Domů » Pro řidiče » AirTag pro sledování auta: Praktický pomocník nebo riskantní volba?

AirTag pro sledování auta: Praktický pomocník nebo riskantní volba?

Apple AirTag se v posledních letech stal populárním nástrojem pro sledování osobních věcí, jako jsou klíče nebo peněženka. Použití AirTagu v autech a dalších dopravních prostředcích však vyvolává diskusi ohledně jeho účinnosti a především bezpečnosti. Na jedné straně nabízí cenově dostupné řešení pro lokalizaci vozidla. Na druhé straně existují rizika, jako je omezený dosah Bluetooth a také možnost, že zloděj s iPhonem může AirTag snadno odhalit a deaktivovat…

AirTag pro sledování auta: Praktický pomocník nebo riskantní volba?

Co je to AirTag a jak to celé funguje?

Apple AirTag je malý lokalizační přívěsek, původně navržený pro sledování ztracených osobních věcí. Díky kompaktním rozměrům (32 mm v průměru a 8 mm tloušťky) lze AirTag snadno připevnit na klíče, kabelku, peněženku, batoh nebo jiný předmět, který chcete mít pod dohledem a kontrolou. 

AirTag využívá ke své komunikaci Bluetooth a je navržen tak, aby spolupracoval s rozsáhlou celosvětovou sítí zařízení Apple. Díky modernímu čipu UI1 a malému reproduktoru umožňuje nejen lokalizovat vaše předměty na mapě v aplikaci „Find My“, ale také je prozvonit, pokud jsou blízko a nemůžete je najít. Pokud se AirTag nachází v blízkosti iPhonu, iPadu nebo jiného Apple zařízení, jeho poloha je automaticky přenášena do aplikace, kde ji můžete snadno sledovat. Tento systém je vysoce efektivní při hledání ztracených předmětů, ale má své limity při použití v autech.

Airtag pro sledování auta

AirTag pro sledování auta: Je to dobrý nápad?

Použití AirTagu ke sledování auta se na první pohled může zdát jako lákavá možnost. Malý a nenápadný AirTag lze snadno schovat ve vozidle, což vám umožní sledovat jeho polohu. Přesto tato metoda přináší několik významných omezení a rizik, které je třeba zvážit.

AirTag byl navržen především pro sledování osobních věcí, a jeho funkčnost závisí na blízkosti zařízení Apple. Pokud se AirTag ocitne v blízkosti cizího iPhonu, který s ním není spárován, telefon může uživatele upozornit na přítomnost neznámého AirTagu. Toto upozornění je navrženo jako ochrana proti neoprávněnému sledování, ale v případě krádeže auta může představovat problém. 

Potenciální zloděj s iPhonem může být informován o přítomnosti AirTagu ve vozidle, což mu umožní zařízení odhalit a odstranit. Navíc, pokud AirTag zůstane poblíž cizího iPhonu delší dobu, začne vydávat zvuk, který ho ještě více prozradí. 

Je také důležité si uvědomit, že AirTag není GPS tracker. Jeho přesnost závisí na přítomnosti jiných Apple zařízení v okolí. V odlehlých oblastech, kde nejsou žádná Apple zařízení, může být lokalizace nepřesná.

Pokud zloděj vlastní novější iPhone (model 11 nebo vyšší), který je vybaven čipem Ultra-Wideband, může snadno lokalizovat přesnou polohu AirTagu a zařízení buď deaktivovat, nebo ho jednoduše vyhodit. Tím se sledování auta výrazně ztíží, nebo dokonce úplně znemožní.

Alternativy pro sledování auta

Z výše uvedených důvodů se používání AirTagu pro sledování auta nedoporučuje. Mnohem lepší volbou jsou specializované GPS lokátory, které nabízejí spolehlivější sledování auta bez rizika odhalení nebo deaktivace. Ty jsou určeny pro sledování vozidel a fungují nezávisle na okolních zařízeních, přičemž využívají satelitní systém pro přesné sledování polohy. Jsou navrženy tak, aby byly skryté a obtížně zjistitelné, čímž minimalizují riziko odhalení nebo deaktivace.

AirTag může být v některých situacích užitečný, ale v tomto případě může spíše způsobit více škody než užitku.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články