Domů » Cestování » Dopravní předpisy » Dopravní předpisy a pravidla ve Finsku

Dopravní předpisy a pravidla ve Finsku

Chystáte se autem do Finska na dovolenou nebo na jinou dobrodružnou poznávací cestu? Tak v tom případě si důkladně nastudujte dopravní předpisy a pravidla, která jsou ve Finsku potřeba respektovat a dodržovat. V našem článku se dozvíte, jaké dokumenty je třeba připravit na cestu, jaké jsou rychlostní limity nebo jaké jsou místní zvyklosti a na co si dávat všeobecně ve Finsku pozor.

Dopravní předpisy a pravidla ve Finsku

Shrnutí

Finsko je země v severní Evropě, ležící na severovýchodě Skandinávského poloostrova. Je známé svou krásnou přírodou, která zahrnuje tisíce jezer, rozsáhlé lesy a tisíce ostrovů. Finsko má převážně kontinentální klima, které se vyznačuje chladnými zimami a mírnými léty. V létě se průměrné teploty pohybují mezi 15 °C až 25 °C, zatímco v zimě klesají teploty průměrně k -5 °C až -20 °C. Pozor, na severu země mohou v zimě teploty klesat až k – 30 °C. Srážky jsou rovnoměrně rozloženy po celý rok, přičemž nejdeštivější období je od srpna do listopadu. Nejvhodnější doba pro návštěvu Finska je od června do srpna, kdy jsou dny dlouhé a počasí příjemné.

Silniční síť ve Finsku je dobře rozvinutá, s hlavními silnicemi a dálnicemi spojujícími hlavní města a turistické atrakce. Mezi hlavními silnicemi je dálnice E4, která prochází celou zemí od jihu na sever. Kromě toho je ve Finsku mnoho vedlejších silnic a cest, které vedou do malebných a méně přístupných oblastí. Většina hlavních silnic je asfaltových, ale některé vedlejší cesty mohou být štěrkové nebo méně udržované.

Finsko je považováno za velmi bezpečné a čisté místo s nízkou kriminalitou a vysokým standardem životního prostředí. Turisté se mohou obecně cítit bezpečně jak ve městech, tak na venkově.

V zimním období není cestování vozidlem příliš jednoduché. Je třeba si uvědomit, že teploty klesají hluboko k -30 °C. Takovou anomálií je i to, že sezónní silnice vznikají na zamrzlých jezerech, které jsou pak oficiálně značené a stávají se tak součástí finské silniční sítě. 

Na dlouhé cesty, zejména během zimních měsíců, je důležité mít s sebou náhradní teplé oblečení, abyste se chránili před chladem v případě, že byste museli čekat na pomoc nebo se ocitli v nouzové situaci. Dále si přibalte dostatek jídla a nápojů, které vám pomohou udržet energii a hydrataci během cesty. Nezapomeňte také na termosku s teplým nápojem. Kromě toho byste měli mít s sebou nabitý mobilní telefon a základní první pomoc. 

Dokumenty, které vzít s sebou

Finsko je členem Evropské unie a také členem Schengenského prostoru.

Na cestu do Finska budete potřebovat tyto dokumenty:

  • platný občanský průkaz nebo cestovní pas,
  • řidičský průkaz,
  • zelenou kartu a doklad o pojištění vozidla,
  • technický průkaz vozidla.

V případě zapůjčeného nebo firemního vozidla musí řidič doložit notářsky ověřenou plnou moc majitele k užívání konkrétního vozidla s ověřeným překladem do angličtiny. 

Rychlostní limity

V tabulce níže najdete rychlostní limity pro motocykly, osobní automobily do 3,5 tuny a automobily s přívěsem, které jsou ve Finsku platné a je důležité je dodržovat.

Rychlostní limityObecMimo obecRychlostní silniceDálnice
Motocykly50 km/h80 km/h100 km/h120 km/h
Osobní a nákladní vozidla a vozidla do 3,5 tuny50 km/h80 km/h100 km/h120 km/h
Nákladní vozy a ostatní vozy nad 3,5 tuny 50 km/h80 km/h80 km/h100 km/h
Automobil + přívěs do 3,5 tuny50 km/h80 km/h80 km/h100 km/h
Automobil + přívěs nad 3,5 tuny50 km/h80 km/h80 km/h100 km/h
Obytný automobil do 3,5 tuny50 km/h80 km/h80 km/h100 km/h

V obytných zónách je rychlost stanovena na 20 km/h. 

V zimních měsících, od října do března, může být povolená rychlost snížena až o 20 km/h oproti standardním hodnotám, což je právě z důvodu bezpečnosti na silnicích. Zimní podmínky ve Finsku mohou být velmi náročné. Sníh, led a špatná viditelnost výrazně zvyšují riziko dopravních nehod. Snížení rychlosti pomáhá řidičům lépe reagovat na nečekané situace a snižuje riziko smyku nebo ztráty kontroly nad vozidlem.

