Vybíráme kompresor

0
292
Kompresor

Kompresor najde své využití v každé dílně, autodílně i u každého domu se zahradou. Dofukování pneumatik i sportovního náčiní, používání pneumatického nářadí, kropení a zalévání nebo třeba čepování piva při grilování na zahradě. To vše jsou příklady činností, při kterých se kompresor rozhodně hodí. Jak ale vybrat ten správný, když je na trhu typů celá řada?

Šroubový vs. pístový

Při výběru kompresorů narazí zákazník jako první na rozdělení na dva základní typy: šroubové a pístové. Oba typy mají své určité výhody. Ty šroubové jsou tiché a neprodukují rázy. To je samozřejmě velká výhoda, stejně jako vyšší výkon tohoto typu kompresoru. S tím se ale pojí také i vyšší cena. Šroubový kompresor je proto určen spíše pro průmyslové provozy, profesionální autodílny apod. Kromě toho, že se jedná o poměrně drahou záležitost, v domácích dílnách není takto výkonný systém příliš nutný.

Pístové kompresory jsou ideální volbou právě pro běžné využití v domácnostech. Bývají hlučnější a vytvářejí rázy. Pro většinu lidí se však jedná o naprosto dostatečné řešení. Stejně tak ale samozřejmě platí, že v případě zařizování větší dílny jsou šroubové kompresory tou kvalitnější volbou.

Olejové vs. bezolejové

Způsob použití kompresoru je velmi důležitý parametr. Běžnější jsou kompresory olejové. Ty charakterizuje mimo jiné i delší životnost. Na druhou stranu je však třeba stav oleje pravidelně kontrolovat a v případě potřeby doplňovat. Ještě významnější je fakt, že olejové vývěvy samozřejmě nelze používat např. pro čepování piva nebo pro jiné aplikace spojené s potravinářstvím apod.

Jaký volit výkon

Pro kompresor je velmi důležitý sací výkon. Tento parametr neodpovídá výkonu výstupnímu, který je nejdůležitější, lze jej od něj ale do jisté míry odvodit. Výstupní výkon je většinou na úrovni asi 60 procent sacího výkonu. Příkon kompresoru opět závisí na plánovaných aplikacích. Kompresory s příkonem 1000 W a méně jsou dobré spíše jen pro občasné dofouknutí míče nebo pneumatiky, pro standardní použití je třeba volit kompresory s příkonem 2000 – 3000 W a pro profesionální provozy jsou určeny ty s příkonem přesahujícím 7000 W.

Pozornost je třeba věnovat i dalším parametrům, např. výstupnímu tlaku (opět platí, že pro standardní využití by měl být alespoň 10 barů) nebo objemu tlakové nádoby. Tu nemusí mít opět pouze kompresory, které plánujete používat jen na zmíněné nafukování míčů. Pro jakoukoliv náročnější činnost je nutné, aby byl objem tlakové nádoby alespoň 20 l, lépe potom 50 l.

Zdroj obrázku: ivankifa / Shutterstock.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Vložte váš komentář
Vaše jméno