Domů » Pro řidiče » Autoškola » Jak se připravit do autoškoly a získat řidičák

Jak se připravit do autoškoly a získat řidičák

0

Příprava do autoškoly je zásadním krokem na cestě k získání řidičského oprávnění. Důležité je pečlivě si vybrat autoškolu, vhodný kurz, dobře se připravit na teoretickou část a získat praxi v praktické části.

Jak se připravit do autoškoly a získat řidičák

Vyberte si správnou autoškolu

Začátek cesty k získání řidičského oprávnění a řidičského průkazu začíná výběrem správné autoškoly. Jak vybrat tu správnou? Věnujte dostatek času průzkumu trhu a ujistěte se, že si vyberete autoškolu, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám a očekáváním.

Srovnejte si ceny a zjistěte recenze

Porovnejte ceny jednotlivých autoškol ve vašem okolí a zjistěte si k nim recenze. Nezapomeňte si přečíst zkušenosti bývalých studentů a jejich hodnocení instruktorů. Poptejte se také přátel a známých v okolí. Uvědomte si, že ne vždy nejlevnější autoškola znamená nejlepší výuku. Věnujte pozornost také kvalitě výuky a zkušenostem instruktorů.

Výběr vhodného kurzu

Existují dva nejčastější typy kurzů, které autoškoly nabízí:

  • Intenzivní kurzy – jsou vhodné pro ty, kteří se chtějí naučit řídit rychle, výuka probíhá zpravidla několikrát týdne.
  • Pravidelné kurzy – jsou zase vhodné pro ty, kteří dávají přednost postupnému učení a potřebují čas na zpracování nových informací. Výuka probíhá většinou 1x týdně. 

Příprava na teoretickou část

Teoretická část je základem pro získání řidičského oprávnění. Jak se na ni co nejlépe připravit? Přistupujte k přípravě systematicky a pravidelně.

Prostudujte si zákon o silničním provozu

Přečtěte si zákon o silničním provozu a související předpisy. Zkuste pochopit principy, které se týkají řízení vozidla a bezpečnosti silničního provozu. Zaměřte se na různé dopravní značky, pravidla a předpisy v dopravním provozu, abyste získali hluboké porozumění pravidel. Získané poznatky se snažte využít v praktické části autoškoly.

Autoškolové testy a simulace

Využijte autoškolové testy a simulace, které vám pomohou získat přehled o otázkách a situacích, které můžete v teoretické zkoušce očekávat. Testy jsou stejné, jako ty které vás čekají na teoretické zkoušce. Procvičíte si tak testové otázky a odhalíte vaše slabiny, které si tak můžete více procvičit.

Skupinová příprava

Zkuste se připravit společně s ostatními studenty nebo kamarády kolem vás. Společná diskuse a výměna zkušeností mohou být velmi užitečné a pomohou vám lépe si zapamatovat nové informace. Navíc, pokud budete mít otázky nebo nejasnosti, můžete se navzájem podporovat a učit se od sebe.

Příprava na praktickou část

Praktická část je klíčová pro získání oprávnění k řízení. Jak se na ni co nejlépe připravit? Mějte na paměti, že každý se učí jiným tempem a může potřebovat různé množství hodin praxe.

Seznámení se s vozem

Seznamte se s vozem, který budete používat během výuky a závěrečné zkoušky. Zjistěte a vyzkoušejte si všechny ovládací prvky vozu jako jsou stěrače, směrové ukazatele (blinkry), nastavení sedačky a zrcátek. Zjistěte si principy řazení a práce se spojkou, které vám pak pomohou při rozjíždění a řazení.

Kontrola vozidla před jízdou

Důležitá je kontrola povinné výbavy automobilu. Dále je třeba zkontrolovat motorový prostor, provozní kapaliny, pneumatiky, osvětlení vozidla, ale také správné a pohodlné posezení ve vozidle a také nastavení zrcátek. Před jízdou také musíte zkontrolovat SPZ nebo zda vám pod vozidlem neuniká provozní kapalina. Více se dočtete v našem článku Jak zkontrolovat vozidlo před jízdou.

Jak zvládnout závěrečnou jízdu v autoškole

  1. Sebevědomí a klid: Přistupujte ke zkoušce se sebevědomím a klidem, což vám pomůže lépe se soustředit a zvládnout různé situace na silnici.
  2. Dodržování pravidel silničního provozu: Během závěrečné jízdy pečlivě dodržujte pravidla silničního provozu, jako jsou rychlostní limity, dávání přednosti, značení a světelná signalizace.
  3. Bezpečnost na prvním místě: Zajistěte bezpečnost svou i ostatních účastníků silničního provozu. Používejte zrcátka, správně nastavte sedadlo a volant, a nezapomínejte na použití blinkrů při změně jízdního pruhu nebo odbočování.
  4. Plynulost a ovládání vozidla: Snažte se řídit plynule, ovládejte vozidlo s jistotou a předvídejte situace na silnici, abyste mohli reagovat včas a správně.
  5. Komunikace se zkoušejícím: Během závěrečné jízdy se nebojte komunikovat s instruktorem nebo komisařem, pokud máte nějaké otázky nebo nejasnosti ohledně pokynů nebo situací na silnici.
  6. Přizpůsobení se podmínkám: Během zkoušky se mohou vyskytnout různé podmínky, jako špatné počasí nebo hustý provoz. Přizpůsobte svou jízdu těmto podmínkám a buďte připraveni na neočekávané situace.
  7. Přístup a zvládání stresu: Přistupujte ke zkoušce s pozitivním přístupem a naučte se zvládat stres, který může během jízdy vzniknout. Věřte ve své schopnosti a zkušenosti, které jste získali během výcviku.

Nejčastější otázky a odpovědi

Kolik stojí kurz pro získání ŘP skupiny B?

Cena za kurz pro získání řidičského oprávnění skupiny B se pohybuje mezi 15-20 000 Kč.

Jak si vybrat správnou autoškolu?

Porovnejte ceny a recenze různých autoškol ve vaší oblasti a zjistěte, jak probíhá výuka a jaké metody používají jednotliví instruktoři. Věnujte pozornost také kvalitě výuky a zkušenostem instruktorů.

Jaký kurz vybrat?

Intenzivní kurzy jsou vhodné pro ty, kteří se chtějí naučit řídit rychle, zatímco pravidelné kurzy jsou vhodné pro ty, kteří dávají přednost postupnému učení a potřebují čas na zpracování nových informací.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články

Tři autosedačky vedle sebe

Problém velkých rodin: 3 autosedačky vedle sebe?

0
Plánujete nebo jste v očekávání třetího dítěte? Tato situace vás postaví před mnoho zajímavých výzev ve vašem životě, například jaké auto vybrat, aby se...