Emisní zóny a ekologické známky

V hlavním městě Finska, Helsinkách, jsou zavedeny nízkoemisní zóny (LEZ) s omezeným přístupem pouze pro nákladní vozidla. Tyto zóny se vztahují na určité oblasti města, kde platí přísnější emisní normy. Vstup je povolen pouze nákladním vozidlům splňujícím minimální emisní normy Euro 6, zatímco vozidla nesplňující tyto normy nemají do zón přístup. Nízkoemisní zóna pokrývá centrum Helsinek a některé okolní oblasti a platí celoročně bez ohledu na sezónu. Více informací najdete na stránkách urbanaccessregulations.eu.

Dálniční poplatky

Finsko patří mezi státy, kde není zavedena dálniční známka a neplatí se ani dálniční poplatky, tedy mýtné. Jízda po dálnicích motocyklem, osobním automobilem, ale také nákladním vozem je zdarma. Ve Finsku také nejsou zpoplatněny žádné mosty, tunely ani vjezdy do velkých měst. Více informací o mýtném a cestování se dozvíte v našem článku s názvem Dálniční poplatky Finsko

Ve Finsku se setkáte s poplatky při řízení pouze na trajektech. Trajektová doprava ve Finsku je velmi rozsáhlá a důležitá, zejména proto, že k zemi patří velké množství ostrovů, konkrétně více než 179 tisíc. Trajekty jsou nezbytnou součástí dopravního systému v celém Finsku a některé z nich skutečně nahrazují mosty.

Na stránkách FinFerries.fi najdete přehlednou mapu všech přístavů pro vnitrostátní lodní dopravu. Kromě toho jsou zde k dispozici jízdní řády, dopravní informace a podmínky přepravy.

Povinná výbava

Finsko podepsalo Vídeňskou úmluvu. To znamená, že po vozidlech registrovaných v zahraničí policisté vyžadují povinnou výbavu podle země registrace. Pokud pojedete autem z České republiky do Finska, měli byste mít kompletní povinnou výbavu, která je podle českých pravidel.

Avšak je nutné počítat s tím, že se situace může lišit v závislosti na konkrétních okolnostech. V praxi se často setkáte s různými lokálními výjimkami a legislativními úpravami. Doporučujeme proto upravit povinnou výbavu podle cílové destinace a tranzitních zemí, kterými projíždíte. Tímto způsobem se vyhnete možným komplikacím s policií.

Ve Finsku je povinná výbava vozidla následující:

  • Výstražný trojúhelník – umisťuje se 50 metrů za vozidlo, na dálnici je vzdálenost 100 metrů.
  • Reflexní vesta – chodci jsou povinni mít ve dne, ale i v noci reflexní vestu. Řidič nebo spolujezdec, který vystupuje z vozidla, se stává chodcem, a proto musí mít na sobě reflexní vestu.

Ačkoliv není povinné zákonem, je doporučeno tuto výbavu rozšířit o:

  • autolékárničku v originálním obalu,
  • rezervní kolo a zvedák,
  • náhradní žárovky.

Doporučená výbava

Do doporučené výbavy patří vše, co se po cestě může hodit: deka, sada nářadí, startovací kabely, motorový olej, voda do ostřikovačů, náhradní zapalovací svíčky, náhradní žárovky a pojistky, voda, baterka a podobně. Dále je vhodné přibalit teplé oblečení, pitnou vodu a jídlo, pokud by se stala neočekávaná zastávka nebo zdržení kvůli nevyzpytatelnému počasí, které se může ve Finsku změnit z minuty na minutu.

Povinnost svítit

Ve Finsku platí celodenní svícení, to znamená 24 hodin po celý rok. V případě nedodržení hrozí pokuta 100 EUR.

Mlhová světla neboli mlhovky by měly být zapnuty pouze za určitých podmínek, jako jsou silná mlha, sníh nebo déšť, které výrazně snižují viditelnost. Pokud řidič používá mlhová světla, když to není nutné, nebo je používá nesprávně, může to vést k pokutě od 40 až 100 EUR. 

Pneumatiky a sněžné řetězy

Ve Finsku je povinné používat zimní pneumatiky od 1. prosince do 1. března. Silně se doporučuje však jejich používání již od 1. listopadu a až do 31. března, nebo i v jiných obdobích, pokud to počasí nebo stav vozovky vyžaduje. Minimální hloubka dezénu zimních pneumatik musí být 3 mm.

Použití pneumatik s hroty je povoleno od 1. listopadu do 31. března a také mimo toto období, pokud to aktuální počasí nebo podmínky na silnici vyžadují. Tyto pneumatiky musí být namontovány na všech kolech vozidla. 

