Domů » Pro řidiče » Parkování » Parkování v Benátkách: Jak se vyhnout potížím a užít si město?

Parkování v Benátkách: Jak se vyhnout potížím a užít si město?

Benátky, známé svými malebnými kanály a historickými památkami, jsou jedním z nejromantičtějších měst na světě. Vzhledem k tomu, že většina města je uzavřená pro automobilový provoz, je důležité vědět, jak správně plánovat své parkování, aby vaše návštěva probíhala hladce, a především bez stresu. 

Parkování v Benátkách: Jak se vyhnout potížím a užít si město?

Cestování do Benátek zahrnuje dálniční poplatky, které se platí na italských dálnicích. Je také důležité být obezřetný ohledně dopravních předpisů a pravidel, protože italská policie je velmi přísná a nekompromisní. Dodržujte všechna pravidla, abyste se vyhnuli vysokým pokutám a předešli nečekaným problémům během vaší cesty.

Po několika letech odkladů je od dubna 2024 zaveden vstupní poplatek pro všechny návštěvníky, kteří nejsou ubytování v historickém centru Benátek.

Jak se dostat do Benátek?

Benátky leží v severní Itálii na pobřeží Jaderského moře, přibližně 120 km od slovinské hranice a 220 km od rakouské. Jsou dobře přístupné po hlavní severoitalské dálnici A4

Benátky jsou proslulé svým jedinečným kulturním dědictvím a fascinujícím uspořádáním. Město se rozprostírá na 118 ostrovech propojených malebnými kanály. Vzhledem k tomu, že motorová vozidla nejsou v historickém centru povolena, budete muset zaparkovat na okraji města, pokud přijedete autem.

Auto pak můžete využít k objevování okolních oblastí Benátska a dalších regionů Itálie. Po příjezdu k bráně Benátek je nutné zaparkovat vozidlo na jednom z vyhrazených parkovišť mimo historické jádro.

Základní informace o parkování v Benátkách

Jakmile dorazíte do Benátek, budete muset zaparkovat mimo historické jádro. Automobil můžete nechat na okraji města a pokračovat pěšky nebo vodní dopravou, abyste prozkoumali krásy tohoto jedinečného města.

Možnost silniční dopravy končí v Benátkách v oblasti zvané Piazzale Roma, která se nachází v blízkosti vlakového nádraží. Toto je také místo, kde najdete nejbližší parkovací místa k hlavním turistickým atrakcím.

Pokud plánujete parkování na okraji Benátek, doporučuje se rezervovat místo předem, zejména během hlavní turistické sezóny, jako jsou letní měsíce. I mimo sezónu se vyplatí rezervaci zajistit, protože parkovací kapacity na Piazzale Roma a na ostrově Tronchetto bývají často plně obsazené.

Benátky mají dvě hlavní oblasti, kde je možné parkovat: pevninskou část a okrajové části města, odkud se do historického centra dostanete pouze pěšky nebo vodní dopravou. Vzhledem k tomu, že většina města je bez automobilů, je důležité vědět, kde můžete bezpečně zaparkovat.

Parkování v centru Benátek

Nejpraktičtější způsob, jak parkovat, je na pevninské části v blízkosti mostu Ponte della Libertà, který spojuje Benátky s pevninskou částí Itálie. 

Hlavní parkovací zóny jsou:

  • Piazzale Roma: Toto je nejbližší parkovací zóna k historickému centru. Nachází se na pevnině, hned u vstupu do Benátek. Zde najdete několik parkovacích domů, včetně obecní garáže a soukromých parkovišť. Piazzale Roma je nejpopulárnější volbou pro ty, kteří chtějí být co nejblíže hlavním turistickým atrakcím.
  • Tronchetto: Tento umělý ostrov, který se nachází západně od Piazzale Roma, nabízí další velkou parkovací zónu. Parkoviště na Tronchetto je často prostornější a někdy levnější než Piazzale Roma. Z Tronchetta se do historického centra dostanete vaporettem (vodním autobusem).

Parkování na Piazzale Roma 

Piazzale Roma je nejbližším místem k historickému centru Benátek, kam se můžete dostat autem. Toto velké náměstí, hned za mostem Ponte della Libertà, je hlavním dopravním uzlem města a nabízí několik možností parkování. Parkování zde je však drahé a často velmi přeplněné.

  • Autorimessa Comunale Venezia AVM – Porto di Venezia Car Park: Tato velká městská garáž na Piazzale Roma je největším parkovacím zařízením v oblasti. Nabízí více než 2 000 míst pro auta a 300 míst pro motocykly, rozdělených na šest podlažích. Ceny jsou o něco nižší než na soukromých parkovištích, ale kvůli její oblíbenosti je garáž často plná. Denní sazba za 24 hodin činí 35 EUR a noční parkování (od 17:00 do 5:00) stojí 15 EUR. Doporučuje se rezervovat parkovací místo předem online.
  • Garáže S.Andrea: Parkování se zde pohybuje v rozmezí od 7 EUR za každé 2 hodiny. 
  • Garage San Marco: Další možností na Piazzale Roma je Garage San Marco, která je však nejdražší v této oblasti. Cena za 24 hodin parkování činí 45 EUR, noční sazba (od 17:00 do 5:00) je 20 EUR. Pro motocykly je cena 20 EUR za 24 hodin. Tato garáž se nachází také přímo na Piazzale Roma a poskytuje pohodlný přístup k historickému centru. Pozor tyto parkovací domy jsou velmi úzké a nízký, tudíž parkovací obytnými vozy je zde zakázáno. 

