Domů » Pro řidiče » Pojištění a služby » Pozor, řidiči! Pokud nezaplatíte včas, vaše pojistka NEPLATÍ!

Pozor, řidiči! Pokud nezaplatíte včas, vaše pojistka NEPLATÍ!

Rok 2024 přináší významné změny v oblasti provozu vozidel a povinného ručení. Od 1. října 2024 vstupují v platnost nová pravidla, která ovlivní způsob uzavírání a placení pojištění. 

Pozor, řidiči! Pokud nezaplatíte včas, vaše pojistka NEPLATÍ!
povinné ručení nehoda

Hlavní změnou od 1. října, je to, že povinné ručení je platné až ve chvíli, kdy pojišťovna obdrží platbu. Pokud pojistné nebude uhrazeno včas, smlouva nebude platná. Tato změna má za cíl přinést pojišťovnám větší jistotu a eliminovat problémy s neuhrazenými pojistkami.

Povinné ručení musí být zaplaceno předem nebo ihned!

Doposud bylo běžné, že si řidiči mohli sjednat povinné ručení s okamžitou platností, přičemž platbu za pojištění bylo možné odložit a uhradit až během několika dnů (obvykle 7 až 30 dní). Tato praxe však od 1. října končí. 

Nově bude pojištění platné až v okamžiku, kdy pojišťovna obdrží platbu na účet. Většina pojišťoven bude tedy vyžadovat okamžitou platbu, což znamená uhrazení pojištění do jedné hodiny od sjednání smlouvy.

Platbu pojistného lze nejsnadněji provést přes platební bránu, což zajišťuje rychlost a jednoduchost procesu. Některé pojišťovny dokonce umožňují elektronický podpis smlouvy, který ji aktivuje ihned po podpisu prostřednictvím odkazu na mobilním zařízení.

Pojišťovny v rámci této změny nabízí plovoucí počátek, což znamená, že na zaplacení pojištění budete mít až 7 dnů od sjednání smlouvy. Pojištění, ale začne platit až ve chvíli, kdy bude platba připsána na účet pojišťovny.

U smluv s odloženým počátkem pojištění není nutné platit pojistné ihned, platbu je však nutné provést nejpozději v den, kdy pojištění začne platit. Pokud k tomu nedojde, může pojišťovna začátek platnosti pojištění posunout, případně smlouvu zrušit. V takovém případě bude nutné uzavřít novou smlouvu.

Okamžitá platba přináší jistotu

Nová pravidla mají za cíl eliminovat situace, kdy řidiči jezdili bez uhrazeného pojištění. Povinnost platit pojistné ihned po uzavření smlouvy zajistí, že každý účastník silničního provozu bude mít platné pojištění v době, kdy vozidlo používá. Okamžitá platba také snižuje riziko, že by došlo k nehodě, ale pojistné ještě nebylo zaplaceno, což by mohlo komplikovat uplatňování nároků na pojistné plnění.

Podle odborníků nové pravidlo přinese pojišťovnám i klientům větší jistotu a usnadní řešení pojistných událostí. Při nehodě, kdy viník nemá uhrazené pojistné, často vznikají komplikace při uplatňování nároků. Nová pravidla eliminují situace, kdy došlo k nehodě, ale pojištění nebylo aktivní kvůli chybějící platbě.

Náročnější podmínky pro řidiče

Nové podmínky mohou být pro některé řidiče méně pohodlné, zejména pro ty, kteří byli zvyklí na sjednání pojištění s odloženou platbou. Tento systém jim umožňoval získat pojištění ihned, zatímco platbu mohli provést později. Nově bude tento přístup možný pouze u smluv s odloženým začátkem, jinak je nutné platit okamžitě.

Důsledky nedodržení nových pravidel

Pokud pojistné nebude zaplaceno včas, smlouva může být pojišťovnou zrušena a řidič může být vystaven pokutě od České kanceláře pojistitelů. V případě nehody bude navíc viník bez platného pojištění muset škodu uhradit z vlastních prostředků.

Cílem nových pravidel je zajistit rychlejší vyřízení pojistných událostí a minimalizovat počet nepojištěných vozidel na silnicích. Pro řidiče to znamená zvýšenou potřebu dbát na včasné placení pojistného, aby smlouva zůstala v platnosti.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články