Sněhové řetězy jsou povoleny a lze je použít na silnicích, kde je souvislá vrstva sněhu nebo ledu. Je nutné je nasadit na všechna kola vozidla, pokud to vyžadují aktuální silniční a povětrnostní podmínky. Řidiči by si měli dávat pozor, aby řetězy nepoškodili povrch vozovky.

Pokuty ve Finsku

Ve Finsku, stejně jako v dalších skandinávských zemích, jsou pokuty velmi vysoké a policie je velmi důsledná. Doporučuje se s nimi raději nesmlouvat, protože kontrola je důkladná a radary jsou rozšířeny po většině území. Je tedy důležité dodržovat předepsané rychlostní limity a dopravní předpisy a pravidla.

Policie ve Finsku nemá možnost vybírat pokuty na místě. Místo toho vystaví pokutový lístek, který je nutné zaplatit ve lhůtě 30 dnů prostřednictvím banky, bankomatu, platebního terminálu nebo online.

Pevné pokuty

Za drobné dopravní přestupky se obvykle udělují pevné pokuty. Pevná pokuta může být od 20 až do 200 EUR. Pokud je pevný trest uložen současně za dva nebo více přestupků, pak se pokuta zvyšuje o 40 EUR za přestupek, za který je uložen nejpřísnější trest.

Pokuta dle denní sazby

V případě vážnějších porušení se uplatňuje systém denních sazeb. Tento systém určuje výši pokuty na základě závažnosti přestupku, ale také zohledňuje příjem viníka, dostupnost zdanitelného majetku a počet závislých osob. Minimální denní sazba je 6 EUR. Maximální pokuta za jedno porušení může být 120 denních sazeb.

Denní sazba pokuty se určuje následujícím způsobem: odečte se 255 EUR od čistého měsíčního příjmu, tedy částky, která zůstane po odečtení. Výsledná částka se následně vydělí číslem 60. Kromě toho se denní sazba snižuje o 3 EUR za každé nezletilé dítě, které je v péči viníka.

Nejčastější pokuty ve Finsku

Nejčastější pokuty ve FinskuSazba
Jízda bez bezpečnostních pásů 70 EUR
Jízda bez autosedačky a dalších zádržných systémůod 6 do 10 denních sazeb
Jízda na červenou100 EUR
Porušení pravidel předjíždění100 EUR
Překročení rychlostiod 70 do 200 EUR včetně denních sazeb, odebrání řidičského průkazu a také možnost odnětí svobody
Jízda pod vlivem alkoholu od 15 denních sazeb a také odebrání řidičského průkazu až na 2 roky
Jízda bez světel100 EUR
Jízda s mlhovými světly, pokud to není správné od 40 až 100 EUR
Jízda se sjetými pneumatikami s hroty100 EUR
Radarové detektory120 EUR (20 denních sazeb) a zabavení zařízení
Jízda pod vlivem omamných látek od 15 denních sazeb a možnost odebrání řidičského průkazu
V případě opakovaného porušení (alkohol nebo omamné látky)přísnější tresty, možnost delšího odebrání řidičského průkazu a vyšší pokuty
Za jízdu na motocyklu bez přilby od 70 EUR
Vyhazování odpadků na silnici 100 EUR
Špatné parkováníod 10 do 40 EUR
Nedodržování dopravních značek100 EUR
Parkování na zakázaných místech nebo v křižovatkách od 40 EUR
Parkování na místech pro osoby se zdravotním postižením od 100 EUR
Nesprávné, neplatná nebo nedostatečné doklady k vozidlu40 EUR
Používání telefonu při jízdyod 100 EUR
Nebezpečná jízda 70 EUR
Neuposlechnutí žádosti o zastavení70 EUR
Jízda po chodníku nebo cyklostezceod 70 EUR
Couvání nebo otáčení vozidla, kde je to zakázáno, nebo kde to může ohrozit účastníky silničního provozuod 70 do 100 EUR
Nedodržení dát přednost v jízdě autobusu vyjíždějícímu ze zastávky100 EUR
Zastavení na přechodu pro chodceod 70 EUR
Nedodržení dát přednost v jízdě vozidlu, které má přednost v jízdě100 EUR
Vjezd do křižovatky, vytvoření překážky pohybu vozidel v příčném směruod 70 EUR
Zastavení na přechodu pro chodceod 70 EUR
Parkování na přechodu pro chodce 10 až 40 EUR
Nerespektování požadavku dát přednost chodcům100 EUR
Nedodržení vzdálenosti od vpředu jedoucího vozidla100 EUR

Pokuty za rychlost ve Finsku

Pokuty za překročení rychlosti ve Finsku jsou mimo jiné určovány na základě měsíčního příjmu a počtu dětí. Denní sazby jsou vypočteny na základě příjmů řidiče a mohou se výrazně lišit v závislosti na jeho finanční situaci. 

