Domů » Cestování » Dálniční známky a poplatky » Zdražení dálniční známky 2025: Připravte se na vyšší ceny! Kolik zaplatíte?

Zdražení dálniční známky 2025: Připravte se na vyšší ceny! Kolik zaplatíte?

Od ledna 2025 si čeští řidiči za dálniční známku připlatí. Zdražení sice nebude nijak dramatické, očekává se mírný nárůst o několik stokorun, ale zvýšení cen přesto pocítíme. Hlavním důvodem je zavedení automatické valorizace, která upravuje ceny podle inflace a počtu nových zpoplatněných dálničních úseků.

Zdražení dálniční známky 2025: Připravte se na vyšší ceny! Kolik zaplatíte?

Proč dochází ke zdražení? 

Valorizace cen dálničních známek v České republice je novinkou, která vstoupí v platnost od roku 2025. Její princip je jednoduchý – každoročně se bude cena automaticky upravovat na základě míry inflace a počtu nově otevřených dálničních kilometrů. Tento systém úspěšně funguje například v Rakousku. Díky nízké inflaci se letos očekává pouze mírné zvýšení.

V roce 2026 lze očekávat další zdražení, přičemž tento trend bude pokračovat, dokud příslušný zákon nezruší některá z budoucích vlád. Peníze vybrané z dálničních známek jsou nezbytné pro údržbu, opravy a rozšiřování stávající dálniční sítě.

Kolik si připlatíme?

Aktuální ceny dálničních známek jsou 2300 korun za roční, 430 za měsíční, 270 desetidenní a 200 korun jednodenní. Sníženou cenu platí auta s pohonem na plyn a hybridy, elektromobily neplatí nic.

Ministerstvo dopravy aktuálně pracuje na výpočtech a konkrétní částky by měly být známy v průběhu října 2024. Odhaduje se, že nárůst ceny dálniční známky by mohl činit zhruba 5 %, což by znamenalo zvýšení roční známky přibližně o 115 Kč. Nicméně, podle platného zákona se ceny zaokrouhlují na celé stovky, takže zdražení bude nejspíše 100 nebo 200 Kč. To by v roce 2025 znamenalo cenu roční známky mezi 2 400 a 2 500 Kč. U krátkodobých známek, jako jsou měsíční nebo desetidenní, se očekává zvýšení ceny o několik desítek korun.

Dálniční známka ČR přehled cen 2024
Zdroj: edalnice.cz

Kde se peníze využijí? 

Vybrané peníze z dálničních známek jsou nezbytné pro údržbu, opravy a rozšiřování dálniční sítě v České republice. V roce 2025 bude nově zpoplatněno přibližně 100 kilometrů dálnic, což zahrnuje například úseky dálnic D3, D4, D49 a D55. Tyto nové úseky jsou součástí dlouhodobého plánu rozšíření dálniční sítě a zpoplatnění jejich provozu.

Jaké úseky budou nově zpoplatněny?

Ministerstvo dopravy od Nového roku zpoplatní přibližně 100 kilometrů nových dálnic, což představuje zhruba 7 % rozšíření současné dálniční sítě, která nyní čítá 1 388 kilometrů.

  • Dálnice D3: 19 kilometrů v úseku od Roudné po exit Kaplice nádraží.
  • Dálnice D4: 40 kilometrů od Hájů po Třebkov.
  • Dálnice D49: 18 kilometrů od Hulína po Fryšták.
  • Dálnice D55: 22 kilometrů od Babic po Bzenec.

Previous article Dálniční známka Česká republika 2024
Ráda cestuji autem neplánovaně kamkoliv, kdykoliv a na, jakkoliv dlouhou cestu. Mám ráda velká auta, která jsou praktická a umí na víkend převést cokoliv na co si vzpomenu. Od 18 let vlastním řidičský průkaz a užívám si tu bezstarostnou a svobodnou jízdu, kam zrovna chci. Na Autotripu pro vás převážně píšu informační články a praktické tipy pro řidiče.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články