Domů » Cestování » Nevolnost v autě neboli kinetóza: Jak ji zvládnout a jak překonat?

Nevolnost v autě neboli kinetóza: Jak ji zvládnout a jak překonat?

Cestování autem v létě přináší sezónu dovolených a hojné cestování, které slibuje spoustu nových zážitků a dobrodružství. Ale co když se pro vás cestování autem stává spíše noční můrou? Kinetóza, neboli nevolnost v autě, postihuje nejen děti, ale i mnoho dospělých. Podle odhadů trpí tímto problémem asi 5 % populace, což značně ztěžuje jejich cestování. Co vlastně kinetózu způsobuje a jak ji efektivně a přirozeně zvládnout? Přinášíme vám praktické rady a tipy.

Nevolnost v autě neboli kinetóza: Jak ji zvládnout a jak překonat?

Co je to kinetóza a jaké jsou její příčiny?

Kinetóza, známá také jako cestovní nemoc, nemoc z pohybu nebo nevolnost v autě, je častý a běžný problém, který může postihnout mnoho lidí během cestování, zejména v autě. Tento stav zahrnuje nepříjemné symptomy jako jsou nevolnost, závratě, bolest hlavy a někdy i zvracení. 

Kinetóza vzniká, když dojde k nesouladu mezi smyslovými vjemy, které mozek zpracovává. Během jízdy v dopravním prostředku, jako je například auto, se oči zaměřují na okolní krajinu, zatímco vnitřní ucho, které řídí rovnováhu, může vnímat situaci jako klidnou. Tento konflikt mezi tím, co vidíme, a tím, co naše tělo cítí, způsobuje zmatení mozku a vede k nevolnosti. 

Kinetózu mohou způsobit a také zhoršit různé faktory, jako je čtení knihy nebo sledování obrazovky během jízdy, což zhoršuje nesoulad mezi vizuálními a vestibulárními informacemi. Kromě auta může kinetóza postihnout i osoby při cestování autobusem, lodí nebo letadlem. Nevolnost se také může vyvolat při houpání na houpačce nebo při jízdě na kolotoči.

Kinetóza se může objevit jednorázově, ale u citlivějších jedinců může být problémem při každém cestování.

Kdo nejvíce trpí cestovní nevolností?

Cestovní nevolnost nepostihuje všechny stejně. Nejčastěji ji zažívají děti ve věku od 2 do 12 let, ale ani dospělí nejsou imunní. Těhotné ženy a ženy nebo dívky během menstruace jsou k nevolnosti podstatně citlivější. Pokud trpíte migrénami, měli byste být obzvlášť opatrní, protože může postihnout i vás.

TIP: Víte jak na bezpečné cestování v autě během těhotenství?

Kinetóza u psů

Cestovní nemoc netrápí pouze lidi, ale může se objevit i u našich čtyřnohých přátel, zejména u psů. Když psi cestují autem, mohou trpět nevolností, která se projevuje zvýšeným sliněním, zvracením nebo neklidem. Tento stav může být způsoben nesouladem mezi jejich smyslovými vjemy a skutečným pohybem, který zažívají. 

Stejně jako u lidí, i u psů mohou pomoci pravidelné přestávky, čerstvý vzduch a zklidňující prvky, například speciální hračky nebo obojky proti úzkosti. Pokud váš pes čelí problémům s kinetózou opakovaně nebo pokud se jeho stav zhoršuje, je nejlepší se poradit s veterinářem o dalších možnostech léčby a pomoci.

Kinetóza neboli cestovní nevolnost

Jaké jsou projevy cestovní nevolnosti?

Cestovní nevolnost může mít různé nepříjemné projevy, které mohou ovlivnit váš komfort během cesty. Mezi nejběžnější symptomy patří:

  • Zvýšené slinění
  • Bolest hlavy
  • Závratě a mžitky před očima
  • Nevolnost a zvracení
  • Zrychlený dech
  • Studený pot
  • Bledost, únava a vyčerpanost

Prevence: Jak předejít cestovní nevolnosti?

Prevence je vždy lepší než léčba, a to platí i pro cestovní nevolnost. Zde jsou osvědčené metody, jak se vyhnout těmto nepříjemným pocitům a užít si cestování bez problémů.

Dostatek spánku a správná strava

Před cestováním si dopřejte kvalitní spánek a odpočinek. Je důležité nevyjíždět nalačno ani s příliš plným žaludkem. Ideální je lehké jídlo na cestu. Vyhněte se těžkým, mastným a také hodně kořeněným jídlům. Pozor během cesty nepijte alkoholu a vyhněte se příliš kofeinu. 

Volba sedadla 

Pokud je to možné, zvolte si sedadlo vpředu v autě, kde je pohyb menší než na zadních sedadlech. Sedět vedle řidiče a mít přímý výhled na cestu může výrazně pomoci zmírnit příznaky kinetózy.