V případě opakovaného nebo závažného překročení rychlosti může být řidičský průkaz odebrán na delší dobu a může být udělen trest odnětí svobody.

Překročení rychlosti20 až 60 km/h70 až 120 km/h
Překročení rychlosti až 10 km/h100 EUR70 EUR
Překročení rychlosti od 11 do 15 km/h170 EUR140 EUR
Překročení rychlosti od 16 do 20 km/h200 EUR170 EUR
Překročení rychlosti od 21 do 50 km/hv závislosti na příjmu řidičev závislosti na příjmu řidiče
Překročení rychlosti od 51 km/h a vícesoudsoud

Místní zvyklosti a další informace

  • Ve Finsku se jezdí vpravo a předjíždí se vlevo. Vozidla přijíždějící zprava mají na křižovatkách přednost.
  • Pokud jedete na mopedu nebo motocyklu, noste ochrannou přilbu.
  • Používejte světla pro denní svícení po celý den.
  • Silnice ve Finsku jsou většinou asfaltové, dobře udržované a bezpečné. Silniční síť zahrnuje moderní dálnice a hlavní silnice, které jsou většinou ve velmi dobrém stavu.
  • Některé silnice mohou být štěrkové nebo méně udržované. Kvalita asfaltových vedlejších silnic může kolísat, zejména v odlehlých oblastech.
  • V zimních měsících mohou být silnice pokryté sněhem nebo ledem. Je důležité mít zimní pneumatiky a být připraven na možné kluzké úseky.
  • V zastavěných oblastech by se klaksony měly používat pouze v případech bezprostředního nebezpečí. Na polních cestách je lze použít v zatáčkách, svazích a při špatné viditelnosti.
  • Auta tahající karavan nebo přívěs musí být vybavena dvěma bočními zpětnými zrcátky.
  • V některých oblastech může být špatná viditelnost kvůli lesům nebo počasí. Mějte na paměti možné překážky na silnici a přizpůsobte jízdu podmínkám.
  • Trajektová doprava je ve Finsku velmi rozsáhlá a důležitá, zejména proto, že k zemi patří velké množství ostrovů, přesněji více než 179 tisíc. Trajekty jsou nezbytnou součástí dopravního systému v celém Finsku a některé z nich skutečně nahrazují mosty.
  • Některé trajektové linky jsou provozovány státním dopravcem a jsou pro uživatele zdarma. Tato praxe je běžná zejména na krátkých trasách mezi pevninou a ostrovy nebo mezi jednotlivými ostrovy, kde by stavba mostů byla neekonomická nebo technicky náročná. Trajekty tedy hrají klíčovou roli v zajišťování dopravy a propojení různých částí Finska.
  • Řidiči ve Finsku by měli být obezřetní na dopravní značky varující před losy, přecházejícími silnice. Pokud takovou značku uvidíte, zpomalte a v noci používejte dálková světla, kdykoli je to možné. I když jsou hlavní dálnice v zemi často chráněny vysokými ploty proti losům, stále dochází k nehodám, které mohou být nebezpečné, jak pro řidiče, cestující i zvířata. 
  • V Laponsku se také často setkáte se soby na silnici. Je důležité řídit opatrně a přizpůsobit rychlost podle viditelnosti a aktuálních jízdních podmínek.
  • Na jízdu v zimě si vždy vyhraďte dostatek času. Pokud jsou silnice zledovatělé nebo zasněžené, jedinou bezpečnou strategií je jet pomalu. Mějte na paměti, že silnice se ve Finsku obvykle nesolí. Sněhová vrstva se odstraňuje pomocí sněhových pluhů.
  • Při jízdě v elektromobilu mějte na paměti, že chladné počasí a vytápění kabiny mohou snížit dojezdovou vzdálenost vašeho vozu. Bez ohledu na to, zda vaše auto je na elektrický nebo benzínový pohon, je vždy rozumné mít s sebou teplé oblečení na případ nečekaného zastavení během jízdy.
  • Parkujte pouze na určených místech a dodržujte pravidla pro zastavení. Zvláště ve vyhledávaných turistických oblastech bývá omezený počet parkovacích míst.
  • Pozor, pokud je auto zaparkováno déle než 2 dny, dostane vozidlo botičku nebo jiný zádržný systém od policie. 
