Domů » Zajímavosti » Výběr kvalitní pojistky na auto

Výběr kvalitní pojistky na auto

0

Vlastnit automobil je radost a starost, na jednu stranu cestujete svobodně a kam chcete, na druhou stranu musíte pravidelně tankovat, pořizovat pneumatiky a sjednávat si také autopojištění. Že se vám blíží výročí pojistné smlouvy a budete řešit nové? Pak se vám mohou hodit naše tipy na to, jak vybrat kvalitní pojistku na auto.

Výběr kvalitní pojistky na auto

Co se skrývá pod pojmem autopojištění?

Když se řekne autopojištění, pak je řeč o dvou jeho složkách, a to o povinném ručení a havarijním pojištění. Povinné ručení je, jak už název napovídá, povinné, sjednané ho musí mít každé vozidlo ještě dřív, než vyrazí na pozemní komunikace. Kryje vás pro případ, že provozem vozidla způsobíte někomu dalšímu škodu na zdraví, životě nebo majetku. Oproti tomu havarijní pojištění si sjednat nemusíte, jeho uzavření je dobrovolné. A na co se vztahuje? Na škody, které vzniknou na vašem vozidle.

Na co se zaměřit, když vybíráte povinné ručení?

Povinné ručení si stejně jako havarijní pojištění a další pojištění můžete sjednat online například tady https://www.klik.cz/povinne-ruceni/. Není na tom nic složitého, stačí vyplnit pár základních údajů o vás a o vozidle, a za pár vteřin můžete srovnávat a vybírat. Zaměřte se přitom na výši pojistných limitů, které udávají maximální částku, kterou pojišťovna poškozenému vyplatí. Minimem je 50 milionů, ani to ale nemusí stačit, proto zvažte vyšší limit. Bez povšimnutí nenechte ani výluky pojištění, tedy situace, při kterých pojišťovna plnit nebude. Ty se mohou pojišťovnu od pojišťovny mírně lišit, mezi nejznámější výluky patří řízení pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné látky, jízda s vozidlem bez platné technické, nebo když dojde ke škodě na vozidlech stejného majitele. 

Tachometr
Zdroj: Pixabay.com

Jak vybrat havarijní pojištění?

S havarijkem už to tak snadné není, musíte si důkladně promyslet, proti jakým rizikům se chcete pojistit. Ne každý potřebuje všechna pojistná rizika, tak proč platit za něco, co nevyužijete? Pokud se ale chcete pojistit jak pro případ havárie, tak vandalismu, odcizení, živelných pohrom nebo pádu předmětu, vsaďte na variantu all-risk. Je výhodnější, než když budete hradit každé riziko zvlášť. 

Kromě rizik nepodceňte ani nastavení výše spoluúčasti, která udává, jakou část škody zaplatíte ze svého. Uvádí se buď v procentech nebo v konkrétní částce, platí vždy vyšší z nich. Čím je spoluúčast vyšší, tím nižší je pojistné, na druhou stranu, když si sjednáte nulovou spoluúčast, neplatíte žádnou část škody. 

Náš tip na závěr: Hledáte nejvýhodnější a nejlevnější pojištění auta? Pokud si chcete sjednat jak povinné ručení, tak havarijní pojištění, zvažte jejich sjednání naráz. Většina pojišťoven vás za to odmění nižším pojistným.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články