Domů » Cestování » Dopravní předpisy a pravidla v Srbsku

Dopravní předpisy a pravidla v Srbsku

0

Čeká vás cesta do Srbska? Ač tato země není v Evropské unii ani Schengenu, vstup je celkem bezproblémový. Češi zde mohou pobývat až 90 dnů bez víza. Na hranicích vás však čekají celkem důkladné kontroly. Silnice jsou v Srbsku v dobrém stavu, ovšem nedoporučuje se kempovat na divoko, což je ostatně i zakázané. Na co dalšího se v Srbsku připravit?

Dopravní předpisy a pravidla v Srbsku

Shrnutí

V Srbsku platí trochu nižší rychlostní limity na dálnicích, než můžete být zvyklí z jiných evropských zemí – maximální rychlost je stanovená na 120 km/h. Kromě zimních pneumatik byste měli mít v zimním období u sebe také sněžné řetězy. Tolerance alkoholu je stanovená na 0,2 promile. Většina pokut se zde uděluje s příkazem na místě. Pokud spácháte závažný přestupek, může vám být zabaveno vozidlo. 

Dokumenty, které vzít s sebou

Srbsko není členem Evropské unie, ani Schengenu. Jaké dokumenty si musíte vzít s sebou?

  • Cestovní doklad,
  • řidičský průkaz,
  • technický průkaz,
  • zelenou kartu.

Vízová povinnost se liší země od země. 

Rychlostní limity

VozidloV obci (km/h)Mimo obec (km/h)Rychlostní silnice (km/h)Dálnice (km/h)
Osobní a nákladní vůz do 3,5 t5080100120
Motocykl5080100120
Nákladní vůz nad 3,5 t508080100
Autobusy50707090
Automobil + přívěs do 3,5t50808080
Automobil + přívěs nad 3,5t50808080
Obytný automobil do 3,5t5080100120
Obytný automobil nad 3,5t508080100

Dálniční poplatky

Průjezd dálnicemi se v Srbsku platí formou mýta. Výše mýtného se určuje podle ujetých kilometrů a kategorie vozidla. Mýtné platí motocykly, osobní automobily do 3,5 t, vozidla nad 3,5 t, autobusy. Platit lze nejen na mýtnicích, ale také skrze elektronický systém ETC. Více detailů se dočtete v našem článku Dálniční poplatky Srbsko. Průměrná cena mýtného je okolo 4 až 6 EUR na 100 km.

Povinná výbava 

Srbsko podepsalo Vídeňskou úmluvu o silničním provozu. Z toho vyplývá, že od cizinců vyžaduje povinnou výbavu podle země registrace vozidla. S autem registrovaným v ČR musíte mít povinnou výbavu podle českých pravidel atp.

V praxi ale můžete narazit na různé legislativní výjimky. Proto bývá lepší povinnou výbavu přizpůsobit pravidlům země, do které jedete. Vyhnete se tak případným potížím při policejní kontrole. Připravte si následující:

  • Náhradní pneumatika – pokud vozidlo není vybaveno zařízením pro rychlou opravu pneumatik (sprej, pěna, sada pro rychlou opravu) nebo pneumatikami typu run-flat.
  • Výstražný trojúhelník,
  • hasicí přístroj,
  • autolékárničku,
  • reflexní vestu,
  • lano nebo páku pro vlečení,
  • pro vozidla typů M2, M3 a N – povinnou součástí zimní výbavy je lopata, s výjimkou vozidel účastnících se městské hromadné dopravy.

Co dalšího?

  • Bezpečnostní pásy jsou povinné pro všechny členy posádky. 
  • Řidič a spolucestující na motocyklu nosí bezpečnostní helmy. 

Doporučená výbava

Nezapomeňte na věci, které se rovněž mohou hodit: deka, sada nářadí, startovací kabely, motorový olej, voda do ostřikovačů, náhradní kolo, hever.

Pneumatiky a sněžné řetězy

Zimní výbava je povinná od 1. listopadu do 1. dubna v případě, že se na silnicích nachází souvislá vrstva sněhu nebo ledu. Do zimní výbavy patří zimní pneumatiky. Zároveň byste měli mít v kufru připravené sněžné řetězy pro případ, že se budete pohybovat v úsecích, kde jejich použití ukládá dopravní značení. Pneumatiky s hroty jsou zakázané. 

