Domů » Vozidlo » Výměna oleje v automatu – jak často a kolik stojí

Výměna oleje v automatu – jak často a kolik stojí

0

Ochrana proti přehřátí nebo korozi patří mezi hlavní úkoly oleje u automatické převodovky. Ačkoliv někteří výrobci mohou tvrdit, že olej v automatické převodovce se měnit nemusí, realita vypadá trošku jinak. Stejně jako třeba v případě motoru má totiž olej i v případě převodovky tendenci se postupně opotřebovávat a bez pravidelné výměny způsobovat i nemalé problémy. V tomto článku se tedy proto podíváme, jak na výměnu oleje v automatu.

Výměna oleje v automatu – jak často a kolik stojí

Naši miláčci se bez pravidelné výměny oleje jednoduše neobejdou a pokud to jako motoristé zanedbáváme, ohrožujeme tím správnou funkčnost naší automatické převodovky a následně se její funkce postupně zhoršují.

Jak často měnit olej v automatické převodovce?

Podle odborníků platí, že u nových vozidel se první výměna oleje v automatické převodovce provádí obvykle po 90 tisících kilometrech. Další výměny oleje jsou závislé na značce a modelu vozu, stejně jako na provozních podmínkách a tomu jak se s vozidlem jezdí.

V každém případě je určitě vhodné dodržovat nastavené a doporučené servisní intervaly, která podle odborníků jsou:

  • Nově zakoupená vozidla: první výměna po 90 000 kilometrech, další výměny po 60 000 kilometrech.
  • Ojetá vozidla: výměna každých 40 000 až 60 000 kilometrů.
  • Vozidla s nadměrným zatížením převodovky: výměna každých 30 000 kilometrů.  

Pozor na neodborný zásah

Podle manuálů výrobců by výměnu oleje v automatické převodovce měl v prvé řadě provádět odborník, jinak totiž hrozí, že neodborným zásahem si na automatické převodovce způsobíte více škody než užitku.

Výměna oleje v automatické převodovce není úplně nejlevnější záležitostí a správným výběrem vhodné servisního místa můžete ušetřit i nemalé finanční prostředky. Berte ale při plánování v potaz, jaký typ automatické převodovky vlastně máte i to, jaké reference vámi vybraný odborník vlastně má.  

Jak je to u DSG?

Třeba u šestistupňových DSG převodovek je doporučený interval výměny oleje každých 60 tisíc kilometrů. Celkový objem vyměněné náplně je v jejich případě 6,3 litru. Technicky lze vyměnit pouze 4,5 litru oleje, ale díky speciálnímu naklonění vozidla je možné do převodovky dostat až o 1,2 litru oleje více, na což by každý řidič měl myslet.

A co Tiptronic?

Jinak je tomu ale u převodovek Tiptronic. V jejich případě se ze strany výrobce běžně uvádí, že první výměna probíhá až při 80 až 120 tisících kilometrech. Všechny ostatní výměny pak následují po dalších 40 až 80 tisících kilometrech, případně po uplynutí pěti let.

Myslete ale rozhodně na to, že z celkového pohledu je důležité údržbu automatické převodovky nezanedbávat a pravidelně olej měnit tak, aby byla zajištěna bezproblémová funkčnost automatické převodovky a aby zároveň byla co možná nejvíce prodloužena její životnost. Výměna oleje v automatické převodovce totiž patří k základní údržbě, kterou by každý řidič neměl zanedbávat. 

Na kolik výměna vyjde?

Výměna oleje v automatické převodovce v případě autorizovaných servisů se liší podle značky a modelu vozidla. Cenu lze odhadnout na základě ceny práce a oleje jakožto nezbytné suroviny. Během výměny je také nutné provést proplach celého olejového systému, což může spotřebovat až 22 litrů oleje. Celková výměna oleje u automatické převodovky tak může stát kolem 10 000 až 15 000 Kč. 

Proč měnit olej v automatické převodovce?

V prvé řadě tím zvýšíte spolehlivost vaší automatické převodové soustavy. Odstraníte usazeniny a špínu, která se v průběhu času v systému nahromadila, což povede ke zlepšení celkové kvality i prodloužení životnosti. Eliminovat tímto krokem můžete také nepřesnosti, kterých se vaše automatické převodovka případně dopouští. Předejdete drahým opravám i dalším nepříjemnostem, které se k takovému problému vážou. 

