Domů » Cestování » Dálniční známky a poplatky » Dálniční známka Bělorusko 2024

Dálniční známka Bělorusko 2024

0

Vzhledem k probíhající vojenské invazi Ruské federace a Běloruska na Ukrajinu a také potenciální hrozbě zhoršení bezpečnostní situace v zemi, zejména pro občany států EU a NATO, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky důrazně nedoporučuje cestování na území Běloruska. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky současně naléhavě vyzývá občany České republiky, aby opustili tuto zemi.

Dálniční známka Bělorusko 2024

Ministerstvo zahraničí důrazně také varuje před cestami do zemí, kde aktuálně probíhá válečný konflikt, nebo je s ním úzce spojena. Kromě Ukrajiny to zahrnuje i Ruskou federaci, Bělorusko a Súdán. Pokud se přesto rozhodnete cestovat do těchto zemí, je třeba si uvědomit, že cestovní pojištění v těchto oblastech nebude pravděpodobně platit. Válečné konflikty, teroristická rizika a občanská válka jsou běžně vyloučeny z krytí pojištění.

Dále se nedoporučuje navštěvovat oblasti, které byly přímo zasaženy následky havárie v Černobylské jaderné elektrárně v roce 1986 na Ukrajině. Tato oblast leží pouhých 10 km od hranic a rozkládá se přibližně na jihovýchodě Běloruska mezi městy Loev, Mozyr, Petrikov a David-Gorodok.

V Bělorusku jsou některé dálnice a rychlostní silnice zpoplatněny prostřednictvím elektronické dálniční známky. Platnou dálniční známku musí mít všechna osobní vozidla do 3,5 tuny. Nákladní vozidla nad 3,5 tuny musí platit mýtné, které se hradí prostřednictvím palubní jednotky se systémem BelToll.

Výjimku tvoří motocykly, mopedy, skútry a další dvoukolové stroje, protože ty jsou od povinnosti dálniční známky a také mýtného osvobozeny

Výše dálniční známky a mýtného závisí na konkrétní kategorii vozidla a také na celkové délce pobytu. Dálniční známku je možné pořídit na různé období, a to 15 dní, 30 dní nebo 1 rok. Elektronickou známku zakoupíte přes internet, ale také na obvyklých zákaznických servisních centrech BelToll.

Dálniční známka pro osobní automobily do 3,5 tuny na 15 dní vyjde na 18 EUR (450 Kč), 30denní stojí 28 EUR (700 Kč), a na celý rok známku koupíte za 96 EUR (2 400 Kč).

Vozidla s hmotností nad 3,5 tuny musí platit mýtné. Mýtné se platí prostřednictvím palubní jednotky a systému BelToll. Kilometrová sazba mýtného se pak odvozuje od počtu náprav konkrétního vozidla.

Cena a platnost běloruské dálniční známky 2024

V Bělorusku jsou dálniční poplatky vybírány za část dálnic a za některé rychlostní silnice. Vozidla do 3,5 tuny musí být vybavena platnou elektronickou dálniční známkou.

Dálniční známku je možné pořídit na různé období, a to na 15 dní, 30 dní nebo na jeden rok. Tuto známku je možné zakoupit přes internet na oficiálních stránkách ev.beltoll.by nebo osobně na některých z poboček Customers Service Point (zákaznická servisní centra BelToll).

Výše dálničních poplatků se odvíjí od kategorie vozidla a také doby používání.

Platnost známkyMotocyklyAutomobily do 3,5 tunyAutomobily nad 3,5 tuny
15dennízdarma18 EURmýtné
30dennízdarma28 EURmýtné
ročnízdarma96 EURmýtné

Doba platnosti elektronické dálniční známky začíná v konkrétní den, který si uživatel při nákupu určuje sám, a končí o půlnoci posledního dne zvoleného období.

V Bělorusku mají dálniční známky pro automobily do 3,5 tuny platnost 15denní, 30denní a roční.

