Domů » Vozidlo » Provoz vozidla » Paliva (PHM) » Co je to mild-hybrid? Jaké jsou výhody a nevýhody?

Co je to mild-hybrid? Jaké jsou výhody a nevýhody?

0

S tlakem na udržitelnost se v poslední době setkáváme téměř ve všech segmentech. Ani automobilismus není v tomto ohledu žádnou výjimkou. Spalovací motory tak čím dál častěji nahrazují alternativy, mezi které se řadí i vozy s hybridním motorem. V praxi se ale setkáváme hned s několika typy a kromě full-hybridů, plug-in hybridů tu jsou i takzvané mild-hybridy. Víte ale, jaká je jejich charakteristika, výhody či nevýhody?

Co je to mild-hybrid? Jaké jsou výhody a nevýhody?

Auta s označením mild-hybrid jsou běžně vybavena speciálním systémem, který má kombinovat spalovací motor a 48V elektromotor. Výhodou takové specifikace podle mnohých odborníků je, že zvládne v případě zpomalování a brzdění rekuperovat kinetickou energii. Takto získanou energii následně vůz i dále využívá, a to pro dobíjení baterie i pro pohánění vozu.

Oproti full-hybridům nebo plug-in hybridům se ale mild-hybridy vyznačují tím, že mají podstatně nižší kapacitu. Je tedy potřeba myslet na to, že benzinový nebo naftový motor u takových vozidel stále vykonává většinu náročné práce. 

Z toho tedy plyne, že mild-hybridy mají mnohem blíže ke spalovacím motorům než k těm elektrickým. O tom svědčí i fakt, že mild-hybridy podle současné legislativy České republiky nemohou dosáhnout na speciální značky pro elektromobily. I tak ale mild-hybridy mají určité výhody i nevýhody, na kterých se v rámci tohoto článku dále podíváme.

Výhody mild-hybridů

Tou první předností jsou nižší emise, a tedy pozitivnější dopady vůči životnímu prostředí než v případě běžných spalovacích motorů. Podle dosavadních statistik přispívají mild-hybridy k redukci vyprodukovaného oxidu uhličitého asi o 10 procent oproti běžným spalovacím motorům podobného data výroby.

Díky částečnému využití elektromotoru se na víc příliš nezatěžuje spalovací motor, což může v čase zvyšovat jeho životnost.

S mild-hybridy může ušetřit i vaše peněženka. Modely se totiž často vyznačují nižší spotřebou a ročně vám mild-hybridy mohou ušetřit i několik tisíc korun. Podle odhadů řady odborníků je provozní náročnost mild-hybridů ve srovnání s běžnými spalovacími motory asi o deset procent nižší. Mild-hybridy často používají i funkci start-stop, která zastavuje spalovací motor, když vozidlo stojí nebo je v klidovém režimu. To snižuje spotřebu paliva a emise, zejména v hustějších oblastech.

Nevýhody mild-hybridů

Mild-hybridy se ale vyznačují i řadou nevýhod. Mild-hybridní systémy jsou technicky náročnější než běžné spalovací motory. Mají integrovaný akumulátor, elektromotor a další komponenty, které mohou zvýšit náklady na údržbu a opravy. Pokud dojde k poruše systému, mohou být opravy nákladné a složité.

Mild-hybridní technologie může být považována za zbytečně komplikovanou mezi klasickými spalovacími motory a plnohodnotnými hybridy nebo elektrickými vozy. Pro některé zákazníky může být jednodušší a ekonomičtější volbou zůstat u běžného spalovacího motoru nebo přejít přímo na plnohodnotný hybrid (plug-in hybrid) nebo elektromobil.

Poslední v tomto článku uvedenou nevýhodou je, že na trhu je stále omezený počet mild-hybridních modelů, což omezuje výběr pro zákazníky. Pro některé druhy vozidel nebo značky může být obtížné najít vhodný mild-hybridní model, který by splňoval jejich požadavky. Přesto ale je možné takové najít. 

Nejznámější modely

  • Hyundai Tucson MHEV
  • Mazda e-Skyactiv X
  • Toyota Corolla hybrid
  • Volkswagen Golf 1.5 eTSI

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články

opel vectra c caravan 1.9 cdti

TEST: Opel Vectra C Caravan 1.9 CDTI 88 kW – jak...

0
Dnes se podíváme na poměrně zvláštní ojetinu, která se netěší velké přízni. Mnozí lidé ji dokonce přehlíží, a nebo je ani nenapadne zvažovat koupi...