Pohled na horizont

Soustředění se na vzdálený horizont pomáhá sladit vizuální a vestibulární informace. Hledejte stabilní objekty v dálce a snažte se sedět v polosedu s mírně zakloněnou hlavou. Pokud je to možné pozorujte objekty v dálce, které se nepohybují. Případně si můžete i zavřít oči a soustředit se na dýchání.

Omezení čtení a sledování obrazovky

Vyhněte se během jízdy čtení, sledování filmů nebo používání mobilního telefonu, protože to může zhoršit příznaky kinetózy. Namísto toho se pokuste relaxovat a zaměřit se na vnější prostředí.

Dýchání a dostatečná hydratace

Správné dýchání může pomoci zmírnit nevolnost. Dýchání nosem a pravidelný přísun čerstvého vzduchu jsou klíčové. Lehká strava a bylinkové čaje, například zázvorový, mohou také pomoci. Dbejte na dostatečnou hydrataci během celé cesty.

Časté přestávky

Plánujte pravidelné přestávky během cesty na čerstvém vzduchu. Krátké procházky a mírné cvičení mohou pomoci uvolnit napětí a zlepšit vaši pohodu.

Pomocné prostředky

Žvýkání nebo cucání bonbonů s příměsí zázvoru může přinést úlevu od nevolnosti. Také se snažte zabavit děti nějakou cestovní slovní hrou, aby se jejich pozornost odvrátila od žaludečních potíží. 

Preventivní léky

Pokud pravidelně trpíte cestovní nevolností, zvažte užití léků proti nevolnosti, alespoň hodinu před cestou. Nejúčinnější jsou například kinedril, moxastin a další. Tato opatření mohou pomoci zmírnit příznaky a učinit cestování příjemnějším. 

TIP: Cestování autem s dětmi? Někdy je to zkrátka výzva! V našem článku najdete účinné rady a tipy pro bezproblémovou cestu.

nevolnost v autě u dospělých

Léčba kinetózy

Když kinetóza zasáhne, může být obtížné najít úlevu. Naštěstí existuje několik osvědčených metod, které mohou pomoci zmírnit její nepříjemné příznaky.

Léky: Pokud jde o farmaceutické možnosti, existuje celá řada léků, které mohou výrazně zmírnit příznaky kinetózy. Mezi nimi jsou léky proti nevolnosti, jako je kinedryl nebo moxastin. Tyto léky by měly být užívány podle doporučení lékaře, obvykle před cestováním, aby se maximalizoval jejich účinek. Nezapomeňte však na možné vedlejší účinky, jako je ospalost.

Zázvor: Přírodní léčba může být rovněž velmi účinná. Zázvor je známý svými protizánětlivými a antiemetickými vlastnostmi. Zázvorové bonbony, čaj nebo kapsle mohou být skvělým způsobem, jak ulevit od nevolnosti. Tato rostlina pomáhá zklidnit žaludek a přirozeně zmírňuje pocit nevolnosti.

Terapeutické techniky: Relaxační techniky, jako jsou hluboké dýchání, meditace nebo vizualizace, mohou pomoci snížit stres a úzkost, které často přispívají k pocitu nevolnosti. Při cestování se můžete snažit soustředit na klidné a stabilní obrázky, což může podpořit celkové zklidnění.

Jak vybrat ideální místo v dopravním prostředku pro minimalizaci cestovní nevolnosti?

Cestování v autě

Nejlepší volbou je sedět na předním sedadle, kde je méně pohybu a máte přímý výhled na silnici. To pomáhá srovnat vizuální a vestibulární vjemy a tím zmírňuje nevolnost. Na zadních sedadlech je pohyb intenzivnější, což může zhoršit pocity nevolnosti.

Cestování v autobuse

Podobně jako v autě, i v autobuse se snažte sedět co nejblíže k řidiči. V přední části autobusu je pohyb méně výrazný a zážitky z jízdy jsou stabilnější.

Cestování v letadle

Pokud létáte, vyberte si místo v přední části kabiny, kde jsou turbulence méně intenzivní a stabilita větší. Přední část letadla je obvykle nejméně ovlivněna pohybem, což může snížit riziko nevolnosti během letu.

Cestování na lodi

Na lodi, kde je pohyb často nejsilnější, se snažte najít místo co nejblíže k centru lodi a v úrovni hladiny. Tyto oblasti jsou stabilnější a mohou vám pomoci vyrovnat se s pohybem lodi. 

Previous article Motor W alias vějířový motor a Volkswagen motor
Ráda cestuji autem neplánovaně kamkoliv, kdykoliv a na, jakkoliv dlouhou cestu. Mám ráda velká auta, která jsou praktická a umí na víkend převést cokoliv na co si vzpomenu. Od 18 let vlastním řidičský průkaz a užívám si tu bezstarostnou a svobodnou jízdu, kam zrovna chci. Na Autotripu pro vás převážně píšu informační články a praktické tipy pro řidiče.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články