Domů » Pro řidiče » Nedání přednosti v jízdě. Pokuta a body

Nedání přednosti v jízdě. Pokuta a body

0

Víte, kolik bodů dostanete za nedání přednosti v jízdě? A jaká je pokuta na místě či ve správním řízení? Jiná situace nastává, když kvůli tomu dojde k dopravní nehodě. Na různé případy jsme se podívali v článku.

Nedání přednosti v jízdě. Pokuta a body

Nedání přednosti v jízdě je středně závažný přestupek, který dokáže napáchat velkou škodu. Stačí chvilka nepozornosti a je to. Situace je o to závažnější, když navíc dojde k dopravní nehodě. Existují však i situace, kdy se policie k incidentu volat nemusí.

Nedání přednosti v jízdě

Za nedání přednosti v jízdě budete potrestání přičtením 4 trestných bodů v bodovém systému řidičů. Jelikož se jedná o středně závažný přestupek, policista uděluje pokutu do výše 2500 Kč. Kdyby byla věc projednávána ve správním řízení, pokuta sahá od 2500 Kč až do 5000 Kč. O přednosti vás informují dopravní značky upravující přednost.

Pro recidivisty je ustanovený přísnější trest. Kdybyste tento přestupek spáchali v předchozích 12 měsících více jak dvakrát, kromě pokuty vám navíc bude zakázáno řídit po dobu 1 až 6 měsíců. Zároveň není možné přestupek projednat v blokovém řízení. Opět vás čekají 4 trestné body.

Jízda bez řidičského průkazu

Co když způsobíte nehodu?

Pokuty za nehody se odvíjí od závažnosti situace. Nejméně závažný případ je, když dojde ke srážce kvůli nedání přednosti v jízdě, ale nikdo nebyl zraněný a škody na majetku jsou jen minimální (do 100 000 Kč). V takovém případě pro vás bude nejlepší sepsat společně záznam o dopravní nehodě a policisty nevolat.

V případě, že se s protistranou nedohodnete, na místo se volá policie. Pro vás, jako viníka, bude následovat pokuta za nedání přednosti v jízdě a 4 trestné body. Pokud jste podobný přestupek spáchali během posledního roku víc jak dvakrát, třeba i bez bouračky, zakáže se vám řídit na 1 až 6 měsíců.

Nehody bývají bohužel i závažnějšího charakteru a místo přestupku se jedná rovnou o trestný čin. Potom závisí na tom, jak moc je poškozený zraněný a na dalších okolnostech, třeba jestli jste pili atd. Víc se dočtete v článku, na který jsme odkázali v úvodu této kapitoly.

Pokud bude autonehoda kvalifikovaná jako trestný čin, vše se přesouvá do trestního řízení. V takovém případě hrozí závažné tresty, ovšem je tu možnost podmíněného zastavení trestního stíhání. To znamená, že se případ nebude projednávat u trestního soudu, ale řidiči se stanoví zkušební doba.

Jestli se má věc řešit touto cestou, tak je nutné, aby pachatel projevil lítost, oficiálně se omluvil a postaral se o dostatečnou finanční kompenzaci poškozeného nad rámec odškodnění z povinného ručení.

Kdy platí přednost zprava?

Není zrovna málo řidičů, kteří v tomhle chybují. Pamatujte na pravidlo pravé ruky, to platí na všech komunikacích. Jenže jako u každého pravidla, i tady fungují výjimky. Podívejte se na náš článek Kde platí přednost zprava. Vyplatí se to hlídat, jinak můžete přijít o řidičák!

Dopravní značky upravující přednost

Nejčastější dotazy

Jaká je pokuta za nedání přednosti v jízdě?

Na místě do výše 2500 Kč, ve správním řízení se zvyšuje na částku až do 5000 Kč. Přísnější tresty hrozí recidivistům.

Jsou za nedání přednosti v jízdě trestné body?

Ano, 4.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články

vznětový motor

Vznětový motor – jak funguje, jeho výhody a nejlepší naftové motory

0
Za mne je vznětový motor jedním z nejlepších vynálezů, které člověk mohl učinit. Dnes se „chrochtáků“, jak se se vznětovým motorům říká zkusíme podívat...