Domů » Cestování » Jak zvládnout cestu trajektem s autem: Praktické tipy a rady

Jak zvládnout cestu trajektem s autem: Praktické tipy a rady

0

Pro spoustu lidí může být plavba trajektem novou zkušeností, s čímž přichází několik obav. Po přečtení tohoto článku se ale nebudete muset ničeho bát a věřím, že vám tento sice pomalý způsob přepravy přinese krásný zážitek.

Jak zvládnout cestu trajektem s autem: Praktické tipy a rady

Lístky na trajekt

Lístek na trajekt si můžete samozřejmě koupit po staru přímo v přístavu, nicméně v dnešní době si je snad každý objedná online dopředu. V takovém přístavu vám totiž můžou říct, že už mají vyprodáno a co vy tam potom? 

Pokud váš spoj vyplouvá vícekrát denně, stačí si ho zarezervovat pár týdnů před vyplutím. Jestli jde ale o trajekt s frekvencí jen jednou denně nebo plánujete plout v sezóně, určitě bych neváhal a lístky objednal klidně několik měsíců dopředu. Některé společnosti požadují také přesné rozměry vozidla, takže si nezapomeňte zjistit délku, šířku a výšku vašeho auta, zvláště pokud máte na střeše box nebo přívěs.

Nejvytíženější bývají noční plavby, protože je to jednoduše výhodné. Čas, který byste tak jako tak strávili plavbou prospíte a ráno se probudíte odpočatí a můžete si následující den užít, zatímco kdybyste pluli ve dne, ztratíte hned z úvodu dovolené několik hodin. Od vytíženosti se pak odvíjí i cena. U té záleží i na dnech v týdnu, o víkendech bývají trajekty dražší.

Vyplatí se kajuta?

Za vyšší příplatek si můžete objednat i kajutu. Ta se vyplatí především při dlouhých, nebo nočních plavbách. My jsme ji letos využili jak na noční tak na celodenní plavbu poprvé a myslím, že ani ne naposled. I když není nijak moc veliká, určitě nabízí o dost více soukromí než být celou plavbu na chodbách. I tam se dá strávit několik hodin, pokud vám zrovna nevadí přítomnost několika dalších cestujících. Některé trajekty mají dokonce místnost připomínající tělocvičnu, která je přímo určená pro lidi bez kajuty, kteří se chtějí vyspat. Ať už byste se rozhodli, že nějakou delší plavbu strávíte v této místnosti nebo kdekoliv na chodbě, doporučuji si s sebou vzít alespoň deku či matraci.

Co s sebou na palubu

Sbalte si také dostatek jídla a pití, protože jak už to tak chodí, na lodi budou restaurace, táckárny a různé bufety klidně mnohonásobně dražší než obvykle. Třeba takový obyčejný nanuk stojí od čtyř euro výš.

Co se týče domácích mazlíčků, na palubě jsem viděl několik lidí se svými psy, nicméně samozřejmě záleží na podmínkách společnosti. Je pravděpodobné, že po vás budou chtít nějaké dokumenty a při nákupu lístků počítejte s rezervací i pro vašeho mazlíčka.

Zjistěte včas i jaké věci si s sebou naopak vzít nesmíte. Některé společnosti mohou mít podobná pravidla jako ty letadlové.

Nalodění a vylodění

Nalodění vozidla je jednoduchý proces. Jakmile projdete odbavením, budete nasměrováni na palubu trajektu. Posádka vám ukáže, kam přesně zaparkovat. Po zaparkování nezapomeňte zatáhnout ruční brzdu a zařadit rychlost, zvláště pokud parkujete ve sklonu.

Jakmile se trajekt přiblíží k cílovému přístavu, posádka vás upozorní na nadcházející vylodění. Během vylodění se řiďte pokyny posádky a opatrně vyjeďte z paluby na pevninu. Následně si zkontrolujte, zda máte vše potřebné, a můžete pokračovat v cestě do vaší cílové destinace.

Naloděná auta v trajektu

Hlavně si dobře zapamatujte místo, kde jste zaparkovali. A to platí pro řidiče čehokoliv. Při objednávání si ještě zjistěte do jaké kategorie spadá váš vůz. Často jsou už minivany brané jako užitkové vozy. Dále poctivě vyplňte rozměry vašeho vozu, někdo může zapomenout na držák s koly. Při přesáhnutí předem zadané velikosti je společnost oprávněná vás nepustit na trajekt. Já ovšem věřím, že vás tam pustí a bude to příjemný začátek dovolené.

Jak je to s obytnými vozy

Řidiči s obytným vozem se mohou setkat při naloďování s jednou nepříjemnosti. Mám na mysli couvání. Ta největší auta totiž většinou najíždí na trajekt jako poslední, a aby se pak urychlilo vyjíždění, chtějí po vás abyste na loď nacouvali. Posádka trajektu vám sice ukáže, ale i tak to nemusí být nejen pro méně zkušené řidiče nic snadného.

Je také možné, že vás před naloděním posádka požádá, abyste vypojili plyn, takže na vychlazené pivo po vylodění můžete zapomenout.

Mám pro vás ale i dobrou zprávu. V přístavu je většinou místo, kde se dá přespat. Je určené především pro lidi jejichž trajekt vyplouvá v noci či brzy ráno, ale pokud tam přijedete dopoledne a naloďovat se budete až večer, nikdo vás vyhazovat nebude.

Parkování v přístavišti před trajektem

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články