Domů » Pro řidiče » Autoškola » Řidičský průkaz – Velký přehled: od autoškoly až k psychotestům » Jak získat řidičský průkaz na motorku: Vše, co potřebujete vědět

Jak získat řidičský průkaz na motorku: Vše, co potřebujete vědět

Víte, jaký řidičský průkaz potřebujete na motorku, moped nebo skútr? Získání řidičského průkazu na motorku v České republice je proces, který zahrnuje splnění několika podmínek, jež se liší podle typu motocyklu a věku žadatele. Tento průkaz je rozdělen do několika kategorií, přičemž každá z nich umožňuje řídit jiný typ motocyklu.

Jak získat řidičský průkaz na motorku: Vše, co potřebujete vědět

Kategorizace řidičského oprávnění pro motocykly

V České republice jsou skupiny řidičského oprávnění udělovány pro různé druhy vozidel, například motocykly (skupina A), osobní automobily (skupina B), nákladní vozidla (skupina C) a autobusy (skupina D).

Řidičské oprávnění na motorku je rozděleno do čtyř kategorií, které se liší podle výkonu motocyklu a věku potřebného k získání oprávnění. Tyto skupiny řidičského oprávnění motocyklů jsou upraveny v zákoně č. 297/2011 Sb., § 80a.

Řidičský průkaz na motorku – kategorizaceSpecifikace motocyklůKterou skupinu je možné řídit současně?Minimální věk
AMMotocykl do 45 km/hod 15 let
A1Motocykl do 125 ccm a 11 kWSkupina AM, B1 s objemem motoru do 125 cm³ a 400 kgod 16 let
A2Motocykl do 35 kW a 0,2 kW/kgSkupina AM, A1od 18 let
AVšechny motocykly bez omezeníSkupina AM, A1, A2, B1 do 400 kgod 24 letnebo po 2 leté praxi držení řidičské skupiny A2

Řidičské oprávnění skupiny AM

Řidičské oprávnění skupiny AM je nejnižší kategorií řidičských oprávnění. Získat ho můžete od 15 let a umožňuje vám řídit mopedy a skútry s objemem motoru do 50 cm³. Dále zahrnuje vozidla s maximální konstrukční rychlostí do 45 km/h. Mezi další vozidla patří i některé elektromotorky s výkonem do 4 kW a čtyřkolky s hmotností do 350 kg v nenaloženém stavu, stejně jako tzv. mopedauta.

Pokud je vám mezi 15 a 18 lety, budete k získání tohoto oprávnění potřebovat souhlas zákonného zástupce. 

Řidičské oprávnění skupiny A1

Řidičské oprávnění skupiny A1 lze získat už od 16 let. S tímto oprávněním můžete řídit motocykly s objemem motoru do 125 cm³, výkonem do 11 kW a s poměrem výkonu k hmotnosti nejvýše 0,1 kW/kg. Do skupiny A1 spadají nejen lehké motocykly, ale také motocykly s postranním vozíkem, tříkolky s výkonem do 15 kW a vozidla o hmotnosti do 400 kg v nenaloženém stavu

Tato kategorie je ideální pro začínající jezdce, protože zahrnuje lehčí, snadno ovladatelné motocykly.

Řidičské oprávnění skupiny A2

Řidičské oprávnění skupiny A2 vám umožní řídit motocykly s výkonem do 35 kW a s poměrem výkonu k hmotnosti maximálně 0,2 kW/kg. O tento průkaz můžete zažádat po dosažení 18 let. Kategorie A2 zahrnuje motocykly s postranním vozíkem i bez něj, pokud splňují uvedené parametry. Důležité je, že motocykl nesmí být upraven z modelu, který má více než dvojnásobný výkon. 

Tato kategorie je ideální pro středně těžké motocykly a je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí postupně přejít na silnější stroje.

Řidičské oprávnění skupiny A

Tato kategorie umožňuje řídit motocykly bez jakýchkoliv omezení výkonu nebo objemu motoru. Kromě toho umožňuje řídit tříkolky s výkonem nad 15 kW a čtyřkolky do 15 kW a hmotnosti do 400 kg v nenaloženém stavu. Skupina A je nadřazena předchozím kategoriím a lze ji získat po dosažení věku 24 let. Pokud však máte řidičský průkaz skupiny A2 alespoň dva roky, můžete si jej po úspěšném složení zkoušky rozšířit na skupinu A i dříve.

Jaké jsou podmínky pro získání řidičského průkazu na motocykl?

