Domů » Pro řidiče » Pojištění a služby » Roční cestovní pojištění: Co je to a kdy se vyplatí sjednat?

Roční cestovní pojištění: Co je to a kdy se vyplatí sjednat?

Roční cestovní pojištění neboli cestovní pojištění na rok je oblíbeným řešením pro ty, kteří často cestují do zahraničí. V tomto článku se podíváme na to, co přesně roční cestovní pojištění zahrnuje, kdy se vyplatí a jaké jsou jeho hlavní výhody a nevýhody. Zároveň se podíváme na informační výpočet, který vám pomůže zjistit, při kolika cestách je roční pojištění výhodnější než například jednorázové.

Roční cestovní pojištění: Co je to a kdy se vyplatí sjednat?

Cestovní pojištění je ochranný produkt, který poskytuje finanční krytí a pomoc v případě nečekaných událostí během cestování.

Co je to roční cestovní pojištění?

Roční cestovní pojištění je specifický pojistný produkt, který poskytuje celoroční krytí pro všechny vaše cesty do zahraničí během období 365 dní. Tento typ pojištění je ideální pro ty, kteří často cestují do zahraničí za prací, na služební cesty, stáže, studium, zábavou, sportovními soutěžemi, novými zážitky nebo z jiných důvodů.

Roční cestovní pojištění eliminuje potřebu kupovat nové pojištění před každou cestou, což je nejen pohodlné, ale také často finančně výhodnější.

Cestovní pojištění se sjednává jednorázově na období 365 dní. Po celý rok jste tedy pojištěni na všechny cesty o určité délce, nejčastěji 45 dní, a to po celém světě. Některé pojistné produkty umožňují cesty s maximální délkou 30, 60, 45 nebo 90 dní, přičemž celková doba pobytu nesmí přesáhnout 90 dní. V takovém případě je nutné se vrátit do České republiky, aby pojištění zůstalo platné. Poté můžete opět vyrazit na cesty.

Roční cestovní pojištění lze uzavřít na jakékoliv cesty po celém světě, ať už po Evropě, do USA, Asie nebo jiných zemí. Toto pojištění šetří nejen starosti, ale i peníze, protože dlouhodobé pojištění je cenově výhodnější. Navíc není omezen počet výjezdů do zahraničí během trvání pojištění.

Celoroční pojištění do zahraničí je cenově výhodnější než krátkodobé pojištění. Pokud byste si sjednávali cestovní pojištění před každou cestou zvlášť, zaplatili byste ve výsledku více než za jedno celoroční pojištění.

Kdy se roční cestovní pojištění vyplatí?

Roční cestovní pojištění se vyplatí především těm, kteří cestují více než třikrát ročně. Pokud plánujete pouze jednu nebo dvě cesty, může být jednorázové cestovní pojištění cenově dostupnější. Avšak pokud:

  • cestujete často (například za prací, na víkendové výlety nebo za rodinou),
  • máte nepravidelný cestovní rozvrh do zahraničí,
  • cestujete na sportovní soutěže,
  • cestujete za studium do zahraniční,
  • rádi spontánně vyrážíte na cesty na objevování nových míst do zahraničí,
  • v průběhu jednoho roku plánujete alespoň celých 45 dní pobývat v zahraničí,

pak je roční cestovní pojištění pro vás tou nejlepší volbou.

Příklad: Roční cestovní pojištění je ideální pro osoby, které cestují často.

Roman je obchodní cestující. Roman pracuje jako obchodní zástupce a během roku často létá do různých evropských měst na obchodní jednání. Průměrně absolvuje 10 až 15 cest ročně, každou cestu průměrně na 3-5 dní. Jednorázové pojištění by pro něj bylo nepraktické a nákladné. Roční cestovní pojištění mu poskytne nepřetržitou ochranu a ušetří mu čas i peníze, protože nemusí uzavírat pojištění před každou cestou zvlášť.

Výhody ročního cestovního pojištění

Roční cestovní pojištění je vhodné jak pro jednotlivce, tak i pro rodiny.

  1. Úspora času a pohodlí: Nemusíte před každou cestou řešit nové pojištění.
  2. Finanční úspory: Pro časté cestovatele může být roční pojištění levnější než několikanásobné jednorázové pojištění.
  3. Krytí pro všechny cesty: Bez ohledu na počet cest jste pojištěni po celý rok.
  4. Komplexní krytí: Roční pojištění často nabízí širší škálu krytí, včetně zdravotní péče, ztráty zavazadel, zrušení cesty a další.
  5. Pohotovostní asistence: Nonstop asistence v případě nouze kdekoli na světě.

