Domů » Pro řidiče » Parkování » Jak nastavit zpětná zrcátka? Tohle nesmíte podcenit

Jak nastavit zpětná zrcátka? Tohle nesmíte podcenit

0

Správně nastavená zpětná zrcátka jsou naprosto klíčová pro bezpečnou jízdu. I proto by kontrola nastavení zpětných zrcátek měla být jedna z prvních věcí, které řidič po usednutí do vozu provede. Bohužel na to mnozí nekladou dostatečně velký důraz. Klasickým případem bývá krátké půjčení vozu. Vzhledem k rozličným tělesným konstitucím potřebuje každý nastavit zrcátka trošku jinak. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak si správně nastavit zrcátka. 

Jak nastavit zpětná zrcátka? Tohle nesmíte podcenit
Jak nastavit zpětná zrcátka

K čemu slouží zpětná zrcátka?

Boční a vnitřní zrcátka jsou velice důležitým prvkem pro sledování provozu. Do zrcátek se nedíváme jen proto, abychom viděli ubíhat cestu, ale máme díky nim přehled o dopravní situaci za námi a vedle nás. Abyste ale viděli co největší možný kus cesty, tak si je musíte důkladně nastavit. Ani tím nejlepším možným nastavením zrcátek se nezbavíte mrtvého úhlu, ale můžete ho co nejvíce zmenšit. 

Jak nastavit boční zrcátka

Než nadšeně začnete s nastavováním venkovních zrcátek, tak se ujistěte, že máte správně nastavenou sedačku. V autech se dnes dá sedačku i volant nastavit do mnoha směrů, tudíž by si každý měl najít tu správnou polohu. Při sezení za volantem musíte být v ideální výšce, v odpovídající vzdálenosti od volantu a musíte bez problému dosáhnout na pedály. Jakmile úspěšně upravíte sedačku, tak se můžete pustit do nastavení vnějších zrcátek. 

  1. Boční zrcátka se nastavují pomocí páček nebo tlačítek, kterými se nastavují jednotlivé strany. Starší vozy disponují páčkami, jiné moderní vozy mají tlačítka vypadající jako joystick. 
  2. Prvně nastavte zpětné zrcátko na vaší straně, tedy na straně řidiče. Proveďte úpravu, abyste měli jistotu, že uvidíte celou cestu za vámi a také kousek boku vašeho auta. 
  3. Poté seřiďte zrcátko na straně spolujezdce. Stejným způsobem, tak ať vidíte, kus cesty a také bok auta. Pokud se vám to přišli nedaří, je možné si přesednout na sedadlo spolujezdce.
  4. Po nastavení obou zrcátek se posaďte na sedadlo řidiče a zkontrolujte obě strany. Je nutné, aby bylo všechno vidět. 

Co musíte vidět v bočním zrcátku

Účelem vnějších zrcátek je ukázat vám co největší část silnice za vámi a vedle vás. Je proto jasné, že většinu zrcátka nemůže zabírat vaše auto. I když se na něj rádi díváte. V takovém případě byste měli jen velice úzký výhled za sebe a mohli byste se dostat do nebezpečných situací. Správný ale není ani opačný extrém. Pro snadnou orientaci potřebujete ve zpětném zrcátku vidět hranu auta. To vám hodně pomůže třeba i při parkování. Pokud si myslíte, že svůj automobil naprosto dokonale znáte, tak si je teoreticky můžete nastavit tak, že v nich skoro auto neuvidíte. Pomocí toho minimalizujete mrtvý úhel.

Opomenout nesmíte ani nastavení výšky zrcátek. Asi je vám jasné, že když v nich uvidíte oblohu, tak vám to ke sledování dopravy moc nepomůže. Vidět jen silnici také není praktické. Musíte najít kompromis, kdy uvidíte dostatečně daleko za sebe, ale uvidíte také silnici, aby se vám snadno parkovalo. Správné nastavení zrcátek vám pomůže neodřít si kola. A už jenom kvůli tomu se vyplatí strávit nad tím trošku času.

Jak nastavit vnitřní zrcátko v autě

Zde také platí, že musíte mít nejprve dobře nastavenou sedačku řidiče. Do ní se následně posaďte takovým způsobem, jak budete sedět při jízdě. Vnitřní zpětné zrcátko nastavujte tak, abyste viděli co největší část zadního okna. Vidět dopravní situaci za vámi je zde naprostou prioritou. I když budete chtít sledovat děti na zadních sedačkách, tak myslete na to, že nedostatečný přehled může skončit nehodou. Vnitřní zrcátka bývají také vybaveny ztmavováním v nočních hodinách. Pokud tím váš automobil nedisponuje, tak si ho můžete pomocí páčky sklopit, aby vás neoslňovaly auta za vámi.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články

Tři autosedačky vedle sebe

Problém velkých rodin: 3 autosedačky vedle sebe?

0
Plánujete nebo jste v očekávání třetího dítěte? Tato situace vás postaví před mnoho zajímavých výzev ve vašem životě, například jaké auto vybrat, aby se...