Domů » Vozidlo » Vyhledávání podle SPZ: Jak vyhledat vůz podle registrační značky?

Vyhledávání podle SPZ: Jak vyhledat vůz podle registrační značky?

0

Skrze vyhledávání podle SPZ se o vozidle dozvíte hned několik důležitých informací. Online databáze bohužel nejsou vševědoucí a například osobní informace o majiteli nezískáte, přesto je v některých situacích oceníte. Poradíme, jaké portály využít.

Vyhledávání podle SPZ: Jak vyhledat vůz podle registrační značky?

Vyhledávání podle SPZ na webu České kanceláře pojistitelů

Na webu České kanceláře pojistitelů si skrze vyhledávání podle SPZ ověříte, zda má dané auto platné pojištění. To se může hodit zejména v situaci, kdy došlo k nehodě a druhý řidič vám nechce poskytnout důležité údaje.

Formulář najdete v Informačním středisku pro poškozené – Vyhledávání podle SPZ. Do formuláře vyplňte SPZ vozidla a datum, ke kterému chcete znát údaj o pojištění odpovědnosti. Dále stačí jen potvrdit, že nejste robot.

Kliknutím na HLEDAT se hned dozvíte, zda je auto pojištěné, jaký druh vozu to je a jaký je pojistitel (tedy pojišťovna). Nelze se však dostat k citlivým informacím o majiteli auta, ani k jeho jménu.

Zdroj: Česká kancelář pojistitelů

Povinné pojištění by měla mít sjednaná také vozidla, která se pouze převáží a mají jen převozní značku. Bez pojištění se na silnici vydat nesmí. Tedy i o takovém autě, které zatím není přihlášené, byste v databázi informace najít měli.

Lze zjistit majitele automobilu díky vyhledávání podle SPZ?

Majitele automobilu podle SPZ vyhledat jen tak nemůžete. K těmto citlivým údajům má přístup jen policie, úřad a samozřejmě pojišťovna. Pokud jste tedy například účastni dopravní nehody a druhý řidič od místa odjel, věc řešte přes policii a nesnažte se situaci brát do vlastních rukou.

O historii vozidla vám toho nejvíc řekne VIN kód

Pokud se skrze SPZ snažíte dopátrat něco o historii vozidla (jestli například nebylo kradené), je bezpečnější vyhledávat pomocí VIN kódu. SPZ totiž může podvodník snadno změnit či přenést, za to u VIN kódu to možné není, jelikož se nikdy nemění.

Historii vozu si prověříte za drobný poplatek přes portál Cebia na Zkontrolujsiauto.cz. Stačí zadat VIN kód a kliknout na prověřit. Na základě toho portál vyhledá záznamy k vozu a zobrazí vám jejich rozsah. Jakmile zaplatíte, výsledek se ukáže. Záznamy Cebia získává nejen s České republiky, ale i z dalších 19 zemí Evropy.

Zdroj: Zkontrolujsiauto.cz

Chcete si být jistí, že nekupujete zajíce v pytli? Kontrolu tachometru provedete například na stránkách ministerstva dopravy přes aplikaci kontrolatachometru.cz. Úkon je zdarma.

Varuj mě – řidiči si pomáhají

Server Varuj mě je zajímavá databáze, do které se může připojit každý. Třeba i s veteránskou značkou. Stačí se zaregistrovat a ostatní členové vám budou na základě vaší SPZ skrze portál dávat vědět, jestli například nemáte poškozené vozidlo, nebo se kolem něj nepotlouká někdo podezřelý. Jakmile k něčemu takovému dojde, přijde vám upozornění. To funguje i naopak. Zadáte SPZ vozidla a dáte majiteli vědět, že se něco děje.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články

Tři autosedačky vedle sebe

Problém velkých rodin: 3 autosedačky vedle sebe?

0
Plánujete nebo jste v očekávání třetího dítěte? Tato situace vás postaví před mnoho zajímavých výzev ve vašem životě, například jaké auto vybrat, aby se...