Povinnost svítit

Za perfektní viditelnosti během dne jezděte se světly pro denní svícení. Za horší viditelnosti a během noci používejte potkávací světla. 

Pokuty

Policisté většinou udělují pokuty s příkazem na místě, pokud se tedy nejedná o extrémně vysokou částku či závažný přestupek/trestný čin. 

Nejčastější pokuty v Srbsku

Nejčastější pokuty v SrbskuSazba v DIN
Jízda na mopedu nebo motocyklu pod vlivem alkoholu6000 až 20 000
Nepovolený vjezd6000 až 20 000
Nedodržení povinnosti svítit za špatné viditelnosti6000 až 20 000
Jízda v protisměru na jednosměrné silnici6000 až 20 000
Špatné parkování6000 až 20 000
Jízda na červenou6000 až 20 000
Ujetí od dopravní nehody, kde došlo k minimální materiální škodě (např. jste někomu odřeli auto a ujeli)15 000 až 30 000
Nedání přednosti v jízdě na křižovatce6000 až 20 000
Jízda pod vlivem alkoholu v autě, 0,3 až 0,5 promile v krvi 5000

Pokuty za rychlost

V zóně ŠKOLA a v zóně 30 km/h, překročení rychlosti o:Sazba v DIN
11 až 30 km/h 6000 až 20 000
31 až 51 km/h15 000 až 30 000
nad 60 km/h trestný čin, vězení
V obci, překročení rychlosti o: Sazba v DIN
10 km/h3000
11 až 20 km/h5000
21 až 50 km/h 6000 až 20 000
nad 50 km/h trestný čin, vězení
Mimo obec, překročení rychlosti o: Sazba v DIN
o 10 až 20 km/h 3000
o 21 až 40 km/h 5000
o 41 až 60 km/h 6000 až 20 000
o 80 km/htrestný čin, vězení

Vězení a zákaz řízení

Za překročení rychlosti hrozí i zákaz řízení a vězení. Jedná se o tyto případy:

  • Překročení rychlosti o 21 až 30 km/h – nejméně 1 měsíc zákaz řízení, při recidivě zákaz až na 12 měsíců
  • Překročení rychlosti o 31 až 50 km/h – nejméně 1 měsíc zákaz řízení, při recidivě zákaz až na 12 měsíců
  • Překročení rychlosti o 51 až 70 km/h – 1 až 30 dnů vězení, minimálně 4měsíční zákaz řízení, při recidivě zákaz až 12 měsíců
  • Překročení rychlosti o 71 až 90 km/h – vězení 15 až 60 dní, zákaz řídit na 8 měsíců, při recidivě až 12 měsíců
  • Překročení rychlosti o 91 km/h a víc – 30 až 60 dnů vězení, 9měsíční zákaz řízení, při recidivě až 12měsíční 

Pozor na závažné přestupky, můžete dočasně přijít o vůz

Řidičům, kteří v minulosti již spáchali některý ze závažných přestupků za volantem (řízení pod vlivem alkoholu, překročení rychlosti o 50 km/h a výš, jízda v noci po neosvětlené vozovce bez světel atd.), bude v případě dalšího přečinu zabaveno vozidlo. Vozidlo policie vrátí do vlastnictví potom, co bude ukončeno soudní jednání s obviněným.

Pozor – do budoucna srbská vláda plánuje udělat z tohoto opatření permanentní záležitost. Provinilec by tak přišel o svůj vůz nadobro. 

Místní zvyklosti

  • Tramvaje mají přednost před všemi ostatními vozidly. Přednost musí mít také cyklisté na cyklostezkách.
  • Klaksony se nesmí používat v zastavěných oblastech nebo v noci, s výjimkou případů bezprostředního nebezpečí nebo pokud vozidlo přepravuje osobu, která potřebuje naléhavou lékařskou pomoc.
  • Na křižovatkách musí řidiči dát přednost v jízdě vozidlům zprava, pokud není vyznačena přednost v jízdě.
  • Přednost na kruhových objezdech se obvykle označuje značkou „Dej přednost v jízdě“ nebo „Stůj“. Pokud značka chybí, dáváte přednost vozidlům přijíždějícím zprava.
  • Úroveň silnic v Srbsku může být místy velmi špatná. Hlavní tahy jsou v nejlepším stavu, a turistům se doporučuje, aby se pokud možno drželi právě těchto tras.
  • Některé úseky dálnice mezi Novým Sadem a Bělehradem mají dva jízdní pruhy s pevnou krajnicí pouze na jedné straně. Někteří řidiči používají k předjíždění prostřední pruh, čímž vytlačují ostatní řidiče na zpevněnou krajnici.
  • Většina dopravního značení i běžných cedulí je v cyrilici i latince, nemusíte se tedy bát, že byste nerozuměli.

