Domů » Vozidlo » Provoz vozidla » Autobaterie » AGM autobaterie: Co to je a jaké jsou výhody?

AGM autobaterie: Co to je a jaké jsou výhody?

0

AGM autobaterie se využívají hlavně u moderních automobilů. Vyznačují se vysokým výkonem a dlouhou životností. Co je to AGM baterie, jak se vyrábí a jaké jsou její přednosti? Dáme vám i typ na to, jak ji snadno nabít.

AGM autobaterie: Co to je a jaké jsou výhody?

Co je to AGM autobaterie

AGM (z anglického Absorbed Glass Mat neboli absorpční skleněná rohož) je autobaterie, který se od těch klasických liší tím, jak uchovává elektrolyt. Místo separátoru z polyetylénu se používá skleněné rouno, které vypadá jako bílá textilie a je tlusté pár milimetrů. Kyselina v akumulátoru není „na volno“, ale nasáklá v této textilii.

Jak se AGM baterie vyrábí

AGM baterie vyrábí stroje. Proces je tedy plně automatizovaný. Mezi elektrody se vloží skleněné rouno a celé se to silně stlačí. Jen tak je možné tuto část vložit do těla akumulátoru z polypropylenu.

Poté, co stroj elektrod pustí, roztáhne se. Tato součástka, tedy elektrod s tkaninou ze skelných vláken, může být díky tomu v jakékoliv poloze, protože je zapřená o nádobu. Elektrolyt se dovnitř napustí až úplně nakonec. A opět pod tlakem, aby se dostatečně nasákl do skleněného rouna.

Výhody a nevýhody AGM baterií

Výhody AGM baterie

V porovnání s klasickými bateriemi má tato konstrukce spoustu výhod. Je podstatně odolnější a vydrží otřesy. Tkanina ze skelných vláken nemá takovou vadovost jako separátor z polyetylénu, který byl dříve častou příčinou reklamace celého akumulátoru.  Navíc ji můžete bez problémů otočit dnem vzhůru.

Oproti jiným autobateriím se tak rychle nevybíjí v klidovém režimu, samovybíjení je totiž o hodně pomalejší. Přesto platí, že o autobaterii v zimě a při dlouhém stání v garáži je potřeba pečovat. Pokud se úplně vybije, neměla by se poškodit. Nevadí jí vyšší startovací proudy a je odolnější vůči cyklickému zatížení. Proto je pro systém stop-start nejlepší autobaterie právě AGM.

Nevýhody AGM baterie

Jediné, co by vás mohlo odradit, je vysoká cena. V porovnání s jinými autobateriemi je sice AGM podstatně dražší. Vezměte ale v úvahu, že si ji nebudete kupovat každé tři roky znovu.  

Nezapomeňte na pravidelné nabíjení

Pozor, ani u AGM nezapomínejte pravidelně měřit napětí autobaterie. Pokud nebude na správných hodnotách, nabijte ji nabíječkou. Nebo vyjeďte na dlouho projížďku. Nabíječka pro AGM baterie by měla být automatická.

Ty jsou vybavené mikroprocesorem, který rozpozná typ baterie a přizpůsobí tomu nabíjecí režim. Pro vás to v praxi znamená, že ji jen připojíte a ona už si poradí sama. Nic víc řešit nemusíte.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články