  • Předjíždění je povoleno pouze tam, kde to dovolují dopravní značky a podmínky. Vezměte v úvahu, že na některých úzkých silnicích může být obtížné a velmi nebezpečné předjíždět.
  • Pozor, ve venkovských oblastech, zejména v Laponsku na severu země, však mohou být mezi čerpacími stanicemi vzdálenosti až 100 km.
  • Některé úzké venkovské silnice nebo silnice v odlehlých oblastech mohou být velmi úzké. Buďte opatrní, pokud cestujete s širším vozidlem nebo karavanem.
  • V Laponsku a v horských oblastech ve Finsku jsou silnice často zledovatělé a pokryté sněhem. Často se zde vyskytují i zasněžené úseky a nebezpečné jízdní podmínky. Doporučuje se používat zimní pneumatiky a sněhové řetězy, pokud to podmínky vyžadují.
  • Zkontrolujte pneumatiky a jejich tlak alespoň jednou měsíčně, když jsou studené, protože tlak vzduchu v pneumatikách klesá při nižších teplotách
  • Nezapomeňte vždy odstranit led a sníh z kapoty, střechy, oken a světel. Pokud sníh zůstane na střeše, může sklouznout na čelní sklo při zpomalování nebo na jiná vozidla při zrychlení. To by mohlo způsobit i dopravní nehodu.
  • Pozor, ze zákona je nutné z vozidla odklízet sníh a led, jinak hrozí vysoké pokuty.
  • Ve Finsku se doporučuje parkovat čelem proti větru, zejména v zimních měsících. Tímto způsobem se minimalizuje hromadění sněhu a ledu na automobilu a usnadňuje se jeho údržba. 
  • Při nastupování a vystupování z vozidla je také důležité být opatrný kvůli možnému klouzání na ledu a sněhu kolem auta. 
  • V autě je nutné mít koště na sníh a také škrabku na led.
  • Na dlouhé cesty ve Finsku, zejména během zimních měsíců, je důležité mít s sebou teplé oblečení, dostatek jídla a nápojů. 
  • Pokud jsou na neregulované křižovatce lidé, musíte zastavit a dát přednost chodcům.
  • Mlha, náledí, rozbředlý sníh nebo silnice pokryté sněhem mohou způsobit, že řízení bude nebezpečné. Vaše auto se může hůře ovládat a brzdná dráha je delší než obvykle. 
  • Ponechte dostatečný odstup mezi vaším autem a vozidlem před vámi. Při jízdě za špatného počasí je klíčová vzdálenost mezi vozidly, protože k bezpečnému brzdění potřebujete přiměřené množství prostoru a času. 
  • Snižte rychlost před zatáčkami a zatáčkami, když jsou silnice kluzké.
  • Během jízdy neprovádějte žádné prudké a náhlé pohyby. Mohlo by to způsobit ztrátu kontroly nad vozidlem a smyk.
  • Děti do 3 let musí mít na sobě dětský zádržný systém. Pro děti menší než 135 cm je povinné mít dětské autosedačky určené podle hmotnosti dítěte. Děti nad 135 cm mohou používat bezpečnostní pásy.
  • Řidičům není dovoleno setrvávat delší dobu na místě. Pokud uvíznete v nevyhnutelném provozu, neměli byste nechat motor běžet déle než dvě minuty nebo čtyři minuty, pokud je teplota nižší než -15 °C.
  • Tramvaje a autobusy mají přednost!
  • Pokud zastavujete na silnici, abyste udělali fotku nebo si užili scenérii, vždy se ujistěte, že nestojíte uprostřed silnice!
  • Pokud plánujete cestu do Finska autem, doporučujeme si zjistit doplňkové asistenční služby vašeho sjednaného povinného a havarijního ručení. Případně si sjednat rozšířenou asistenci pro zahraničí. Dále doporučujeme úrazové pojištění všech cestujících. 
  • Pokud havarijní pojištění nemáte sjednané, u některých pojišťovacích společností je možné jej sjednat i na kratší dobu, avšak nejméně na jeden měsíc.
  • Ve Finsku se platí eurem (EUR). Směnárny jsou prakticky na každém kroku, avšak pozor na nevýhodné kurzy. Peníze si můžete také vyměnit v hotelu nebo například v bance, kde by to mělo být bez poplatku. 