  • Platnost 15denní dálniční známky platí 15 kalendářních dnů, tj. 1. den platnosti + 14 dalších kalendářních dnů. To znamená, že 15denní dálniční známka s platností od 10.8.2024 bude platit do 25.8.2024 včetně. 
  • Platnost 30denní dálniční známky platí 30 kalendářních dnů, tj. pokud známku zakoupíte s platností od 10.7.2024, tak bude platit do 10.8.2024 včetně.
  • Platnost roční dálniční známky platí celý kalendářní rok, od 1. ledna do 31. prosince příslušného roku a navíc 15 dnů předchozího roku (od 17. prosince do 31. prosince a prvních 15 dnů následujícího roku (od 1. ledna do 15. ledna). 

Platba mýtného za vozidla nad 3,5 tuny

Vozidla s maximální povolenou hmotností nad 3,5 tuny mají povinnost platit na zpoplatněných dálnicích a rychlostních silnicích mýtné. Mýtné se platí prostřednictvím palubní jednotky a systému BelToll. Kilometrová sazba mýtného se odvozuje od počtu náprav vozidla.

Kategorie vozidelCena EUR/km
Vozidla nad 3,5 tuny (2 nápravy)0,101 EUR
Vozidla nad 3,5 tuny (3 nápravy)0,126 EUR
Vozidla nad 3,5 tuny (4 nápravy)0,152 EUR

Konkrétní přehled cen a kategorií včetně mapy zpoplatněných úseků najdete na oficiálních stránkách beltoll.by.

Kde koupit dálniční známku?

Elektronickou dálniční známku pro zpoplatněné dálnice a rychlostní silnice je možné zakoupit jednoduchým způsobem online, a to na oficiálním webu ev.beltoll.by nebo osobně na některých z poboček Customers Service Points.

Jak koupit dálniční známku online?

Dálniční známku je možné s předstihem koupit na oficiálním webu ev.beltoll.by. Nejprve je nutné vybrat na kolik dní chcete dálniční známku koupit, dále je nutné zadat požadované datum zahájení platnosti dálniční známky, vybrat zemi registrace a také zadat vaše kontaktní údaje. V posledním kroku je nutné provést platbu.

Automatický mýtný systém BelToll pro vozidla nad 3,5 tuny 

Vozidla nad 3,5 tuny mají zaveden automatický systém BelToll pro platbu mýtného na zpoplatněných dálnicích a rychlostních silnicích. Více podrobných informací najdete na oficiálních stránkách beltoll.by.

Elektronické zařízení On Board-Unit (OBU) je nutné mít nainstalováno ve vozidle, aby bylo možné snímat automaticky mýtné. To funguje tak, že při průjezdu mýtnou branou je mýtné automaticky strháváno z konkrétního účtu řidiče.

Elektronické zařízení (OBU) lze možné pronajmout v zákaznických servisních centrech BelToll. Zařízení je nutné mít nainstalované na viditelném místě na čelní skle vozidla. V rámci registrace je nutné zaplatit zálohu na palubní jednotku OBU ve výši 20 EUR a provést předplatné v hodnotě nejméně 25 EUR.

cestovní pojištění

Srovnání cestovního pojištění online

Při cestě do zahraničí nezapomeňte na cestovní pojištění. Pomůžeme vám srovnat nabídky všech pojišťoven a vybrat tu nejvýhodnější. Ušetřete až 50 % z ceny cestovního pojištění.

Rychlostní limity na běloruských silnicích a dálnicích 

V tabulce najdete rychlostní limity pro motocykly, osobní automobily do 3,5 tuny, nákladní vozy nad 3,5 tuny, a také rychlosti pro automobily s přívěsem a obytná vozidla.

Rychlostní limityObecMimo obecDálnice
Motocykly60 km/h90 km/h120 km/h
Osobní vozidla a nákladní vozy do 3,5 tuny 60 km/h90 km/h120 km/h
Nákladní vozy a ostatní vozy nad 3,5 tuny 60 km/h70 km/h90 km/h
Automobil + přívěs do 3,5 tuny60 km/h70 km/h90 km/h
Obytná vozidla do 3,5 tuny60 km/h70 km/h90 km/h

Osobní automobily a motocykly mohou jet v obci 60 km/h, na dálnici až 120 km/h. Rychlostní limity se snižují v případě, pokud cestujete třeba obytným vozem, s karavanem nebo přívěsem. V tomto případě musíte jet pomaleji, na dálnici 90 km/h. 

