Domů » Nákup a prodej ojetého vozu » Jak odhlásit vozidlo prodané na náhradní díly?

Jak odhlásit vozidlo prodané na náhradní díly?

1

Může dojít k situaci, kdy dojde k nehodě vašeho vozidla, čímž se stane neschopným dalšího používání. Automobil by bylo možné prodat a využít na náhradní díly. Nicméně co dál? Pokud vozidlo prodáte, stále vám bude chybět doklad o ekologické likvidaci, který je stěžejní při vyřazení z registru vozidel a také zrušení povinného ručení.

Jak odhlásit vozidlo prodané na náhradní díly?

Prokletý doklad o ekologické likvidaci

Podobným případem může být i rozprodej vozu na náhradní díly po částech. V obou případech nakonec chcete auto vyřadit z registru vozidel, ale chybí vám potvrzení o ekologické likvidaci. Ekologická likvidace a její potvrzení je totiž důležité proto, abyste mohli vůz odhlásit a nechat tak vyřadit z registru vozidel. 

Naštěstí nám to může vysvětlit příslušný zákon. Problém je řešen podle č. 56/2001 Sb.:

§ 13

Trvalé a dočasné vyřazení vozidla z registru silničních vozidel

(1) Obecní úřad obce s rozšířenou působností rozhodne o trvalém vyřazení motorového vozidla a přípojného vozidla z registru, pokud

c) vlastník motorového vozidla předloží potvrzení o převzetí autovraku, vystavené provozovatelem zařízení ke sběru autovraků podle zvláštního právního předpisu.

  1. Obecní úřad obce s rozšířenou působností trvale vyřadí vozidlo z registru na žádost jeho vlastníka. Tuto skutečnost vyznačí v technickém průkazu vozidla a v registru silničních vozidel. Se žádostí o trvalé vyřazení vozidla z registru silničních vozidel předloží vlastník motorového vozidla potvrzení o převzetí autovraku vystavené provozovatelem zařízení ke sběru autovraků podle zvláštního právního předpisu. Vlastník vozidla přitom odevzdá tabulky s přidělenou registrační značkou. Jedná-li se o žádost o trvalé vyřazení vozidla z registru silničních vozidel podle odstavce 1 písm. a), je vlastník motorového a přípojného vozidla povinen doložit způsob jeho zániku.

Co můžu tedy udělat?

Motorové vozidlo jednoduše na díly prodat nejde. Vozidlo v tomto stavu je totiž následně považováno za odpad, a musí tak s ním být nakládáno. Pokud tedy prodáte auto na náhradní díly a nemáte doklad o likvidaci, tak jednoduše nebudete moci vozidlo vyřadit z registru. A pokud není vyřazeno z registru, tak i nadále musí jeho vlastník platit povinné ručení.

Vrakoviště

Co zbývá jiného?

V tomto případě budete, ale povinné ručení platit na věky věků. Jediné logické řešení je u vozu ukončit povinné ručení a doufat. Doufat v to, že na to nikdo nepřijde, jinak vás čeká pokuta až 20 000 Kč. Na druhou stranu je ale pravděpodobnost odhalení je malá. Pozor, protože v souladu se zákony naší země to ale není. Údajně funguje i získání potvrzení o likvidaci po domluvě s pracovníky vrakoviště. Auto vám zůstane, ale co se týká dokumentů, tak bude vše v pořádku. 

Na některých diskuzních fórech se je možné najít, také to, že vozidlo je možné rozprodat na náhradní díly, ovšem pouze si ponechat holou karoserii s motorem a VIN kódem. Tato součást vozidla by měla jít ekologicky zlikvidovat a zrušit tím tak povinné ručení. Upozorňujeme, že tento postup likvidace vozidla představuje riziko a je vhodné si jej ověřit na příslušných úřadech. 

Oba tyto postupy rozhodně nemůžeme doporučit, ale stojí za zmínění.

1 komentář

  1. Ještě lepší sranda je, když prodáte celé auto jako vrak, kupujícího ho bere kvůlivá motoru, předáte TP a plnou moc s tím , že si to přepíše a ono ne.. Paka se nechává zapírat , blokuje volání a td. Naštěstí ČKP je natolik inteligentní, že pokud máte kopii kupní smlouvy, je to pro ně doklad, že jste vůz prodali a nic po Vás nechce. Na evidenci vozidel je to horší, naštěstí ten vykuk nechal vozidlo opravdu sešrotovat,ale TP a značky neodevzdal. Takže nějaký čas na evidenci , u techniků, vystavení kopie TP a papírové vyřazení..Ale ty nervy !!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články

Dálniční poplatky Francie

Dálniční poplatky Francie 2024

0
Většina dálnic a téměř všechny tunely a mosty jsou ve Francii zpoplatněné. Ve Francii se výše mýtného odvíjí podle ujetých kilometrů a podle...