Nevýhody ročního cestovního pojištění

  1. Vyšší počáteční náklady: Roční pojistné může být na první pohled dražší než jednorázové pojištění.
  2. Limit na délku jednotlivé cesty: Většina ročních pojištění má omezení na délku jedné cesty (například 30, 45, 60 či 90 dní). Pro delší cesty je potřeba další krytí.
  3. Nepotřebnost: Pokud cestujete jen velmi zřídka, roční cestovní pojištění je pro vás zbytečně drahé.
  4. Automatické obnovování: Některé pojistky se automaticky obnovují, což může vést k nechtěným nákladům, pokud pojištění zapomenete zrušit a už jej nechcete využívat.
  5. Platnost oblasti: Některé cestovní pojištění platí jen na některé konkrétní oblasti, například pouze v Evropě, nebo v USA a podobně. 

Informační výpočet: Kdy se roční cestovní pojištění vyplatí?

Při sjednávání celoročního cestovního pojištění je nutné srovnat jednotlivé nabídky pojišťoven. Důkladně se podívejte na limity plnění, připojištění a rizika

Pro lepší pochopení, kdy se roční cestovní pojištění vyplatí, si předvedeme jednoduchý výpočet. Ceny cestovního pojištění se mohou lišit v závislosti na mnoha faktorech, jako jsou délka cesty, destinace, věk cestujícího, rozsah krytí a také pojišťovna. 

Konkrétní příklad

  • Jednorázové cestovní pojištění na týdenní cestu stojí 500 Kč.
  • Roční cestovní pojištění stojí 1 500 Kč.

Pokud plánujete pouze jednu týdenní cestu ročně, náklady budou následující:

  • Jednorázové pojištění: 500 Kč
  • Roční pojištění: 1 500 Kč

Pokud plánujete dvě týdenní cesty ročně:

  • Jednorázové pojištění: 2 x 500 Kč = 1 000 Kč
  • Roční pojištění: 1 500 Kč

Pokud plánujete tři týdenní cesty ročně:

  • Jednorázové pojištění: 3 x 500 Kč = 1 500 Kč
  • Roční pojištění: 1 500 Kč

Z výše uvedeného příkladu a také průměrných cen pojištění je zřejmé, že roční cestovní pojištění se začíná vyplácet při více než třech týdenních cestách ročně (3 x 500 Kč =1 500 Kč). Pokud tedy plánujete cestovat častěji, roční cestovní pojištění se jistě vyplatí.

cestovní pojištění na rok

Na co si dát při výběru ročního cestovní pojištění pozor? 

Obecně platí, že při výběru jakéhokoliv cestovního pojištění je důležité zaměřit se na dostatečně vysoké limity léčebných výloh a zároveň na kvalitní asistenční služby. Pojištění by mělo zahrnovat širokou škálu připojištění, která můžete přizpůsobit svým konkrétním potřebám, například pojištění rizikových sportů, pojištění úrazu, pojištění odpovědnosti nebo pojištění při ztrátě zavazadel.

Cílová destinace

Při sjednávání ročního cestovního pojištění online důkladně zvažte, kam budete cestovat. Během roku pravděpodobně navštívíte více destinací, proto je ideální zvolit jako cílovou destinaci tu nejvzdálenější nebo vybrat celou oblast, například Evropu.

Typ cest

Je důležité zvážit, jaký typ cest plánujete. Roční pojištění může mít různé balíčky, které zahrnují:

  • Služební cesty: Zahrnuje krytí pro pracovní úrazy, ztrátu pracovních materiálů apod.
  • Rodinné výlety: Zahrnuje krytí pro všechny členy rodiny, což může být levnější než pojištění každého zvlášť.
  • Adrenalinové sporty: Zvláštní krytí pro rizikové sporty, jako je lyžování, potápění apod.

Zdravotní stav

Pokud máte zdravotní problémy, ujistěte se, že vaše pojištění zahrnuje potřebnou zdravotní péči. Některé pojistky mohou mít výluky pro předem existující zdravotní stavy.

Pojištění zavazadel

Pokud často cestujete s drahou výbavou (např. fotoaparáty, notebooky), ujistěte se, že vaše pojištění pokrývá i ztrátu či poškození zavazadel.

Omezení délky pobytu

Kromě základních parametrů je při výběru ročního cestovního pojištění důležité zohlednit i délku jednotlivých pobytů v zahraničí. Roční cestovní pojištění je obvykle určeno pro opakované cesty, přičemž délka jednoho výjezdu je často omezena. Obvykle toto pojištění pokrývá jednotlivé cesty maximálně do 90 dnů. V praxi to znamená, že během jedné cesty budete pojištěni nejvýše 90 dní, po jejichž uplynutí se musíte vrátit do České republiky, a teprve poté můžete vycestovat na další 90denní období.

Previous article Motory VTEC: Jak Honda změnila pravidla hry
Ráda cestuji autem neplánovaně kamkoliv, kdykoliv a na, jakkoliv dlouhou cestu. Mám ráda velká auta, která jsou praktická a umí na víkend převést cokoliv na co si vzpomenu. Od 18 let vlastním řidičský průkaz a užívám si tu bezstarostnou a svobodnou jízdu, kam zrovna chci. Na Autotripu pro vás převážně píšu informační články a praktické tipy pro řidiče.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články