Pokud jedete motorovým vozidlem v obytné zóně, je nutné dodržovat rychlost 20 km/h.

Pokuty za překročení rychlosti jsou v Bělorusku následující. Obecně pokud překročíte rychlost na jakékoliv silnici hrozí pokuty od 37 až do 940 BYR v závislosti na tom, o kolik jste limit překročili.

Dálniční síť v Bělorusku – přehled úseků

Bělorusko leží na velmi důležitém místě, protože tvoří spojení Ruska a Evropy. 

Dálnice jsou v Bělorusku především 4-proudové silnice. Na některých místech, jako například v jízdních pruzích, není použit dělící středový pás, ale oba směry jsou odděleny pouze dvojitou plnou čarou. Na dálnicích můžete také narazit na jednoúrovňové křižovatky a přechody pro chodce, a v některých případech se jedná pouze o dvouproudové silnice.

DálniceÚseky v provozuDélka
M1Polsko – Brest – Baranavičy – Minsk – Borisov – Orsha – Rusko611 km
M2Minsk – Minsk (letiště)34 km
M3Minsk – Lepel – Vitebsk253 km
M4Minsk – Mohylev182 km
M5Minsk – Babrujsk – Homel296 km
M6Minsk – Grodno262 km
M7Minsk – Aschmjany – Litva139 km
M8Hurki – Vitebsk – Orscha – Mohylev – Ukrajina465 km
M9Minský vnitřní okruh56 km
M10Brest – Pinsk – Masyr – Homel – Rusko526 km
M11Slonim – Lida – Litva191 km
M12Kobryn – Makrany – Ukrajina55 km
M14Minský vnější okruh160 km (plánováno)

Aktuální mapu běloruských dálnic a rychlostních silnice najdete na oficiálních stránkách beltoll.by.

Na obrázku můžete vidět dálnice, které jsou v provozu a jsou označeny červenou barvou. Modře jsou označeny silnice I. třídy.

 
Dálniční síť Bělorusko (červelá - dálnice, modrá - silnice 1. tř.)

Paju (Map_of_Automobile_Roads_in_Belarus_M6-v2.png) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Pokuta za jízdu na běloruských dálnicích a silnicích

V Bělorusku je situace náročnější. Je nutné být ve střehu, a doporučujeme předpisy a pravidla dodržovat. Dávejte si pozor na zkorumpované policejní hlídky. Obvykle po vás budou požadovat úplatek, který se doporučuje zaplatit. Policisté vás totiž mohou za to, když úplatek nedostanou, odvést na policejní služebnu a zadržet vás tam až na několik hodin. 

Jak se platí pokuty? Policisté mají v Bělorusku právo vybírat pokuty na místě za menší dopravní přestupky

Nezapomeňte také na to, že v Bělorusku platí tzv. povinná finanční hotovost. Na cestu do Běloruska je nutné s sebou mít alespoň 10 EUR na osobu a jeden den. Dostatečné finanční prostředky jsou povinné a dokládají se v hotovosti (v běloruských rublech, amerických dolarech nebo eurech) nebo prostřednictvím platné platební karty. Kontroly dostatečné finanční hotovosti provádí pak příslušníci na hranicích nebo kdekoliv na území Běloruska.  

Na hranicích Běloruska se také dokládá sjednané cestovní zdravotní pojištění s minimálním pojistným plněním 10 000 EUR. 

Při projíždění Běloruskem se doporučuje používat pouze vymezené silnice. Doporučujeme také znát oficiální sazby pokut! V případě rozepře ohledně výše pokuty s policistou můžete pohrozit kontaktováním českého velvyslanectví. 

V Bělorusku je aktivně měřena rychlost. Na dálnicích jsou nainstalovány bezpečnostní a rychlostní kamery, které jsou prevencí proti rychlé jízdě a také vysoké nehodovosti. Dále jsou kamery instalovány také na dalších komunikacích, a jejich počet již přesáhl 500 kusů. Předpokládá se, že počet kamer bude i nadále vzrůstat. 