Parkování Tronchetto

Na umělém ostrově Tronchetto, který se nachází přímo na konci mostu z pevniny, je možné parkovat relativně blízko historického centra Benátek. Jedná se o jedinou parkovací možnost přímo v blízkosti města. Z Tronchetta se snadno dostanete do centra města autobusem, vaporettem (vodním autobusem), nebo vodním taxi.

  • Parkování Venezia Tronchetto je nejbližší alternativou k Piazzale Roma. I když se nachází dál od centra, jedná se o levnější variantu parkování. Tento parkovací komplex nabízí téměř 4 500 míst a nachází se v blízkosti stanice People Mover na Tronchettu. Cena za parkování je 4 EUR za hodinu a celý den stojí 27 EUR.
  • Další možností je Venezia Center Parking Garage, která se nachází naproti parkovišti Tronchetto Parking. Tuto garáž je možné rezervovat předem. Cena parkování je 5 EUR za hodinu a 28 EUR za 24 hodin.

Parkování mimo centrum Benátek: Alternativní možnosti

Pokud preferujete parkování mimo samotné Benátky, můžete zvážit následující možnosti:

  • Parkování v Mestre: Mestre, město na pevninské části, nabízí řadu parkovacích možností. Odtud se do Benátek snadno dostanete vlakem nebo autobusem. Tato možnost může být levnější a pohodlnější, zejména pokud plánujete delší pobyt. V Mestre jsou platné parkovací zóny, takže je důležité dbát na správné parkování.
    • Parkoviště u nádraží SABA Venezia Mestre: Nachází se hned vedle nádraží, což usnadňuje přístup k veřejné dopravě. Cena za hodinu parkování je 3 EUR. Online rezervace jsou doporučeny a snadno dostupné.
    • Parkoviště Delfino Autorimessa: Toto parkoviště je vzdáleno 10 minut chůze od nádraží. Autobusy jezdí do Benátek každých 10 minut. Cena za jeden den parkování je přibližně 10 EUR, za dvoudenní parkování kolem 20 EUR.
  • Parkování v okolních městech: Pokud plánujete navštívit i další části regionu Veneto, můžete zvážit parkování v městech jako Treviso nebo Padova. Odtud se do Benátek snadno dostanete vlakem, což může být pohodlné řešení, pokud cestujete po regionu.

Parkování zdarma v Benátkách

Je pravda, že v okolních oblastech, jako je Mestre a další blízké části Benátek, můžete najít možnosti bezplatného parkování. Tyto lokality jsou často vzdálenější od historického centra města, ale mohou nabídnout dostupné parkovací možnosti, které vám ušetří peníze, avšak je nutné počítat s tím, že i tyto místa budou zaplněná. 

Možnosti parkování v blízkosti Benátek:

  • Via Trieste, Marghera (VE) – cca. 9,7 km od centra Benátek
  • Via Altinia, Favaro Veneto (VE) – cca. 11 km od centra Benátek
  • Via Triestina, Favaro Veneto (VE) – cca. 12 km od centra Benátek
  • Via Oriago, Chirignago (VE) – cca. 13 km od centra Benátek
  • Via Borgo Pezzana (VE) – cca. 11 km od centra Benátek
  • Via Ca‘ Lin, Trivignano (VE) – cca. 18 km od centra Benátek

Připravte se na zácpy, ceny a další poplatky

Parkování v Benátkách může být náročné a nákladné, zvlášť během turistické sezóny. Zde je několik věcí, na které byste měli být připraveni:

Zácpy a dopravní situace: Benátky mají omezený přístup pro motorová vozidla. Příjezd a odjezd z parkovacích zón, jako jsou Piazzale Roma a Tronchetto, může být obtížný kvůli častým dopravním zácpám. To platí nejen na přístupových cestách k parkovištím, ale i v oblasti mostů a hlavních turistických atrakcí.

Ceny parkování: Ceny parkovacích míst v Benátkách mohou být vysoké a liší se podle umístění a sezóny. Piazzale Roma, nejbližší parkoviště k historickému centru, je obvykle nejdražší. Parkoviště na Tronchettu a v Mestre mohou být cenově dostupnější, ale počítejte s dodatečnými náklady na dopravu do centra města.

Dálniční poplatky: Při cestování autem po Itálii, včetně cesty do Benátek, je důležité počítat s dálničními poplatky. Italské dálnice, známé jako „autostrade“, jsou většinou zpoplatněné a náklady se mohou lišit podle vzdálenosti, kterou urazíte. Dálniční poplatky se platí na speciálních mýtných stanicích, kde je třeba zaplatit podle ujeté vzdálenosti a typu vozidla. Před cestou je dobré zjistit výši těchto poplatků, abyste mohli plánovat svůj rozpočet. Případně můžete využít online kalkulačky, které vám pomohou odhadnout celkové náklady na dálniční poplatky.

Další poplatky: Kromě základních nákladů na parkování mohou být účtovány i další poplatky. Například některá parkoviště mohou mít extra poplatky za využívání speciálních služeb, jako jsou bezpečnostní služby nebo parkování na chráněných místech. Mějte na paměti, že mohou být také účtovány poplatky za prodloužené parkování nebo za ztrátu parkovacího lístku.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články