Domů » Cestování » Dálniční známky a poplatky » Dálniční poplatky Severní Makedonie 2024

Dálniční poplatky Severní Makedonie 2024

0

V Severní Makedonii jsou zpoplatněné všechny dálnice prostřednictvím mýtného. Konkrétně se jedná o tyto dálnice A1 Kumanovo – Veles – Gradsko, A2 Skopje – Tetovo – Gostivar a A4 Skopje – Petrovec. 

Dálniční poplatky Severní Makedonie 2024

Mýtné se vztahuje na motocykly, osobní automobily do 3,5 tuny a nákladní vozy s hmotností nad 3,5 tuny. Mýtné je placeno v mýtných branách. Platba je možná v hotovosti (EUR, MKD) nebo platební kartou (MasterCard, Visa, Maestro Mcard a další běžné platební karty).

Výše mýtného závisí na celkové délce placeného úseku a na kategorii vozidla. Funguje zde tzv. otevřený systém. To znamená, že při vjezdu na dálnici zaplatíte předem určenou částku podle kategorie vozidla. Doklad o zaplacení mýtného je třeba mít u sebe po celou dobu jízdy po placeném úseku z důvodu možné namátkové kontroly.

Průjezd osobním vozidlem s hmotností do 3,5 tuny úsekem Skopje – Gradsko stojí 180 MKD (70 Kč), Kumanovo – Miladinovci (Romanovce) stojí 60 MKD (25 Kč), úsek Veles – Petrovec (Otovica) vyjde na 80 MKD (35 Kč) a úsek Tetovo – Gostivar (Gostivar) stojí 30 MKD (15 Kč).

V Severní Makedonii nejsou žádné jiné úseky, které by byly zpoplatněny zvláštním mýtem. 

Cena a platnost makedonských dálničních poplatků 2024

V Severní Makedonii je zpoplatněn průjezd všech dálnic. Mýtné se vybírá na dálnicích A1, A2 a A4. Průměrná cena mýtného je okolo 180 MKD na 100 km

  • Dálnice A1 vede od severní části země kolem hlavního města Skopje směrem na jih.
  • Dálnice A2 vede od Skopje směrem na západ. 
  • Dálnice D4 není zprovozněna celá, pouze úsek, a to 59 km. Dálnice vede od Kosova přes Skopje a dále se plánuje přes město Strumica až do Bulharska.

Dálniční poplatky se vybírají v mýtných branách. Makedonie jich má celkem 10. 

Výše mýtného v Severní Makedonii závisí na kategorii vozidla a celkové ujeté vzdálenosti.

Kompletní přehled mýtných poplatků pro všechny kategorie vozidla najdete na oficiálních stránkách společnosti pro správu silnic a dálnic v Makedonii roads.org.mk.

Pro stanovení výše mýtného se v Severní Makedonii rozlišují kategorie vozidel podle počtu náprav a podle výšky na přední nápravě

  • Kategorie IA: Motocykly a další motorová vozidla s vlastnostmi motocyklů (dvoukolové).
  • Kategorie IB: Vozidla se dvěma nápravami a výškou přední nápravy nižší než 1,3 metrů.
  • Kategorie II: Vozidla se třemi a více nápravami a výškou přední nápravy nižší než 1,3 metrů, vozidla se dvěma nápravami a výškou přední nápravy vyšší než 1,3 metrů nebo nižší než 1,8 metrů a vozidla s přívěsem se třemi nebo vícenásobnými výška přední nápravy nižší než 1,3 metrů,
  • Kategorie III: Vozidla se třemi nápravami a výškou přední nápravy vyšší než 1,3 metrů a vozidla se dvěma nápravami a výškou přední nápravy stejnou nebo vyšší než 1,8 metrů
  • Kategorie IV: Vozidla se čtyřmi a více nápravami a výškou přední nápravy vyšší než 1,3 metrů.

Orientační ceny mýtného některých makedonských dálnicích

Mapa dálnic a zpoplatněných silnic je dostupná na oficiálních stránkách roads.org.mk. Na stránce také najdete konkrétní umístění mýtných stanic, webkamery s aktuálním provozem, ale také dálniční úseky a jejich dopravní informace nebo omezení. 