Tolerance alkoholu

Ve Finsku je maximální přípustná hladina alkoholu 0,5 promile.

Hladina alkoholu v krviSazba
Hladina alkoholu v krvi od 0,5 do 1,2 promileod 15 denních sazeb a odebrání řidičského průkazu
Hladina alkoholu v krvi nad 1,2 promile od 60 denních sazeb, odebrání řidičského průkazu a také odnětí svobody

Pokud je řidič přistižen při řízení pod vlivem alkoholu, je jeho vozidlo okamžitě zastaveno. Výsledky dechového testu slouží jako základ pro předvedení řidiče na policejní stanici k podrobnější analýze. Řidič nemá možnost odmítnout podrobný krevní test.

Zajímá vás, jaká je tolerance alkoholu za volantem v dalších zemích? Pokud jste si dali jedno pivo k obědu a chcete mít jistotu, že se nedostanete do problémů a dodržíte stanovenou hranici alkoholu, spočítejte si, zda můžete usednout za volant – vyzkoušejte naši Alkohol kalkulačku.

Použití autokamery a antiradarů

Ve Finsku je používání autokamer povoleno

Tak jako ve většině států je možné ve Finsku autokameru použít pro své soukromé účely a potřeby. Kamera nesmí být v zorném poli řidiče a záznamy jsou nutné upravit. Registrační značku a obličej osoby je nutné mít rozmazaný a nečitelný.

Pozor, použití a také jen skladování radarových zařízení je zakázáno. To zahrnuje i situace, kdy je zařízení v autě přítomné, i když je vypnuté.

Policejní kontrola

Jak se chovat při policejní kontrole ve Finsku? Jakmile vám policista dá znamení, auto odstavte ke kraji vozovky a vyčkejte uvnitř vozu na další pokyny. Nevystupujte, pouze pokud by vás k tomu policisté sami vyzvali.

Záchranná ulička

Ve Finsku je povinnost vytvářet záchranářskou uličku. Řidiči musí v případě, že se vozidla záchranných složek (policie, hasiči, záchranná služba) blíží, udělat místo a vytvořit záchranářskou uličku. To znamená, že musí odstavit své vozidlo na okraj silnice nebo do jiného bezpečného prostoru, aby umožnili rychlý průjezd záchranným vozidlům. Toto pravidlo platí na všech typech silnic, včetně dálnic.

Záchranářská ulička
Záchranářská ulička

Zákaz jízdy kamionů

Ve Finsku není provoz kamionů nijak omezen, žádnými víkendy ani svátky.

Cestování s dětmi a použití autosedačky

Víte, jak cestovat s dětmi do zahraničí, aby byla cesta bezpečná, bezproblémová a s minimem stresu? Věnujte se důkladné přípravě výbavy do auta, mějte se sebou správnou autosedačku a nezapomeňte na praktické autodoplňky do auta.

Dětem do 135 cm je jízda na předních sedadlech zakázána. Mohou cestovat pouze na zadních sedadlech vozu.

Děti do tří let mohou být ve vozidle přepravovány pouze ve speciálním dětském zádržném zařízení přiměřeném jejich hmotnosti.

Pokud dojde k porušení pravidel týkajících se cestování s dětmi, například použitím nevhodné autosedačky nebo nezajištěním dítěte v autě, může být udělena pokuta ve výši od 6 do 10 denních sazeb.

Používání bezpečnostních pásů je povinné pro cestující vpředu i vzadu. Při porušení hrozí pokuta 70 EUR.

Jídlo, pití, kouření, telefonování za jízdy

Jídlo a pití je za volantem pravděpodobně ve Finsku povolené. Nenašli jsme žádný zákon nebo nařízení, který by toto omezoval. Avšak pro vaši bezpečnost, doporučujeme si na odpočívadle nebo na parkovišti zastavit. Tipy na jídlo na cesty najdete na našem blogu. 

Ve Finsku, tak jako v jiných státech Evropy je zakázáno používat telefon za jízdy vozidla bez pomocného zařízení, které vám umožňuje používat handsfree. V případě nedodržení hrozí pokuta až 100 EUR.

Řízení naboso a v žabkách

Řídit naboso nebo v žabkách je ve Finsku pravděpodobně dovoleno, avšak se v žádném případě nedoporučuje právě z důvodu bezpečnosti. 

Neexistuje žádný speciální zákon, který by toto zakazoval, avšak je nutné si uvědomit, že jízda v nevhodné obuvi nebo v žádné obuvi je velmi riskantní. Řízení v žabkách, ale také v jakékoliv obuvi, která neposkytuje dostatečně dobrou ochranu vašich nohou nesmí být při jízdě vozidlem používána. Policisté toto mohou brát tak, že jste nezpůsobilí k jízdě a nezvládáte perfektně ovládat své auto. Závažný problém nastává hlavně v situacích, kdy dojde k dopravní nehodě nebo spácháte jiný přestupek.

Ceny pohonných hmot

Ve Finsku jsou čerpací stanice dobře rozmístěné po celém území, aby pokrývaly potřeby motoristů. V městech a větších obcích je dostatek čerpacích stanic, často i několik na menší vzdálenost. Podél hlavních silnic a dálnic jsou čerpací stanice strategicky rozmístěny, aby zajistili dostupnost paliva na dlouhých cestách. I ve venkovských oblastech je síť čerpacích stanic poměrně hustá, ačkoli vzdálenosti mezi nimi mohou být větší než ve městech.

Mnoho čerpacích stanic, zejména ve městech a podél dálnic, je otevřeno 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Některé menší nebo venkovské čerpací stanice mohou mít omezenější otevírací dobu, například od 6:00 do 22:00. V některých oblastech jsou čerpací stanice bez obsluhy, které fungují na samoobslužném principu. Tyto stanice jsou obvykle také dostupné 24 hodin denně.

