rozhodnou to neřešit, ale jelikož nemůžete prokázat, že auto není vaše, prostě vás do země nepustí. Vám v takové situaci nezbyde nic jiného, než se otočit a jet domů. A to může dovolenou nebo pracovní cestu pěkně pokazit.

Všem problémům předejdete jednoduše tak, že si obstaráte potvrzení o užívání vozidla v zahraničí. Co všechno musí obsahovat a jak vypadá jeho vzor?

Potvrzení o užívání vozidla v zahraničí ke stažení

Potvrzení o užívání vozidla v zahraničí má obsahovat určité náležitosti, podle kterých se pozná, kdo komu co půjčuje, na jakou dobu a za jakých podmínek. To znamená identifikaci obou stran (firmy, jednatele, toho, kdo si půjčuje), identifikaci vozidla, země, kde se s ním bude jezdit a datum od kdy do kdy.

Doporučujeme udělat potvrzení alespoň na jeden rok – zejména v případě firemního vozidla. Nikdy nevíte, kdy zase budete muset narychlo někam vyjet. A takhle se aspoň vyhnete běhání po úřadech.

Dále je nutné, aby byl tento dokument v češtině i v angličtině. Obecně se požaduje, abyste měli potvrzení v úředním jazyku cílové země, ale na půdě Evropské unie nebývá s angličtinou problém. Kdybyste se náhodou chystali mimo EU, raději si nechte listinu úředně přeložit do daného jazyka s potvrzením od soudního překladatele.

Třetí klíčovou položkou je úředně ověřený podpis jednatele/zastupitele firmy, kdo vám dává svolení k zapůjčení vozu. Podpis musí být úředně ověřený přímo od notáře, nikoliv na Czech Pointu. Neměl by být problém s tím, že vám český notář ověřuje listinu s angličtinou. Nakonec ověřuje podpis zúčastněných stran, nikoliv jeho obsah.

Nejbližšího notáře si najděte na stránkách Notářské komory. Stačí zadat jméno města nebo obce a potvrdit. Následně se vám ukáže seznam s notáři v oblasti, včetně telefonních čísel a e-mailových adres. Ověření podpisu stojí cca 150 Kč.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články

Dálniční poplatky Francie

Dálniční poplatky Francie 2024

0
Většina dálnic a téměř všechny tunely a mosty jsou ve Francii zpoplatněné. Ve Francii se výše mýtného odvíjí podle ujetých kilometrů a podle...