Domů » Zajímavosti » Co je to muscle car? Definice a příklady

Co je to muscle car? Definice a příklady

0

Muscle cars jsou ikonické americké sporťáky, které kdekoliv se objeví, způsobí pořádné pozdvižení. Jaká je definice muscle cars a jaké vozy mezi „auta se svaly“ patří?

Co je to muscle car? Definice a příklady

Co je to muscle car

Muscle car neboli auto se svaly byla kategorie výkonných vozů za dostupnou cenu. Jde o americké automobily s pohonem zadních kol a silnými vidlicovými osmiválci. Dalším charakteristickým znakem je agresivní vzhled a velké rozměry. Jízda v něm opravdu stojí za to. Jak si takové auto vedlo v crash testu? Podívejte se na crash tast muscle cars.

Muscle cars se vyráběly v 60. a 70. letech. V 60. letech se jim říkalo „super cars“. Název muscle car přišel až v dalším desetiletí. V dalších desetiletích se nad hvězdou muscle cars začalo smrákat. Důvodem bylo zpřísnění emisních limitů, ale i ropná krize. Průměrná spotřeba paliva těchto typů aut byla zkrátka příliš velká. Zákazníci se od nich v době utahování opasků spíš odvraceli a preferovali úspornější řešení.

Muscle cars byly ve své době oblíbené především u mladší generace a často se s nimi jezdily pouliční závody. Kromě Ameriky se těšily velké oblibě také ve Velké Británii, Austrálii, a dokonce Jižní Africe. Díky dovozu z USA si však tyto výkonné vozy můžete pořídit i v České republice.

Muscle cars vs pony cars

Muscle cars konkurovaly pony cars, dalším americkým sporťákům s vpředu uloženým motorem. Poníci měly menší rozměry, šestiválec a taktéž sympatickou pořizovací cenu.

Typickým příkladem poníka je Ford Mustang, který představoval takový mustr a vzor pro všechny pozdější výrobce pony cars. Ford Mustang bývá ale často řazený i mezi muscle cars, záleží na modelu, motoru a velikosti.  

Rozdíly mezi pony cars a muscle cars jsou minimální a tyto dvě kategorie sdílí mnoho společného. Top auta z obou táborů definovala ducha a estetiku moderních amerických automobilů. A oba typy se staly důležitou součástí pop kultury.

Zajímá vás jejich příběh do detailů? Přečtěte si náš článek Historie divokých amerických koní.

Příklady muscle cars

  • Pontiac GTO: Díky první generaci GTO se muscle cars v 60. letech dostaly do povědomí široké veřejnosti.
  • Pontiac Firebird Trans Am: Navzdory změnám na trhu, které rozpohybovaly emisní předpisy a zdražení benzínu, si Trans Am z konce 70. let zachoval charakter muscle car.
  • Dodge Charger R/T: Patří mezi typické zástupce muscle cars.
  • Dodge Challenger: Původně klasifikovaný jako pony car, moderní verze patří mezi muscle cars. Tak například Dodge Challenger SRT Demon.  
  • Shelby GT500: Zatímco první dva ročníky se řadí mezi poníky, v letech 67 a 68 Shelby nabídl výkonnější vozy jako stvořené na drag racing.  
  • Shelby Super Snake: Ač vychází z Ford Mustangu, počítá se mezi muscle cars.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články

Dálniční poplatky Litva

Dálniční poplatky Litva 2024

0
Motocykly a vozidla kategorie M1, tedy vozidla do 3,5 tuny, která mají nejvýše osm míst k přepravě osob mají jízdu po litevských dálnicích zdarma. Výjimku...