Parkování v Srbsku

Za parkování se platí v automatech nebo prostřednictvím SMS. Tato aplikace je dobrá na vyhledávání více informací o parkování v srbských městech. Ač není dostupná v angličtině, je transliterovaná do latinky, takže nemusíte luštit cyrilici. Zejména slovanské národy si s ní určitě poradí.

I když místo není označené žádnou značkou, v naprosté většině případů za parkování ve městech zaplatit musíte (např. skrze SMS). Jestli nechcete parkovat přes SMS, vyhledejte si klasické placené parkoviště s ostrahou. Ne všude jsou totiž nainstalované automaty, i když se platit musí.

Placená parkoviště najdete např. přes Google Mapy – zadejte dotaz parking a vyberte to nejbližší. Hlídaná parkoviště nejsou nijak drahá, za 3 h stání zaplatíte např. 1,5 EUR. 

Tolerance alkoholu

Pro řidiče, kteří mají oprávnění méně než dva roky a pro řidiče při výkonu povolání (taxi, řidič nákladního vozidla atp.), platí nulové tolerance. Opilý člověk, který se nedokáže kontrolovat, nesmí podle zákona sedět na předních sedadlech.

Chystáte se na roadtrip a chcete vědět, jak je to v dalších zemích? Podívejte se na toleranci alkoholu v zahraničí.

Chcete mít jistotu, že můžete usednout za volant? Spočítejte si to s naší Alkohol kalkulačkou.

Použití autokamery a antiradaru

Autokamery jsou povolené. Ovšem nesmí překážet řidiči ve výhledu. 

Policejní kontrola

Při policejní kontrole postupujte podle pokynů policisty. Nevystupujte z auta a nechte ruce na volantu. Policista vás sám vyzve k předložené dokladů a popíše vám další postup. 

Při rutinních prohlídkách běžně dochází k dechovým zkouškám, a někdy i k testům na přítomnost drog. V Srbsku každoročně zemře na silnicích velký počet lidí, jedním z důvodů je právě řízení pod vlivem alkoholu.

Záchranná ulička

Stojíte v koloně a přiblížilo se auto s předností v jízdě (např. člen IZS)? Utvořte záchrannou uličku a nechte ho projet. Mnemotechnická pomůcka pravé ruky napoví, kam se zařadit.

Záchranářská ulička
Záchranářská ulička

Cestování s dětmi

Víte, jak cestovat s dětmi do zahraničí, aby byla cesta bezpečná, bezproblémová a s minimem stresu? Věnujte se důkladné přípravě výbavy do auta, mějte se sebou správnou autosedačku a nezapomeňte na praktické autodoplňky do auta.

Všichni cestující musí mít vlastní cestovní doklad, včetně mladistvých a malých miminek. Pokud s dítětem cestuje jenom jeden rodič nebo třetí osoba, na hranicích po vás mohou požadovat souhlas podepsaný oběma zákonnými zástupci. 

Děti ve věku od 3 do 12 let nemohou cestovat na předním sedadle. Musí sedět v autosedačce na zadních sedadlech. Autosedačka musí odpovídat jejich věku a výšce. 

Jídlo, pití, kouření, telefonování za volantem

Jídlo a pití za volantem je v Srbsku povolené. Ušetřete za bagety na benzínkách a připravte si jídlo na cesty. Telefonování za volantem je zakázané. Pokud si potřebujete vyřídit hovor, použijte hands-free sadu. 

Řízení naboso a v žabkách

Řízení naboso nebo v žabkách není v Srbsku zakázané.

Ceny pohonných hmot

Průměrná cena za benzín se pohybuje okolo 1,5 EUR. Zhruba nastejno vyjde i nafta. Zkontrolujte si aktuální ceny pohonných hmot před cestou – možná se vám vyplatí natankovat cestou, např. ve Slovinsku, kde jsou pohonné hmoty dlouhodobě nejlevnější. 

