Domů » Zajímavosti » Nejprodávanější vozy ledna 2018 v Evropě. Na špičce je i Škoda Octavia

Nejprodávanější vozy ledna 2018 v Evropě. Na špičce je i Škoda Octavia

0

Rok 2018 je v plném proudu a my už máme první údaje o stavu na automobilovém trhu. Přesněji se bavíme o prodeji vozů na evropském trhu za leden 2018. Ten byl pro mnoho značek velice úspěšný. A jednou z těchto spokojených automobilek je domácí Škoda.

Nejprodávanější vozy ledna 2018 v Evropě. Na špičce je i Škoda Octavia

Aut se prodalo nejvíce od roku 2008

Jak ovšem vyjádřit tento úspěch? Během ledna bylo na území Evropy zaregistrováno celkem 1,28 milionů vozů. Pro srovnání je to o 7,1% více než za stejný časový úsek minulý rok. Prodejci si tak musejí radostí poskakovat. Zároveň se jedná o nejlepší výsledek od ledna roku 2008. Všechny data jsou poskytnuty společností JATO Dynamics. Ta do své statistiky zahrnula výsledky z 27 států. Mezi nimi jsou státy Evropské unie a Švýcarsko s Norskem. Do statistiky se naopak nezapočítala Malta, Kypr a Bulharsko.

Nafty nám ze silnic pomalu mizí

Na analýze výsledků se samozřejmě neustále pracuje, ale úspěšnost lednových prodejů je jistá už teď. Na jejím základě si můžeme udělat i obrázek o konkurenci mezi auty na benzín a naftu. Diesely tento rok tvořily 41% prodeje, což je o 7% procent méně než minulý rok. Zvyšuje se oblíbenost benzínů. Jedním z důležitých faktorů je připravovaný zákaz dieselů v Německu. Německo představuje obrovský trh, takže ztráty na prodejích jsou velice citelné. V samotném Německu klesl prodej dieselů o 17,6%.

Někde prodej roste a jinde zase klesá

A kde se radovali nejvíce? Prodej nejvíce vzrostl v Rumunsku. Zde se prodalo o 66,4% automobilů více. Hned za ním je Slovensko s nárůstem 74%. Naopak v Norsku klesl prodej o 29,2 %.

Golf kraluje

Nejprodávanějším autem je „překvapivě“ Golf s 43 145 kusy. Konkurenci unikl o pořádný kus cesty, protože druhý Ford Fiesta napočítal pouze 25 878 ks. Na pátém místě o moc nezaostává Škoda Octavia. Prodáno bylo 21 588 kusů. Domácí Škoda se dále objevuje i na 16. místě s modelem Fabia a počtem 15 465. Evropské auto roku Peugeot 3008 se vyšplhalo na 12. místo s 16 895 registracemi.

Foto: CarShowRoom.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články