Dálniční úsekMotocyklyOsobní vozidla do 3,5 tuny
Skopje – Gradsko160 MKD180 MKD
Skopje – Kumanovo80 MKD100 MKD
Skopje – Gostivar50 MKD70 MKD
Kumanovo – Miladinovci (Romanovce)40 MKD60 MKD
Skopje – Petrovec (Sopoty)20 MKD40 MKD
Veles – Petrovec (Sopoty)50 MKD80 MKD
Veles – Petrovec (Otovica)50 MKD80 MKD
Veles – Gradsko (Stobi)40 MKD60 MKD
Skopje – Miladinovci (Miladinovci)20 MKD40 MKD
Tetovo – Gostivar (Teta)20 MKD30 MKD
Tetovo – Gostivar (Gostivar)20 MKD30 MKD
Skopje – Tetovo (Herectvi)20 MKD40 MKD
Skopje – Tetovo (Gelino)20 MKD40 MKD
Gradsko – Demir Kapija (Demir Kapija)50 MKD80 MKD
Demir Kapija – Gevgelija (Gevgelija)60 MKD100 MKD
Stip – Sveti Nikoe (Kadrifakovo)30 MKD50 MKD
Sveti Nikoe – Miladinovci 40 MKD70 MKD
Sjezd Miravci – Sjezd Demir Kapija (Miravci)30 MKD60 MKD
Sjezd Miravci – Sjezd Gevgelija (Miravci)30 MKD50 MKD
Křižovatka Smokvica – Křižovatka Gevhelija (Fikovnik)20 MKD30 MKD
Křižovatka Smokvica – Křižovatka Demir Kapija (Fikovnik)40 MKD70 MKD

Průjezd osobním vozidlem s hmotností do 3,5 tuny úsekem Skopje – Gradsko stojí 180 MKD (70 Kč), Kumanovo – Miladinovci (Romanovce) stojí 60 MKD (25 Kč), úsek Veles – Petrovec (Otovica) vyjde na 80 MKD (35 Kč) a úsek Tetovo – Gostivar (Gostivar) stojí 30 MKD (15 Kč).

cestovní pojištění

Srovnání cestovního pojištění online

Při cestě do zahraničí nezapomeňte na cestovní pojištění. Pomůžeme vám srovnat nabídky všech pojišťoven a vybrat tu nejvýhodnější. Ušetřete až 50 % z ceny cestovního pojištění.

Jak zaplatit dálniční poplatky v Severní Makedonii?

V Severní Makedonii jsou dálniční poplatky vybírány přímo na dálnicích v mýtných branách. Funguje zde tzv. otevřený systém pro platbu, to znamená, že při vjezdu na dálnici zaplatíte předem určenou částku podle kategorie vozidla a podle trasy. Pozor, doklad o zaplacení mýtného je třeba mít u sebe po celou dobu jízdy po placeném úseku z důvodu možnosti namátkové kontroly. 

Platba mýtného v hotovosti

Dálniční poplatky je možné platit v hotovosti. V hotovosti lze platit makedonskými denáry (MKD) a nebo eurem (EUR). Na mýtných branách bohužel nelze platit drobnějšími euro mincemi, než je 0,50. 

Platba mýtného platební kartou

Platba je možná platebními kartami jako jsou MasterCard, Visa, Maestro Mcard a další běžné platební karty.  

Rychlostní limity na makedonských silnicích a dálnicích 

V tabulce najdete rychlostní limity pro motocykly, osobní automobily do 3,5 tuny a také rychlosti pro automobily s přívěsem.

Rychlostní limityObecMimo obecRychlostní silniceDálnice
Motocykly50 km/h80 km/h100 km/h130 km/h
Osobní vozidla a nákladní vozy do 3,5 tuny50 km/h80 km/h100 km/h130 km/h
Automobil + přívěs do 3,5 tuny50 km/h80 km/h80 km/h80 km/h

Motocykly a osobní vozidla mohou jet po dálnici až 130 km/h. Rychlostní limity se snižují v případě, pokud cestujete s karavanem či přívěsem. V tomto případě musíte jet pomaleji, na dálnici pouze 80 km/h.

V poměru k místním platům jsou v Severní Makedonii jedny z nejvyšších pokut v Evropě. Pokud překročíte rychlost v obci, mimo obec nebo na dálnici hrozí pokuta od 20 až do 300 EUR, v závislosti na tom, o kolik jste limit překročili.

Dálniční síť v Severní Makedonii – přehled úseků

Dálnice v Severní Makedonii nejsou tolik rozsáhlé, jako ve většině jiných zemí. V budoucnu se plánuje jejich alespoň malé rozšíření. Dálnice jsou označovány písmenem A (avtopat) nebo také písmenem M.

DálniceÚseky v provozuDélka
A1Srbsko (Dálnice A1) – Kumanovo – Skopje – Veles – Gevgelija – Řecko Řecko (Dálnice A1) (+ větev Gradsko – Prilep)150 km
A2Bulharsko (Dálnice A5) – Kriva Palanka – Kumanovo – Skopje – Tetovo – Gostivar – Struga – Albánie73 km
A3Řecko – Bitola (+větev do Ochridu a napojení na A2) – Prilep – Veles – Štip – Kočani – Delčevo – Bulharsko 0 km (není v provozu)
A4Kosovo – Skopje – Štip – Strumica – Bulharsko 59 km
Dálniční síť Severní Makedonie


By Dar ivanovski (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Pokuta za jízdu na makedonských dálnicích

V Severní Makedonii se častokrát stane, že chybí nebo nejsou dostatečně vidět dopravní značky a značení. Policejní hlídky pak chytře vymáhají pokuty, na těch, co dopravní předpisy nedodržují. Doporučujeme jezdit předpisově a podle pravidel, a především sledovat veškeré značení. 