Pokud máte podezření, že vaše automatická převodovka bojuje s nekvalitním řazením, zkuste si všimnout několika možných příznaků. Jedním z nich je opožděné řazení, což může být projevem toho, že olej v převodovce již není optimální a nepřenáší výkon tak efektivně, jak by měl. Dalším signálem může být i poměrně tvrdé řazení (tzv. kopání) převodových stupňů, kdy převodovka v ojedinělém případě může přeskočit i o stupeň, což následně může na silnicích vést i k velmi nebezpečným situacím.

Jak na výměnu oleje v automatu?

Přesný výměnný postup se u jednotlivých značek liší. V obecné rovině ale platí, že je vhodné olej v automatické převodovce dostatečně zahřát, k čemuž postačí, pokud s automobilem ujedete zhruba 20 až 30 kilometrů.

Výměna oleje v automatické převodovce tak je v každém případě klíčová pro zajištění její spolehlivosti a prodloužení její životnosti. Nicméně u většiny převodovek nelze olej vypustit úplně jednorázově, ale musí se postupně napouštět a vypouštět.

Proces výměny oleje v automatické převodovce začíná vypuštěním starého oleje pomocí výpustného šroubu nebo sejmutím olejové vany. Poté se rozpojí hadice olejového chladiče a chladič se důkladně vyčistí speciálním prostředkem k tomu určeným. Po vyčištění se hadice znovu spojí a přidá se stejné množství nového oleje, jaké bylo vypuštěno.

Vyzkoušejte všechny stupně

Následně se motor nastartuje a nechá se běžet na volnoběžné otáčky v poloze parking po dobu 2-3 minut. Při nastartovaném motoru se snažte o zařazení všech převodových stupňů, a to proto, aby se olej dostal opravdu na všechna místa.

Poté se olej opět vypustí a napustí, dokud není dosaženo požadované kvality. Nakonec se olej opět dolije, a to podle toho, jaké hodnoty jsou pro to předepsány. Olejová výměna tedy probíhá hned několikrát, a to až do doby, dokud olej v automatické převodovce nemá potřebnou předepsanou barvu.

Důležité je také nezapomenout vyměnit olejový filtr, čímž se zajistí kompletní výměna oleje v celém systému automatické převodovky a vy tak nebudeme na tento důležitý komponent muset sahat ještě několik dalších týdnů.

S proplachem nebo bez?

Zejména u starších vozů s větším nájezdem je velkým tématem, jestli olej v automatické převodovce měnit s proplachem nebo bez. Panují na to v automobilové sekci i hodně odlišné názory a nikdo vlastně neví, který je ten správný. Ta větší část se domnívá, že na proplach by se v každém případě nemělo zapomínat.

Ta menší má ale úplně jiný pohled na věc a tvrdí, že pokud má auto najeto 200 tisíc kilometrů a víc a nikdy se v něm olej v automatické převodovce neměnil, je vhodné jej vyměnit pouhým vypuštěním. Proplach by podle této skupiny mechaniků totiž mohl nadělat více škod než užitku. 

Konečné rozhodnutí je ale samozřejmě jen a jen na vás.

Nejčastější dotazy

Jak často měnit olej v automatické převodovce?

Interval výměny oleje v automatické převodovce se liší podle typu vozidla, typu převodovky a doporučení výrobce. Obecně platí, že výměna by měla probíhat zhruba každých 60 000 kilometrů. Vždy se řiďte doporučením výrobce uvedeným v manuálu vašeho vozidla.

Kolik stojí výměna oleje v automatu?

Cenu lze odhadnout na základě ceny práce a oleje jakožto nezbytné suroviny. Během výměny je také nutné provést proplach celého olejového systému, což může spotřebovat až 22 litrů oleje. Celková výměna oleje u automatické převodovky tak může stát kolem 10 000 až 15 000 Kč. 

Proč je důležitá výměna oleje v automatické převodovce?

Výměna oleje v automatické převodovce je důležitá, protože olej zajišťuje mazání, chlazení a čištění součástek převodovky. S časem a ujetými kilometry ztrácí olej své vlastnosti, což může vést k nadměrnému opotřebení a zničení součástek převodovky.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články

Tři autosedačky vedle sebe

Problém velkých rodin: 3 autosedačky vedle sebe?

0
Plánujete nebo jste v očekávání třetího dítěte? Tato situace vás postaví před mnoho zajímavých výzev ve vašem životě, například jaké auto vybrat, aby se...