Pokuty za překročení rychlosti jsou v Bělorusku následující. Obecně pokud překročíte rychlost na jakékoliv silnici hrozí pokuty od 37 až do 940 BYR v závislosti na tom, o kolik jste limit překročili.

Řidič, který projede zpoplatněnými úseky dálnic a rychlostních silnic osobním automobilem bez zaplacení, má pouze 2 hodiny na to, aby mýtné doplatil jednorázově, to stojí 5 EUR. Pokud nebude mýtné zaplaceno hrozí pokuta ve výši až 100 EUR. Pokud budou poplatky alespoň částečně uhrazeny, bude mu udělena pokuta ve výši 50 EUR. 

Řidiči automobilů nad 3,5 tuny, kteří nezaplatí mýtné na zpoplatněných silnicích, hrozí pokuta ve výši až 260 EUR, v případě částečné úhrady pak počítejte s pokutou 130 EUR.

V Bělorusku platí nulová tolerance řízení pod vlivem alkoholu. Běloruská policejní hlídka má v kompetenci možnost otestovat každého řidiče, který bude podezřelí z řízení vozidla pod vlivem alkoholu. Za řízení pod vlivem alkoholu vám bude udělena pokuta ve výši až 330 EUR a současně odebrán řidičský průkaz na 3 až 5 let.

Neuposlechnutí dopravního policisty se trestá pokutou ve výši 18 až 45 EUR, jízda na červenou stojí 54 EUR a používání mobilního telefonu během jízdy je pokutováno ve výši 18 EUR.

Úlevy z dálniční známky (elektromobily apod.)

Od dálniční známky jsou osvobozeny motocykly, mopedy, skútry a další dvoukolové stroje, vozidla pro speciální operace a také humanitární pomoc. Která další vozidla jsou osvobozena od dálniční známky a mýtného najdete pod odkazem beltoll.by.

Zákaz jízdy kamionů

V Bělorusku není provoz kamionů nijak omezen, žádnými svátky. To znamená, že kamiony mohou jezdit po celý rok a kdykoliv. 

Další informace o cestování v Bělorusku

Nejčastější otázky a odpovědi

Je v Bělorusku zavedená dálniční známka nebo se platí dálniční poplatky?

V Bělorusku jsou některé dálnice a rychlostní silnice zpoplatněny prostřednictvím elektronické dálniční známky. Platnou dálniční známku musí mít všechna osobní vozidla do 3,5 tuny. Naopak nákladní vozidla nad 3,5 tuny musí platit mýtné, to se hradí prostřednictvím palubní jednotky s automatickým systémem BelToll.

Kolik stojí dálniční známka a jaké jsou možnosti platnosti dálniční známky?

Výše mýtného závisí na konkrétní kategorii vozidla a také na celkové délce pobytu. Dálniční známku je možné pořídit na různé období, jako je 15 dní, 30 dní nebo na celý rok. Dálniční známka pro osobní automobily do 3,5 tuny na 15 dní vyjde na 18 EUR (450 Kč), 30denní stojí 28 EUR (700 Kč), a na celý rok známku koupíte za 96 EUR (2 400 Kč).

Kde koupit běloruskou dálniční známku?

Elektronickou dálniční známku pro zpoplatněné dálnice a rychlostní silnice je možné zakoupit jednoduchým způsobem online, a to na oficiálním webu ev.beltoll.by nebo osobně na některých z poboček Customers Service Points neboli zákaznických servisních center BelToll.

Zdroj: ev.beltoll.by, beltoll.by.

Previous article Dálniční známka Belgie 2024
Next article Dálniční poplatky Andorra 2024
Nadšenec do všeho, co jen trochu smrdí benzínem. Zároveň také spoluzakladatel magazínu Autotrip.cz. Nejvíce ho baví auta, "se kterými si člověk může více hrát a cítí odezvu při každém manévru". Nejčastěji pro vás Marek připravuje různé návody, postupy a informační články.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články

Kontrolky systému kontroly tlaku v pneumatikách

Kontrolka tlaku v pneumatikách

1
Při cestě za babičkou se vám rozsvítila kontrolka tlaku v pneumatikách? Co teď s tím? Řešení je celkem jednoduché a poradíte si s ním sami. Zjistěte i...