Většina čerpacích stanic akceptuje hotovost, ale také platební karty, včetně mezinárodních karet jako Visa a Mastercard. Některé sítě čerpacích stanic umožňují platby přes mobilní aplikace nebo specifické tankovací karty.

Problémy s kvalitou paliva se zde ve většině případů nemusíte bát. Nicméně je vhodné být opatrný při tankování na menších nebo méně známých čerpacích stanicích, kde by palivo mohlo být nižší kvality, což by vám mohlo způsobit potíže. Pokud to jen trochu jde, doporučuje se jim raději vyhnout a raději vyhledat jinou čerpací stanici.

Ceny pohonných hmot jsou ve Finsku podobné jako ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi. Vždy doporučujeme zkontrolovat aktuální ceny pro danou destinaci. Průměrné ceny za pohonné hmoty jsou ve Finsku následující: 1,85 EUR za Natural 95 a 1,75 EUR za naftu.

Dobíjení elektromobilu

Ve Finsku se infrastruktura pro dobíjení elektromobilů rychle rozvíjí, aby uspokojila rostoucí poptávku po ekologických vozidlech. Nabíjecí stanice pro elektromobily jsou strategicky rozmístěné po celém území, čímž se snaží pokrýt potřeby jak městských, tak venkovských řidičů.

Dobíjení je možné téměř kdekoliv. Ve městech a větších obcích jsou nabíjecí stanice hojně dostupné. Mnoho z nich je umístěno na veřejných parkovištích, v nákupních centrech, u administrativních budov a v rezidenčních oblastech. Tato místa jsou vybrána tak, aby umožňovala snadný přístup pro co nejvíce uživatelů. Podél hlavních silnic a dálnic jsou nabíjecí stanice strategicky rozmístěny na odpočívadlech a u čerpacích stanic, což umožňuje dlouhé cesty bez obav z nedostatku energie. Tyto stanice často nabízejí rychlodobíjení, které výrazně zkracuje dobu potřebnou k doplnění baterie. I ve venkovských oblastech je dostupnost nabíjecích stanic zajištěna, i když s menší hustotou než ve městech. Tyto stanice jsou často umístěny v blízkosti hlavních silnic a v centrech menších obcí.

Ve Finsku je aktuálně okolo 1532 nabíjecích stanic. Nejvíce jich je v Helsinkách, městě Tampere, Turku, Helsingfors a podobně.

Ve Finsku najdete nabíjecí stanice pro elektromobily na ve veřejných parkovištích ve městech a u obchodních center, podél hlavních silnic a dálnic, u velkých obchodních center a maloobchodních zařízení, na parkovištích u kancelářských budov a také v některých bytových komplexech a komunitních parkovištích.

Na odkaze electromaps.com najdete seznam dobíjecích stanic a také mapu, kde se stanice nachází. Místo webové stránky také můžete použít aplikaci pro telefony iOS a Android. 

Půjčování vozidel a cestování půjčeným vozem

Chystáte se ve Finsku půjčit auto? Půjčovny aut jsou běžně dostupné ve velkých městech i v širším vnitrozemí. Obecně platí, že ceny za půjčení auta ve Finsku mohou být vyšší než v jiných zemích, zejména v turistické sezoně. V letních měsících (od června do srpna), kdy je teplé počasí a vysoká turistická poptávka, jsou ceny obvykle vyšší. V zimních měsících (od prosince do února), kdy panují ideální podmínky pro zimní sporty, mohou ceny také vzrůst v závislosti na regionu a poptávce.

Průměrná cena půjčení vozidla ve Finsku se pohybuje kolem 40 až 70 EUR za den. Ceny se mohou lišit v závislosti na typu vozidla, délce pronájmu a sezóně. Pro přesnější informace je nejlepší se obrátit na konkrétní půjčovnu aut, která bude mít aktuální ceník a podmínky půjčení.

Aby automobil byl půjčen je třeba splnit několik obvyklých podmínek:

  • řidiči musí být více než 25 let a maximálně 78 let, 
  • řidič musí vlastnit platný řidičský průkaz a občanský průkaz,
  • řidič musí mít debetní nebo kreditní kartu a bankovní účet.

Aby vám v půjčovně vůz svěřili, musí vám být minimálně 25 let a maximálně 78 let. Raději se dopředu informujte, jak dlouho už musíte mít řidičské oprávnění, toto se může podnik od podniku lišit. Většinou požadují 5 let. Často se skládá záloha, ta se může u různých provozovatelů podstatně lišit. Některé autopůjčovny akceptují i věk 23 let, avšak je nutné počítat se speciální poplatkem, který se pohybuje okolo 30 až 50 EUR.

