Domů » Pro řidiče » Mrtvý úhel: Neviditelný zabiják

Mrtvý úhel: Neviditelný zabiják

0

Mrtvý úhel je strašák každého řidiče. Ani dokonalé nastavení zpětných zrcátek ho nedokáže úplně eliminovat a musíte s ním počítat. U některých vozů se do tohoto slepého místa může vejít i celé auto. A je vám nejspíš jasné, že něco takového může skončit nehodou. Mít dokonalý přehled o dopravní situaci kolem auta je nesmírně důležité, tudíž by měl každý řidič tento pojem znát. V tomto článku si to tedy vysvětlíme. 

Mrtvý úhel: Neviditelný zabiják
Mrtvý úhel

Co je to mrtvý úhel

Mrtvý úhel je oblast kolem vašeho vozidla, kterou i přes dobře nastavené zpětné zrcátka a kamery nemůžete kontrolovat. Jediným způsobem je otočení hlavy, ale to spustíte oči ze silnice před vámi. Podle modelu automobilu a jeho výbavy může být oblast mrtvého úhlu tak velká, že se vám do ní schová cyklista, motorkář, auto a nebo třeba chodec. V podstatě každý dopravní prostředek má mrtvý úhel. Tedy nejen osobní automobily, ale také kamiony a lodě. A mrtvý úhel není jen jeden.

Jaké jsou druhy mrtvých úhlů

Důležité je uvědomit si, že váš automobil nemá jen jeden mrtvý úhel. Ale existuje hned několik případů, kdy si řidič musí hlídat mrtvý úhel. Například u velkých SUV je známý mrtvý úhel, který vzniká kvůli silným A sloupkům. To jsou sloupky mezi čelním sklem a dveřmi řidiče či spolujezdce. Neschová se vám za něj automobil jedoucí za vámi, ale mohou vás potrápit třeba na křižovatce. Stejně tak nebezpečné mohou být pro chodce, protože prostě bude stát na místě, kam vy neuvidíte. 

Další mrtvé úhly:

  • Okenní nebo dveřní sloupky
  • Opěrka hlavy vašeho spolujezdce
  • Hlava vašeho spolujezdce
  • Vnitřní a vnější zrcátka 
  • Zadní okna
  • Jestliže prší, tak část čelního skla, která je schovaná pod stěrače

V čem spočívá nebezpečí mrtvého úhlu

Jak jsme si již řekli, tak do oblasti mrtvého úhlu se vám může schovat celý osobní automobil i nákladní vůz. Velice nebezpečné jsou také motocykly s cyklisté, jelikož se rád proplétají dopravou. Vy se tak rozhodnete změnit jízdní pruh nebo zatočit a velký problém bude na světě. 

Kdy kontrolovat mrtvý úhel?

Tuhle situaci si možná pamatujete z autoškoly. Při výjezdu od pravého obrubníku musíte zkontrolovat nejen zrcátka, ale měli byste se také podívat za sebe. Tímto právě eliminujete cyklistu schovaného v mrtvém úhlu. Takový střet bude pro obě strany velice nepříjemný. Další situace, kdy je potřeba hlídat si mrtvý úhel, je změna jízdní pruhů a pozor si dejte také při vjíždění do nepřehledných křižovatek.

K čemu slouží přídavná zrcátka

Přídavná zrcátka se týkají hlavně nákladních automobilů. Na základě právních předpisů EU musí být vybaveny speciálními přídavnými zrcátky, které napomáhají k eliminaci mrtvého úhlu. Dokoupit si je samozřejmě můžete i pro svůj automobil. Jedná se o o zakřivená zrcátka, které si připevníte k těm stávajícím. Pokud jsou správně nastaveny, tak vám zobrazí to, co boční zrcátka ne.

Jak zkontrolovat mrtvý úhel při jízdě?

Pokud se rozhodnete změnit jízdní pruh nebo se chcete zařadit, nejdříve musíte zkontrolovat všechny možné slepé úhly auta ve výhledu řidiče.

  1. Nejprve zapněte blinkr, abyste upozornit ostatní řidiče, že chcete přejet.
  2. Zkontrolujte zpětná zrcátka a také zda za vozem není nic, co by vám mohlo bránit ve výhledu. 
  3. Nakonec ještě proveďte rychlou kontrolu otočením hlavy přes rameno
  4. Pokud žádné auto nejede, můžete bezpečně přejet a změnit jízdní pruh. 
  5. Pokud provádíte kontrolu situaci na silnici otočením hlavy přes rameno, vždy držte volant pevně, abyste náhodou nevybočili z jízdního pruhu jinam. 

Novější a modernější vozidla mohou mít součástí zabudované doplňkové systémy hlídání mrtvého úhlu zvané detekce mrtvých úhlů. Zařízení umí monitorovat situaci na silnici, vedle vozu, ale i šikmo za ním, tzv. trojúhelníkový prostor.

Co je to Platzerova metoda? 

George Platzer je držitelem několika patentů na design zrcátek. Mimo to vyvinul jednoduchou metodu nastavení zpětných zrcátek, který eliminuje mrtvé úhly. Tato metoda uspořádání zrcátek odstraní běžné mrtvé úhly na vašem osobním automobilu. 

  1. Posaďte se na sedadlo řidiče a položte hlavu doleva, dokud se vaše hlava nedotkne bočního okna.
  2. V tomto bodě nastavte levé boční zrcátko tak, aby okraj vašeho blatníku a část vašeho auta byla viditelná.
  3. Pokud chcete nastavit pravou stranu vnějšího zrcátka, nakloňte se hlavou doprava ke středu vozidla a seřiďte zrcátko na straně spolujezdce, opět dokud neuvidíte stranu vozidla.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články

Kontrolky systému kontroly tlaku v pneumatikách

Kontrolka tlaku v pneumatikách

1
Při cestě za babičkou se vám rozsvítila kontrolka tlaku v pneumatikách? Co teď s tím? Řešení je celkem jednoduché a poradíte si s ním sami. Zjistěte i...