Dobíjení elektromobilu

Na stránkách Electromaps.cz najdete lokace 117 veřejných dobíjecích stanic pro elektrická auta v Srbsku. Electromaps mají i vlastní appku (odkazy ke stažení na Android a Apple na stránkách), která má i navigaci. 

Využít můžete také aplikaci PlugShare a Virta.

Půjčování vozidel a cestování půjčeným autem

Pokud si chcete v Srbsku půjčovat vůz, informujte se dopředu ohledně minimálního věku. Pravidla se v jednotlivých autopůjčovnách trochu liší, stejně tak hodně záleží na typu auta, které chcete. Někdy mají v požadavcích, abyste měli oprávnění alespoň dva roky. 

Autopůjčovny většinou nedovolují vzít jejich vůz do Kosova, Albánie nebo Bulharska z bezpečnostních důvodů – v Kosovu došlo k několika incidentům, při nichž byly napadeny vozy se srbskou registrací. 

Auta na manuál jsou v autopůjčovnách levnější a dostupnější (cca 15 EUR na den). Automaty většinou stojí jednou tolik a nenarazíte na ně tak často. Některé autopůjčovny vyžadují, abyste si sjednali pojištění skrze ně, jinak musíte složit vyšší zálohu za auto (např. 2000 EUR). Toto pojištění nemusí být zrovna férové v porovnání s jinými nabídkami, cestovatelé si často stěžují, že bývá nevýhodné. 

V případě, že cestujete do Srbska vozem, který není napsaný na vás (firemní auto, auto na leasing, vypůjčené atd.), vezměte si s sebou potvrzení o vypůjčení.

Cestování se zvířaty

Domácí zvířata cestující do Srbska z EU nebo evropských zemí musí mít platný cestovní pas zvířete v zájmovém chovu vydaný registrovaným veterinárním lékařem. 

Co dalšího musíte splnit:

  • označení mikročipem,
  • platné očkování proti vzteklině provedené nejméně 21 dní před příjezdem do země

Nezapomeňte zvíře během cesty v autě zabezpečit. Předejdete tak zranění mazlíčka, i členů posádky. 

Kempování a spaní v autě

Kempování a spaní v autě je povolené jenom v kempech. Spaní na divoko bychom vám v Srbsku ani z bezpečnostních důvodů nedoporučovali. Nejde jen o krádeže, ale i přítomnost min ve volné přírodě. Proto si vždy dávejte pozor, kde se pohybujete. Kempy najdete například na booking.com. Jestli cestujete karavanem, opatřete si řidičák na karavan

Důležité kontakty

Telefonní čísla

  • Jednotný záchranný systém: 112
  • Policie: 192
  • Hasiči: 193
  • Záchranná služba: 194

Ambasáda České republiky, Velvyslanectví Bělehrad

  • Adresa: Bulevar kralja Aleksandra 22, 11000 Belgrade
  • Tel: +381 113 336 200, nouzová linka +381 63 218616,
  • E-mail: [email protected]
  • Web: mzv.cz/srbsko

Nejčastější dotazy

Jaké jsou rychlostní limity v Srbsku?

V zastavěných oblastech je pro osobní vozy povolená rychlost 50 km/h, pokud není vzhledem k podmínkám na silnici dopravním značením povolena rychlost až 80 km/h. Mimo obec potom 80 km/h, na hlavních silnicích 100 km/h a na dálnicích 120 km/h.

Jaké jsou nejčastější pokuty v Srbsku?

Přestupky jako nedodržení povinosti svítit, jízda v protisměru, špatné parkování či jízda na červenou se pokutují v rozmezí od 6000 do 20 000 din podle závažnosti situace. Pokuty za rychlost začínají na 3000 din (o 10 km/h v obci a 10 km/h až 20 km/h v mimo obec). Pokud v obci pojedete víc jak 21 km/h nad stanoveným limitem, zaplatíte 6000 až 20 000 din, to samé platí mimo obec při rychlosti 41 km/h až 60 km/h nad limit.

Kolik stojí průjezd srbskými dálnicemi?

Průjezd dálnicemi se platí formou mýta. Průměrná cena mýtného je okolo 4 až 6 EUR na 100 km.

Zdroje

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články