Na kratší výlety doporučujeme motocykl, ceny jsou při pronájmu poloviční. Helmy k motocyklu jsou obvykle v ceně pronájmu.

Jestli do země cestujete autem, které není vaše (leasing, firemní auto, ale i auto partnera nebo příbuzného), vezměte si s sebou potvrzení o užívání vozidla. Jinak byste se v případě policejní kontroly mohli dostat do problémů – policisté by si mohli myslet, že jste vozidlo odcizili. 

Ve Finsku zkuste carsharing, je to skvělá alternativa ke klasickým autopůjčovnám. Možná se vám i podaří něco ušetřit. 

Kempování a spaní v autě

Ve Finsku je kempování a spaní v autě regulováno specifickými pravidly a zvyklostmi. 

Ve Finsku platí tzv. „Právo na volný přístup“ (jokamiehenoikeus), které umožňuje kempování na veřejných pozemcích, pokud neporušujete místní pravidla a respektujete přírodu. Můžete spát v autě na veřejných místech, pokud je to v souladu s místními předpisy.

Kempování není povoleno v blízkosti obytných oblastí, na soukromých pozemcích bez povolení a na chráněných územích. Při spaní v autě se vyhněte parkování na místech s výslovným zákazem nebo v oblastech s omezeným přístupem. 

Stanování není povoleno v blízkosti pláží nebo měst, zde se doporučuje použít k tomu vyhrazené plochy.

Finsko má řadu oficiálních kempovacích míst s vybavením, jako jsou kempy a parkoviště pro obytné vozy, kde je spaní v autě povoleno a často i vybavené zařízení.

Cestování s domácími mazlíčky

Pokud cestujete s pejskem či jiným zvířetem do Finska, počítejte s tím, že zvíře musí být očkováno proti vzteklině, ne starší než jeden rok. Dále musí být zvíře očipované a musí mít platný pas. 

Nezapomeňte psa i jiného mazlíčka vždy vhodně na cestu připravit a přepravovat jej bezpečně.

Důležité kontakty

Telefonní čísla

  • Tísňové volání 112 
  • Záchranná služba 112
  • Policie 112
  • Hasiči 112

Velvyslanectví České republiky v Reykjavíku

Nejčastější dotazy

Jaké jsou rychlostní limity ve Finsku?

Rychlostní limity ve Finsku se liší podle typu vozidla a situace, například motocykly a osobní vozidla do 3,5 tun mají v obci povolenou rychlost 50 km/h, mimo obec 80 km/h a na dálnici mohou jet až 120 km/h. Pozor na silnice, které nejsou zpevněné a jsou štěrkové, snižte svoji rychlost. 

Jaké jsou pokuty za překročení povolené rychlosti ve Finsku?

Pokuty za rychlost jsou ve Finsku různé, a jsou od 10 EUR do 200 EUR, včetně denních sazeb v závislosti na příjmu řidiče. V extrémních případě je možné odebrání řidičského průkazu a také odnětí svobody. Pokuty jsou vždy v závislosti na tom, o kolik překročení rychlosti bylo. 

Jsou ve Finsku zpoplatněné nějaké úseky?

Finsko patří mezi státy, kde není zavedena dálniční známka a neplatí se ani dálniční poplatky, tedy mýtné. Jízda po dálnicích motocyklem, osobním automobilem, ale také nákladním vozem je zdarma. Ve Finsku také nejsou zpoplatněny žádné mosty, tunely ani vjezdy do velkých měst.

Jsou ve Finsku emisní zóny nebo jiná omezení?

V hlavním městě Finska, Helsinkách, jsou zavedeny nízkoemisní zóny (LEZ) s omezeným přístupem pro nákladní vozidla. Vstup je povolen pouze nákladním vozidlům splňujícím minimální emisní normy Euro 6, zatímco vozidla nesplňující tyto normy nemají do zón přístup. 

Jaká je povinná výbava vozidel ve Finsku?

Ve Finsku povinná výbava vozidla zahrnuje výstražný trojúhelník a reflexní vestu. Dále se velmi doporučuje mít se sebou: autolékárničku v neporušeném obalu a rezervní kolo a náhradní žárovky

Zdroj: mzv.cz.

Previous article Hledáte sportovní vůz? Pak hledáte Nissan Nismo
Next article Výběr kvalitní pojistky na auto
Ráda cestuji autem neplánovaně kamkoliv, kdykoliv a na, jakkoliv dlouhou cestu. Mám ráda velká auta, která jsou praktická a umí na víkend převést cokoliv na co si vzpomenu. Od 18 let vlastním řidičský průkaz a užívám si tu bezstarostnou a svobodnou jízdu, kam zrovna chci. Na Autotripu pro vás převážně píšu informační články a praktické tipy pro řidiče.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články