V Severní Makedonii se po dlouhých tahanicích konečně zvyšovaly pokuty. V poměru k místním platům jsou v Severní Makedonii jedny z nejvyšších pokut v Evropě. Pokuty jsou uvedeny v EUR, je to především kvůli lepšímu porovnávání výše částek s dalšími státy. 

Pokud spácháte některý z přestupků, policista vám uloží pokutu, která se platí v nejbližší bance nebo na místních poštách na základě vydaného platebního výměru. Pokud bude pokuta zaplacena do 8 dnů, je snížena o polovinu.

Pokuty za rychlost jsou vysoké. Jestliže překročíte rychlost v obci, mimo obec nebo na dálnici hrozí pokuta od 20 až do 300 EUR, v závislosti na tom, o kolik jste limit překročili.

Dálniční poplatky neboli mýtné je nutné zaplatit před vjezdem na dálnici. Pokud poplatek není zaplacen, řidič se zkrátka na dálnici nedostane.

V Severní Makedonii je maximální tolerance alkoholu v krvi 0,5 promile. Pro profesionální řidiče a řidiče s praxí kratší než 2 roky platí nulová tolerance alkoholu v krvi. Za jízdu pod vlivem alkoholu hrozí v Severní Makedonii pokuta od 250 do 400 EUR, k tomu vám mohou odebrat řidičský průkaz až na 12 měsíců.

Úlevy z dálničních poplatků (elektromobily apod.)

Osvobození z dálničních poplatků platí pouze pro osoby s některými druhy zdravotního postižení, vozidla s policejním doprovodem, vozidla hasičů a dalších záchranných složek, vozidla Červeného kříže a podobně. Další pravidla a také podání žádosti ke schválení lze na oficiálních stránkách roads.org.mk.

Zákaz jízdy kamionů

V Severní Makedonii neexistuje žádný obecný zákaz jízdy kamionů v neděli nebo o státních svátcích.

Nejčastější otázky a odpovědi

Platí se v Severní Makedonii dálniční poplatky? 

V Severní Makedonii jsou zpoplatněné všechny dálnice. Jedná se o dálnice A1 Kumanovo – Veles – Gradsko, A2 Skopje – Tetovo – Gostivar a A4 Skopje – Petrovec. Zpoplatněné dálnice jsou placené v mýtných branách. Výše mýtného závisí na celkové délce placeného úseku a na kategorii vozidla. Funguje zde tzv. otevřený systém. To znamená, že při vjezdu na dálnici zaplatíte předem určenou částku podle kategorie vozidla. Doklad o zaplacení mýtného je třeba mít u sebe po celou dobu jízdy po placeném úseku z důvodu možné namátkové kontroly. 

Na jaká vozidla se mýtné v Severní Makedonii vztahuje a kolik mýtné průměrně stojí?

Mýtné se vztahuje na motocykly, osobní automobily do 3,5 tuny, nákladní vozy s hmotností nad 3,5 tuny. Průjezd osobním vozidlem s hmotností do 3,5 tuny úsekem Skopje – Gradsko stojí 180 MKD (70 Kč), Kumanovo – Miladinovci (Romanovce) stojí 60 MKD (25 Kč), úsek Veles – Petrovec (Otovica) vyjde na 80 MKD (35 Kč) a úsek Tetovo – Gostivar (Gostivar) stojí 30 MKD (15 Kč). Kompletní přehled mýtných poplatků pro všechny kategorie vozidla najdete na oficiálních stránkách společnosti pro správu silnic a dálnic v Makedonii roads.org.mk.

Jak platit mýtné na dálnicích v Severní Makedonii?

Dálniční poplatky se vybírají prostřednictvím systému mýtných bran. Platba je možná v hotovosti (EUR, MKD) nebo platební kartou (MasterCard, Visa, Maestro Mcard a další běžné platební karty). Výše mýtného závisí na celkové délce placeného úseku a na kategorii vozidla

Další informace o cestování v Severní Makedonii

Zdroj: roads.org.mk

Previous article Dálniční známka Maďarsko 2024
Next article Dálniční poplatky Norsko 2024
Nadšenec do všeho, co jen trochu smrdí benzínem. Zároveň také spoluzakladatel magazínu Autotrip.cz. Nejvíce ho baví auta, "se kterými si člověk může více hrát a cítí odezvu při každém manévru". Nejčastěji pro vás Marek připravuje různé návody, postupy a informační články.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články

Kontrolky systému kontroly tlaku v pneumatikách

Kontrolka tlaku v pneumatikách

1
Při cestě za babičkou se vám rozsvítila kontrolka tlaku v pneumatikách? Co teď s tím? Řešení je celkem jednoduché a poradíte si s ním sami. Zjistěte i...