Získání řidičského průkazu na motocykl je proces, který zahrnuje jak teoretickou přípravu, tak i praktický výcvik. Tento výcvik je rozdělen do několika fází, které zajišťují, že noví jezdci budou dobře připraveni na bezpečné řízení. Nejprve se zájemci o řidičák seznámí s ovládáním motocyklu na trenažéru nebo na autocvičišti, což je bezpečné prostředí mimo skutečný provoz.

Po základním výcviku na cvičišti přichází na řadu jízda v nízkém provozu, následně se studenti přesunou do středního, a nakonec do plného silničního provozu.

Co zahrnuje teoretická část:

  • Studium pravidel silničního provozu
  • Ovládání a údržba motocyklu
  • Zásady bezpečné jízdy
  • Základy první pomoci a zdravotnické přípravy

Cena řidičského průkazu na motorku

Cena za získání řidičského průkazu na motorku se může výrazně lišit podle kategorie, konkrétní autoškoly a lokality. Většinou se kurz pohybuje mezi 8 000 až 15 000 Kč, ale v některých případech můžete narazit i na ceny kolem 20 000 Kč. Do těchto nákladů nejsou zahrnuty další poplatky, například za zkoušky nebo kondiční jízdy. 

Samotné vydání řidičského průkazu vás pak vyjde na 200 Kč.

Je dobré mít na paměti, že některé autoškoly mohou účtovat příplatky za doplňkové služby, jako jsou kondiční nebo doplňující jízdy.

Jak dlouho trvá řidičský průkaz na motorku?

Výcvik v autoškole obvykle trvá přibližně jeden až dva měsíce. Délka kurzu však může být ovlivněna plánováním hodin a vaším volným časem. V rámci výcviku je nutné absolvovat teoretickou část, která zahrnuje přibližně 8 až 9 hodin výuky, a poté praktický výcvik, který trvá 14 hodin.

Jak probíhá zkouška na samotné motorku?

Zkouška na řidičský průkaz probíhá ve dvou částech – teoretické a praktické

Písemná část zkoušky se skládá z 25 otázek, které jsou vybrány náhodně z celkového počtu 856 otázek. Aby test byl úspěšně splněn, je nutné získat alespoň 43 bodů z celkových 50.

Praktická část zkoušky se skládá ze dvou hlavních sekcí. První sekce se zaměřuje na kontrolu motocyklu před jízdou, kde se hodnotí funkčnost světel, celkový technický stav a povinná výbava motocyklu. Druhá sekce probíhá v podobě jízdních zkoušek na vyhrazeném a schváleném prostoru, který splňuje potřebné parametry. 

V rámci této části musí uchazeč prokázat své dovednosti na motorce, a to ve dvou specifických etapách:

  • Pomalá část: V této fázi je student povinen manipulovat s motocyklem při rychlosti přibližně 10 kilometrů za hodinu, předvést různé manévry a úspěšně zaparkovat.
  • Rychlá část: V rychlé sekci musí uchazeč prokázat schopnost ovládat motocykl při vyšších rychlostech a předvést úhybné manévry, stejně jako efektivní krizové brzdění.

Průběh získání řidičského průkazu

Získání řidičského průkazu na motorku vyžaduje absolvování autoškoly a úspěšné složení teoretické i praktické zkoušky. 

1. Přihláška do autoškoly – Prvním krokem je přihlášení do autoškoly, která nabízí kurzy pro příslušnou kategorii motocyklového oprávnění. Zájemce musí doložit lékařské potvrzení o způsobilosti k řízení a prokázat, že splňuje minimální věkovou hranici. Lékařské potvrzení vám vystaví praktický lékař. Pozor osoby mladší 18 let potřebují k podání přihlášky ještě písemný souhlas zákonného zástupce. 

2. Teoretická příprava – Součástí kurzu v autoškole je teoretická výuka, kde se probírají pravidla silničního provozu, základy první pomoci a technická specifikace motocyklů. Je také potřeba studovat otázky, které se následně objeví u teoretické zkoušky.

3. Praktický výcvik – Praktický výcvik zahrnuje jízdu na cvičišti a v provozu. Nejprve se student naučí základy ovládání motocyklu na cvičné ploše, kde se trénují rozjezdy, zatáčení a brždění. Po zvládnutí základů následuje výuka v reálném provozu, kde si žadatel osvojuje řízení v dopravě.

4. Zkouška – Řidičský průkaz lze získat až po složení teoretické a praktické zkoušky. Teoretická zkouška se skládá z testu o pravidlech silničního provozu a znalostech první pomoci. Praktická zkouška zahrnuje jízdu na cvičišti, kde je třeba prokázat technické dovednosti, a jízdu v provozu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články